NECDET ŞANSAL
Köşe Yazarı
NECDET ŞANSAL
 

ESKİ URFA TARİHİ VE KÜLTÜRÜ - 19

Bardaysan'nın diğer ünlü kitabı ülkelerin yasaları kitabı olduğunu hatırlayalım. Bu kitap özet olarak çeşitli Ülkelerin geleneklerini yaşam tarzlarını konu almıştır. Bu nedenle döneminde ortalama okuyucu halk  tarafından sevilerek okunmuştur. Bardaysan'nın ne yazık ki birçok kitabı Kılisenin öğretisine eleştiri getirdiği için yasaklanmış ve yok edilmiştir. Söz konusu olan bu kitapta ayrıca kader konusu işlenmiştir. Kaderin değişmez olduğu  inancı Red edilerek, kişinin cüzi bir iradeye sahip olduğunu, önlem alması halinde kaderin değişeceği savını savunmuştur.   Ülkelerin yasaları kitabında Bardaysan öğrencileriyle bu önemli dini konuyu geniş bir şekilde tartışmışlar böylece bu kitabın diğer önemli bir konusu yazılmıştır. Bu kitaptan bazı önemi paragraflar verirsek okuyucular sanırım yararlanır. Zira klasik bir deyimdir! Bugünü bilmek yani bugünün kültürünü bilmek için dünün yaşam tarzlarını kültürünü bilmekle doğru bir senteze varılır. Başka bir ifadeyle tüm yarınlar dünlerin devamıdır. İnsanlık kültürü son tahlilde ortak bir kültürdür. Sıra geldi bu önemli kitaptan bazı bölümleri vermeye. Ahlaksal ve bedensel kötülüğün konusu: Tanrı kötülüğü yaratmadı. Ahlak kötülüğünün kökeni, insanın kendi tercihidir. Tanrının emri değildir. İnsanın iradesi onu kötüye olduğu kadar iyi davranış ve düşünceye sevk eder. İyi davranışlar insan için daha kolaydır. Çünkü insanın olumlu bir özeliğide iyiliktir. Kötülük şeytan tarafından insana aktarılır. İyilik tanrısaldır, çünkü Tanrı insanı kendi özünden yarattığı için değerini ve kıymetini bildim mi kötülük yapmaz iyilik yapar. Günah işlemek insanın özünden gelen bir eylem değildir. Kötülük yapmak, günah işelemek bir hastalıktır. Yargısına varır Bardaysan. Sonra ekler, doğa yasaları ahlak ve irade üzerinde etkili değildir. Şöyle ki ,der; bazı şeyler vardır irademiz dışında tanrı tasarımı ve yapısıdır. Örneğin uzun boylu veya kısa boylu olmak, beyaz tenli veya siyah tenli olmak bizlerin iradesi dışındadır. Ama ahlaki davranışlar kısmende olsa insanın özgür iradesinden ve tercihinde olur. Sonra kader konusunda tekrar doğru ve akıllıca bir tespit yapar. Bazı şeyler kadere bağlanabilir. Bunlara bazen yaşamın rastlantıları denir: zenginlik; ün, hastalık vb. Tüm bunlar kaderin işidir. Devam edecektir.
Ekleme Tarihi: 09 Aralık 2021 - Perşembe

ESKİ URFA TARİHİ VE KÜLTÜRÜ - 19

Bardaysan'nın diğer ünlü kitabı ülkelerin yasaları kitabı olduğunu hatırlayalım.

Bu kitap özet olarak çeşitli Ülkelerin geleneklerini yaşam tarzlarını konu almıştır.

Bu nedenle döneminde ortalama okuyucu halk  tarafından sevilerek okunmuştur.

Bardaysan'nın ne yazık ki birçok kitabı Kılisenin öğretisine eleştiri getirdiği için yasaklanmış ve yok edilmiştir. Söz konusu olan bu kitapta ayrıca kader konusu işlenmiştir.

Kaderin değişmez olduğu  inancı Red edilerek, kişinin cüzi bir iradeye sahip olduğunu, önlem alması halinde kaderin değişeceği savını savunmuştur.

  Ülkelerin yasaları kitabında Bardaysan öğrencileriyle bu önemli dini konuyu geniş bir şekilde tartışmışlar böylece bu kitabın diğer önemli bir konusu yazılmıştır.

Bu kitaptan bazı önemi paragraflar verirsek okuyucular sanırım yararlanır.

Zira klasik bir deyimdir! Bugünü bilmek yani bugünün kültürünü bilmek için dünün yaşam tarzlarını kültürünü bilmekle doğru bir senteze varılır. Başka bir ifadeyle tüm yarınlar dünlerin devamıdır.

İnsanlık kültürü son tahlilde ortak bir kültürdür.

Sıra geldi bu önemli kitaptan bazı bölümleri vermeye.

Ahlaksal ve bedensel kötülüğün konusu: Tanrı kötülüğü yaratmadı.

Ahlak kötülüğünün kökeni, insanın kendi tercihidir.

Tanrının emri değildir.

İnsanın iradesi onu kötüye olduğu kadar iyi davranış ve düşünceye sevk eder.

İyi davranışlar insan için daha kolaydır.

Çünkü insanın olumlu bir özeliğide iyiliktir.

Kötülük şeytan tarafından insana aktarılır. İyilik tanrısaldır, çünkü Tanrı insanı kendi özünden yarattığı için değerini ve kıymetini bildim mi kötülük yapmaz iyilik yapar.

Günah işlemek insanın özünden gelen bir eylem değildir.

Kötülük yapmak, günah işelemek bir hastalıktır.

Yargısına varır Bardaysan.

Sonra ekler, doğa yasaları ahlak ve irade üzerinde etkili değildir.

Şöyle ki ,der; bazı şeyler vardır irademiz dışında tanrı tasarımı ve yapısıdır.

Örneğin uzun boylu veya kısa boylu olmak, beyaz tenli veya siyah tenli olmak bizlerin iradesi dışındadır.

Ama ahlaki davranışlar kısmende olsa insanın özgür iradesinden ve tercihinde olur.

Sonra kader konusunda tekrar doğru ve akıllıca bir tespit yapar.

Bazı şeyler kadere bağlanabilir.

Bunlara bazen yaşamın rastlantıları denir: zenginlik; ün, hastalık vb.

Tüm bunlar kaderin işidir.

Devam edecektir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.