NECDET ŞANSAL
Köşe Yazarı
NECDET ŞANSAL
 

EMEKLİYE DEĞER VERİLDİ

Geleneksel toplum kültüründe yaşlı insanlar bilge kişiler kabul Edilir, öğütlerine önerilerine önem verilirdi. Hatta denilebilir ki Sosyal yaşamın gündem belirleyici unsurları olurdu. Felsefi düşünce Olarak geçmişte Dünya uygarlığının Sümer devleti gibi merkezi çıkış yeri olan eski Yunanistan'da bilge yaşlılar meclisi vardı. Onların verdikleri kararla ülke yönetilirdi. Dönemin ünlü bilgini Platon devlet başkanları Filozoflar olmalıdır sözü o dönemde yaşlı bilge kişilere verilen değeri vurgular. Eski dönem insan toplulukların çoğu bu düşünce ve uygulamada olurdu. Ortadoğu halkları ve İslam inancında yaşlı İhtiyar insanların diğer toplumlardan daha fazla değeri olurdu. Zaten ihtiyar deyimi şimdiki yoz kapitalist kültürde algılandığı gibi küçümse değil irade bilinç saygı anlamını taşır. Ama neylersin genelleme yapmadan dersek, acı bir kültürel sefaleti yaşayan yeni nesil Gençlik kendilerini bu anlamda bilgili zan ediyor oysa bir bilgisizliği kadir bilmezliği yaşıyor. Yaşlı derken toplumda emekli anlaşılıyor. Yaşamdan elini eteğini çekmiş zan edilmekte... Oysa toplumsal sorumluluk, veya yaşama sevinç ve isteği hayat boyu devam eden bir gerçek. Şimdiye kadar yaşlı emekli insanlar eski geleneksel toplum kültüründe bir özne ve önemli bir değer kabul edilirken, yeni yoz toplumsal kültürde nerdeyse nesne haline getirilmek istenmekte... Tabi böyle bir algının oluşmasında üst yapıların, siyasi iktidarların rolü yadsınamaz, inkar edilemez. Zira Maddi imkandan yoksun yaşlı kişilere yeterli destek verilmiyordu. Belki bu gibi nedenlerle olsa gerek, Ülkemiz de yeni kuşak arasında geneleme yapmadan denirse, Maalesef gençliği yüceltici yaşlı olmayı küçümseyici çok yanlış sakat bir algı oluşturuldu. Bunda elbette batı kültürünün etkisi oldu. Oysa yaşlı dünün genci idi. Bugünün genci yarının ihtiyarı olacak.  Şimdi böylesi yanlış sakat bilgi nisbetten doğruya dönecek. Çünkü Ak parti iktidarı radikal bir kararla buna öncülük edecek. 65 yaş üstü yaşlıların maaşlarını yüzde yüz arttırdı.  Emekli maaş alanlara dini bayramlarda senede iki ikramiye verme kararı aldı. Her şeyi görsel, maddi fiziki güç olarak gören bir anlayışa karşı iyi bir cevap oldu. Emekliye maddi ve manevi değer verilmiş oldu.  Muhtemelen bu görüşe karşı Ak parti seçime gidiyor diye böyle maaş ikramiye verdi diyenler olacak. Ama ortada somut gerçek bir durum var. Sonuçta yeterli olmasa da maddi güç manevi gücü de etkiliyor.                 
Ekleme Tarihi: 10 Mayıs 2018 - Perşembe

EMEKLİYE DEĞER VERİLDİ

Geleneksel toplum kültüründe yaşlı insanlar bilge kişiler kabul Edilir, öğütlerine önerilerine önem verilirdi. Hatta denilebilir ki Sosyal yaşamın gündem belirleyici unsurları olurdu. Felsefi düşünce Olarak geçmişte Dünya uygarlığının Sümer devleti gibi merkezi çıkış yeri olan eski Yunanistan'da bilge yaşlılar meclisi vardı.

Onların verdikleri kararla ülke yönetilirdi.

Dönemin ünlü bilgini Platon devlet başkanları Filozoflar olmalıdır sözü o dönemde yaşlı bilge kişilere verilen değeri vurgular. Eski dönem insan toplulukların çoğu bu düşünce ve uygulamada olurdu.

Ortadoğu halkları ve İslam inancında yaşlı İhtiyar insanların diğer toplumlardan daha fazla değeri olurdu. Zaten ihtiyar deyimi şimdiki yoz kapitalist kültürde algılandığı gibi küçümse değil irade bilinç saygı anlamını taşır.

Ama neylersin genelleme yapmadan dersek, acı bir kültürel sefaleti yaşayan yeni nesil Gençlik kendilerini bu anlamda bilgili zan ediyor oysa bir bilgisizliği kadir bilmezliği yaşıyor. Yaşlı derken toplumda emekli anlaşılıyor. Yaşamdan elini eteğini çekmiş zan edilmekte... Oysa toplumsal sorumluluk, veya yaşama sevinç ve isteği hayat boyu devam eden bir gerçek. Şimdiye kadar yaşlı emekli insanlar eski geleneksel toplum kültüründe bir özne ve önemli bir değer kabul edilirken, yeni yoz toplumsal kültürde nerdeyse nesne haline getirilmek istenmekte...

Tabi böyle bir algının oluşmasında üst yapıların, siyasi iktidarların rolü yadsınamaz, inkar edilemez.

Zira Maddi imkandan yoksun yaşlı kişilere yeterli destek verilmiyordu. Belki bu gibi nedenlerle olsa gerek, Ülkemiz de yeni kuşak arasında geneleme yapmadan denirse, Maalesef gençliği yüceltici yaşlı olmayı küçümseyici çok yanlış sakat bir algı oluşturuldu.

Bunda elbette batı kültürünün etkisi oldu. Oysa yaşlı dünün genci idi. Bugünün genci yarının ihtiyarı olacak. 

Şimdi böylesi yanlış sakat bilgi nisbetten doğruya dönecek. Çünkü Ak parti iktidarı radikal bir kararla buna öncülük edecek.

65 yaş üstü yaşlıların maaşlarını yüzde yüz arttırdı.

 Emekli maaş alanlara dini bayramlarda senede iki ikramiye verme kararı aldı. Her şeyi görsel, maddi fiziki güç olarak gören bir anlayışa karşı iyi bir cevap oldu. Emekliye maddi ve manevi değer verilmiş oldu. 

Muhtemelen bu görüşe karşı Ak parti seçime gidiyor diye böyle maaş ikramiye verdi diyenler olacak. Ama ortada somut gerçek bir durum var. Sonuçta yeterli olmasa da maddi güç manevi gücü de etkiliyor.           

 

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.