NECDET ŞANSAL
Köşe Yazarı
NECDET ŞANSAL
 

BİR BAŞKA AÇIDAN BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ -64

Bediüzzaman'ın vatan ve millet için çalıştığı, çabaladığı halde hala devlete, hükümete karşı bir gizli tutumu, eylemi olabileceği varsayılması, kendisini oldukça üzdüğünü belirtmiştik. Kendi ifadesiyle "Hem, Kur'an bizi siyasetten şiddetle men etmiş." demesi, sanırım taktik değil, Kur'an'ın asıl yorumudur diyebiliriz. Said Nursi'nin bilgisi, deha sayılacak bir zekaya sahip biri olarak kabul edildiği için bu deyim ve değerlendirme, yani Kur'an siyaseti men'etmiş söylemi çok önemli, değerli ve kıymetlidir. Zira böyle üstün bir alimin siyaseti Kur'an'ın men etmiş demesi, diğer İslam alimlerinin İslamiyet bir siyasettir demesiyle çelişiyor, arada büyük bir fark oluşuyor. sizi bilmem, ama kendim üstadın bu söylemini ciddiye alıyor, doğruluğuna inanasım geliyor. Bu tespitin önemi anladığım kadarıyla Nur cemaati ile siyasal İslam taraftarları arasında çok önemli farklar ortaya çıkıyor. Sonuçta,üstadın İslam dinini ve Kur'anı anlama ve yorumlama açısı belki de çağları etkileyebilecek bir tespit olduğu için tarihsel, siyasal ve sosyal bir önemi vardır. Bu konuda görüşünü tekrarlıyor, net bir şekilde ortaya koyuyor, şöyle diyor: "Risale-i Nur'un esas mesleği olan şefkat, hak ve hakikat ve vicdan. bizleri şiddetle siyasetten ve idareye ilişmekten men'etmiş. Çünkü tokada ve belaya müstehak sürekli bir küfre düşmüş bir-iki dinsize karşılık yeddi-sekiz çoluk-çocuk, hasta, ihtiyar masumlar bulunur. Siyasetten dolayı bir bela gelse, o biçareler yanarlar. Bundan ötürü siyaset yoluyla yönetim ve güvenliği sağlama, bu şekilde sosyal hayata karışmaktan şiddetle men'edilmişiz." demektadir. Said Nursi her ne kadar İslam dininde siyaset yoksa desede, ülkesi Türkiye için sosyal reçeteler sunar. Sosyal ve siyasal birbiriyle bağlantılı kavramlardır, birisi olmazsa öbürü olmaz. Kendisi zaten sürekli olarak imandan bahsetiği kadar, vatanın ve milletin birliğinden söz eder, ülkede anarşi olmaması için bazı sosyolojik tespitler yapar, önerilerde bulunur. Bunların bazılarını beş esas madde olarak sıralar: "Hürmet, Merhamet, Haramdan çekinmek, (rüşvet alıp, rüşvet vermemek) güvenlik, itaat etmek." Olarak sıralar. Dinsizlği siyaset zanneden ve kabul edenler için "Dinsiz bir millet yaşayamaz." der. Risale-i Nur eserlerini doğrudan Kur'an'a bağlar.Müslümanların dünyalarını, ahiretlerini, imanlarını kurtarmaları ancak'Kur'an ve onun tefsiri olan Risale-i Nur eserleri olduğunu söyler. Devam edecek
Ekleme Tarihi: 13 Eylül 2023 - Çarşamba

BİR BAŞKA AÇIDAN BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ -64

Bediüzzaman'ın vatan ve millet için çalıştığı, çabaladığı halde hala devlete, hükümete karşı bir gizli tutumu, eylemi olabileceği varsayılması, kendisini oldukça üzdüğünü belirtmiştik.

Kendi ifadesiyle "Hem, Kur'an bizi siyasetten şiddetle men etmiş." demesi, sanırım taktik değil, Kur'an'ın asıl yorumudur diyebiliriz.

Said Nursi'nin bilgisi, deha sayılacak bir zekaya sahip biri olarak kabul edildiği için bu deyim ve değerlendirme, yani Kur'an siyaseti men'etmiş söylemi çok önemli, değerli ve kıymetlidir.

Zira böyle üstün bir alimin siyaseti Kur'an'ın men etmiş demesi, diğer İslam alimlerinin İslamiyet bir siyasettir demesiyle çelişiyor, arada büyük bir fark oluşuyor. sizi bilmem, ama kendim üstadın bu söylemini ciddiye alıyor, doğruluğuna inanasım geliyor.

Bu tespitin önemi anladığım kadarıyla Nur cemaati ile siyasal İslam taraftarları arasında çok önemli farklar ortaya çıkıyor. Sonuçta,üstadın İslam dinini ve Kur'anı anlama ve yorumlama açısı belki de çağları etkileyebilecek bir tespit olduğu için tarihsel, siyasal ve sosyal bir önemi vardır.

Bu konuda görüşünü tekrarlıyor, net bir şekilde ortaya koyuyor, şöyle diyor: "Risale-i Nur'un esas mesleği olan şefkat, hak ve hakikat ve vicdan. bizleri şiddetle siyasetten ve idareye ilişmekten men'etmiş. Çünkü tokada ve belaya müstehak sürekli bir küfre düşmüş bir-iki dinsize karşılık yeddi-sekiz çoluk-çocuk, hasta, ihtiyar masumlar bulunur. Siyasetten dolayı bir bela gelse, o biçareler yanarlar. Bundan ötürü siyaset yoluyla yönetim ve güvenliği sağlama, bu şekilde sosyal hayata karışmaktan şiddetle men'edilmişiz." demektadir.

Said Nursi her ne kadar İslam dininde siyaset yoksa desede, ülkesi Türkiye için sosyal reçeteler sunar. Sosyal ve siyasal birbiriyle bağlantılı kavramlardır, birisi olmazsa öbürü olmaz. Kendisi zaten sürekli olarak imandan bahsetiği kadar, vatanın ve milletin birliğinden söz eder, ülkede anarşi olmaması için bazı sosyolojik tespitler yapar, önerilerde bulunur.

Bunların bazılarını beş esas madde olarak sıralar: "Hürmet, Merhamet, Haramdan çekinmek, (rüşvet alıp, rüşvet vermemek) güvenlik, itaat etmek." Olarak sıralar.

Dinsizlği siyaset zanneden ve kabul edenler için "Dinsiz bir millet yaşayamaz." der. Risale-i Nur eserlerini doğrudan Kur'an'a bağlar.Müslümanların dünyalarını, ahiretlerini, imanlarını kurtarmaları ancak'Kur'an ve onun tefsiri olan Risale-i Nur eserleri olduğunu söyler. Devam edecek

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.