NECDET ŞANSAL
Köşe Yazarı
NECDET ŞANSAL
 

YAŞAMIN ANLAMI

İnsan var olalı beri, özelikle bilinçli bir varlık haline geldikten sonra, kendilerini ve yaşadıkları dünyayı anlamya çalışmışlar. Biz neyiz, nereden nasıl geldik. Nereye gideceğiz sorusunu sormuşlar. Gerçekten, bu dünya ve insanlar, canlı cansız varlıklar birer mucize. Evrende muazzam bir denge düzen, matematik bir hesap var. Elbette böyle olunca, insan düşünen bir varlık olduğu için, aklına, bunun bir sahibi, mimari olması gerekir diye düşünür. Buna rağmen insanlar arasında şaşırtıcı bir fikir ayrılığı bulunmakta. Çoğu insan bu harikule düzenin bir sahibi yaratıcısı olduğunu haklı olarak kabul eder. Bu yaratıcı güce kendi dillerinde bir isim verirler. Biz Müslümanlar genellikle Allah deriz. Bazı insanlar ise Evrenin, dünyanın, insanların oluşmasını tesadüfe bağlar. İşte bu düşünce inanan insanlar için akıl alacak bir durum değil. Nasıl olurda çok ince ayarlı, Çok ince düzenli, bu mükemmel sistem tesadüfle olur diye hayret edilir. Aklıyla inanlar için yaşamın anlamı bir mucizedir. Yaşamın anlamı inanlar için bu dünya bir imtihan yeridir. Bundan dolayı iyilik yapmak, doğru dürüst olmak, kötülükten kaçınmaktır. Yaşamın anlamı İslam dininde maddi geliri serveti paylaşmaktır. Hep bana rab bana dememektir. Yaşamın anlamı parayı malı tek değer olarak kabul edenler için mal biriktirmek, yemek, içmek tüketmektir. Buda bir bakıma afedersiniz hayvan gibi yaşamaktır. Yaşamın anlamı inanan insanlar için erdemli yaşamaktır. Konumuzu tarihi bir mesel ile anlamdıralım. Abbasi İslam halifesi Harun Reşit ilme okumaya, araştırmaya oldukça önem veren bir halife hükumdardır. Döneminde Bağdat kütüphanesi dünyanın en büyük en zengin kütüphanesidir. Bağdat kütüphanesinde dini, ilmi, felsefi her çeşit kitap bulunmakta. Öyleki Halife Harun Reşit dünyanın bir ucunda yeni bir.kitabın yayınlandığını öğrense bir adam tutar ona bir at ve para verir oraya yeni çıkan kitabı getirmek için gönderir. Getirilen kitap tercüme edilir okunması için kütüphaneye verilir. Avrupa cehalet içerisinde iken İslam medeniyeti okumakla yalnız maddi değil manevi bir yaşamla ortaya çıkmıştır. Yaşamın anlamı dedik! Yaşam anlamlıdır diyenler olduğu gibi yaşam anlamsızdır diyenlerde vardır. Bu önemli felsefi konuyu yine Halife Harun Reşit'in bir meseli ile sona erdirelim. Yaşamın anlamı üzerine kafa yoran eski Müslümanlar birgün halifeye yaşamın anlamı nedir diye sorarlar. Halife yaşamın çok somut bir anlamı yoktur Varsa bir anlamı bir kış günü dışarısı buz gibi soğukken, sıcak bir odada dostlarla dini, felsefi, ahlaki sohbetler yapmaktır cevabını verir. Bence de yaşamın bir anlamı da bu olsa gerek.
Ekleme Tarihi: 11 Ağustos 2022 - Perşembe

YAŞAMIN ANLAMI

İnsan var olalı beri, özelikle bilinçli bir varlık haline geldikten sonra, kendilerini ve yaşadıkları dünyayı anlamya çalışmışlar.

Biz neyiz, nereden nasıl geldik.

Nereye gideceğiz sorusunu sormuşlar.

Gerçekten, bu dünya ve insanlar, canlı cansız varlıklar birer mucize.

Evrende muazzam bir denge düzen, matematik bir hesap var.

Elbette böyle olunca, insan düşünen bir varlık olduğu için, aklına, bunun bir sahibi, mimari olması gerekir diye düşünür.

Buna rağmen insanlar arasında şaşırtıcı bir fikir ayrılığı bulunmakta.

Çoğu insan bu harikule düzenin bir sahibi yaratıcısı olduğunu haklı olarak kabul eder.

Bu yaratıcı güce kendi dillerinde bir isim verirler. Biz Müslümanlar genellikle Allah deriz.

Bazı insanlar ise Evrenin, dünyanın, insanların oluşmasını tesadüfe bağlar.

İşte bu düşünce inanan insanlar için akıl alacak bir durum değil.

Nasıl olurda çok ince ayarlı, Çok ince düzenli, bu mükemmel sistem tesadüfle olur diye hayret edilir. Aklıyla inanlar için yaşamın anlamı bir

mucizedir. Yaşamın anlamı inanlar için bu dünya bir imtihan yeridir.

Bundan dolayı iyilik yapmak, doğru dürüst olmak, kötülükten kaçınmaktır. Yaşamın anlamı İslam dininde maddi geliri serveti paylaşmaktır.

Hep bana rab bana dememektir.

Yaşamın anlamı parayı malı tek değer olarak kabul edenler için mal biriktirmek, yemek, içmek tüketmektir.

Buda bir bakıma afedersiniz hayvan gibi yaşamaktır.

Yaşamın anlamı inanan insanlar için erdemli yaşamaktır.

Konumuzu tarihi bir mesel ile anlamdıralım.

Abbasi İslam halifesi Harun Reşit ilme okumaya, araştırmaya oldukça önem veren bir halife hükumdardır.

Döneminde Bağdat kütüphanesi dünyanın en büyük en zengin kütüphanesidir.

Bağdat kütüphanesinde dini, ilmi, felsefi her çeşit kitap bulunmakta.

Öyleki Halife Harun Reşit dünyanın bir ucunda yeni bir.kitabın yayınlandığını öğrense bir adam tutar ona bir at ve para verir oraya yeni çıkan kitabı getirmek için gönderir.

Getirilen kitap tercüme edilir okunması için kütüphaneye verilir. Avrupa cehalet içerisinde iken İslam medeniyeti okumakla yalnız maddi değil manevi bir yaşamla ortaya çıkmıştır.

Yaşamın anlamı dedik! Yaşam anlamlıdır diyenler olduğu gibi yaşam anlamsızdır diyenlerde vardır.

Bu önemli felsefi konuyu yine Halife Harun Reşit'in bir meseli ile sona erdirelim.

Yaşamın anlamı üzerine kafa yoran eski Müslümanlar birgün halifeye yaşamın anlamı nedir diye sorarlar. Halife yaşamın çok somut bir anlamı yoktur

Varsa bir anlamı bir kış günü dışarısı buz gibi soğukken, sıcak bir odada dostlarla dini, felsefi, ahlaki sohbetler yapmaktır cevabını verir. Bence de yaşamın bir anlamı da bu olsa gerek.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.