NECDET ŞANSAL
Köşe Yazarı
NECDET ŞANSAL
 

ESKİ URFA TARİHİ VE KÜLTÜRÜ - 15

İsa peygamber yazılana ve anlatılacak göre Havarisi Adday'ı Urfa'ya kral Abgar'ı amansız cüzzam hastalığından iyileşmesi için gönderir. Adday Urfa'ya Abgar'ın yanına gelir; onu otsuz ilaçsız bir şekilde iyileştirir. Başka birçok hastayı iyileştirir. İsa'nın Abgar'a mektubu Urfa kentinin korunması ile ilgili bir lütufla sona eriyordu. Mektup hiç bir düşmanın Urfa'yı alt ededemeyeceği vaadi ile sona eriyordu. Bu söylenceye göre bu mektup sayesinde düşmanlar Urfa'yı birçok  kez saldırdıkları halde kapılar açık olduğu halde Urfa'ya girememişlerdir. Bu söylencelerden başka iki söylence daha vardır. Bunlardan biri Abgar'ın İsa'ya ulak olarak gönderdiği Hananya kralın resamiydi ve Abgara'a yanıt mektubunu getirmeden önce İsa'nın bir portresini çizdi.  İsa'nın güzelliği karşısında bitkinleşen ressam fırçasını kullanamaz hale geldiğinden, İsa tuvali ve kendi yüzüne bastırdı, bir mucize olarak yüzünün çizgileri tuvale çıktı. Söylentiye göre, düşmanları Urfa'dan geri püskürtme konusunda bu portre, İsa'nın mektubu kadar etkiliydi. Diğer bir söylence ise kral Abgar'ın yardım isteyen mektubu üzerine İsa bir mendili yüzüne sürünce mendilde yüz hatları çıkar. Ulak mendili Urfa'ya getirirken mendili almak isteyen eşkıyalar adamı takip ederler Urfa yakınlarında Eyüp peygamberin çile çektiği mağara ve kazdığı kuyunun yanında adam mendili Kuyuya düşürür. Bu kuyu suyu şimdiye kadar şifalı bir şu olarak bilinir. Urfa halkı arası da diğer bir rivayete göre bu mendil düşmanların eline geçmesin diye Ulu Cami kuyusuna atılmıştır. Belgeler bilgiler olmayınca rivayetin doğrusunu ancak Allah bilir. Urfa'ya Hristiyanlık gelmeden önce halkın çoğu güneşe, aya, yıldızlara tapıyordu. İbadet yaptıkları cami ve Kilise benzeri adına Sunak dedikleri mabetleri vardı. Bunların dışında Urfa'da güçlü ve nitelikli bir Yahudi topluluğu vardı. Yahudiler sanat ve Ticaret ile meşgul olurdu. Hindistan ile Çin'den getirdikleri mallar, ipek gibi pahalı ürünler o zaman gelişmiş bir ticaret merkezi olan Batnan şimdiki adı Suruç olan ilçemizde yapılan fuarda sergilenir, satılırdı. Devam edecek.    
Ekleme Tarihi: 03 Aralık 2021 - Cuma

ESKİ URFA TARİHİ VE KÜLTÜRÜ - 15

İsa peygamber yazılana ve anlatılacak göre Havarisi Adday'ı Urfa'ya kral Abgar'ı amansız cüzzam hastalığından iyileşmesi için gönderir.

Adday Urfa'ya Abgar'ın yanına gelir; onu otsuz ilaçsız bir şekilde iyileştirir.

Başka birçok hastayı iyileştirir.

İsa'nın Abgar'a mektubu Urfa kentinin korunması ile ilgili bir lütufla sona eriyordu.

Mektup hiç bir düşmanın Urfa'yı alt ededemeyeceği vaadi ile sona eriyordu.

Bu söylenceye göre bu mektup sayesinde düşmanlar Urfa'yı birçok  kez saldırdıkları halde kapılar açık olduğu halde Urfa'ya girememişlerdir.

Bu söylencelerden başka iki söylence daha vardır.

Bunlardan biri Abgar'ın İsa'ya ulak olarak gönderdiği Hananya kralın resamiydi ve Abgara'a yanıt mektubunu getirmeden önce İsa'nın bir portresini çizdi.

 İsa'nın güzelliği karşısında bitkinleşen ressam fırçasını kullanamaz hale geldiğinden, İsa tuvali ve kendi yüzüne bastırdı, bir mucize olarak yüzünün çizgileri tuvale çıktı.

Söylentiye göre, düşmanları Urfa'dan geri püskürtme konusunda bu portre, İsa'nın mektubu kadar etkiliydi.

Diğer bir söylence ise kral Abgar'ın yardım isteyen mektubu üzerine İsa bir mendili yüzüne sürünce mendilde yüz hatları çıkar.

Ulak mendili Urfa'ya getirirken mendili almak isteyen eşkıyalar adamı takip ederler Urfa yakınlarında Eyüp peygamberin çile çektiği mağara ve kazdığı kuyunun yanında adam mendili Kuyuya düşürür.

Bu kuyu suyu şimdiye kadar şifalı bir şu olarak bilinir.

Urfa halkı arası da diğer bir rivayete göre bu mendil düşmanların eline geçmesin diye Ulu Cami kuyusuna atılmıştır.

Belgeler bilgiler olmayınca rivayetin doğrusunu ancak Allah bilir.

Urfa'ya Hristiyanlık gelmeden önce halkın çoğu güneşe, aya, yıldızlara tapıyordu.

İbadet yaptıkları cami ve Kilise benzeri adına Sunak dedikleri mabetleri vardı.

Bunların dışında Urfa'da güçlü ve nitelikli bir Yahudi topluluğu vardı.

Yahudiler sanat ve Ticaret ile meşgul olurdu.

Hindistan ile Çin'den getirdikleri mallar, ipek gibi pahalı ürünler o zaman gelişmiş bir ticaret merkezi olan Batnan şimdiki adı Suruç olan ilçemizde yapılan fuarda sergilenir, satılırdı. Devam edecek.

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.