NECDET ŞANSAL
Köşe Yazarı
NECDET ŞANSAL
 

URFA KALESİ GAZETESİ

   Urfa kalesi 24 Ocak 2023 Salı günü yayına başlayan haftalık bir gazetenin adıdır. Gazeteyi çıkaran genç gazeteciler anlamlı bir isim seçmişlerdir. Bir kale bir şehir için tarihte çok anlam ifade eder. Kale öncelikle bir beldenin güvenliğini sağlar. Bir kale bir şehrin bir bakıma onurudur, gelişmesinin simgesidir. Savaşlar da öz savunma gücüdür. Eski zamanlar da her şehir güçlü kaleleriyle öne çıkar, halkı kalelerinin gücüyle, büyüklüğü ile övünürlerdi.Urfa kalesi de bölgenin en eski görkemli bir kalesidir. Urfa kalesinin ne zaman yapıldığına dair kesin bir tarihi bilinmiyor. Dünyanın kuruluşunda yani jeolojik oluşumda yüksek bir tepe de höyük üzerinde bulunmakladır. Bu görkemli kalenin yazılı kayıtlara göre tarihi çok eskilere dayanmıyor. Yazılı tarihi bilgilere göre Urfa merkezinin kuruluşu M.Ö. 302- 303 yılları arasında büyük İskender'in komutanı Nikator Selevkos tarafından kurulmuştur. Urfa kalesi de yazılan bu tarihte kurulmuştur deniliyor. Kalenin üzerinde iki büyük. Görkemli sütun Abgar kralı manu tarafından eşi kraliçe Şalmet anısına dikilmiştir. Kalenin iki sütunu Roma mimarisi korint tarzıdır. Selevkoslardan sonra Urfa'ya egemen olan Süryani Abgar kralığı, devrin büyük imparatorluğu Roma imparatorluğuna bağlı bir devlet idi. Urfa kalesine çeşitli devletler hakim olmuş, yapılıp yıkılmıştır. En son yapılışı Kudüs Fatihi Selahaddini Eyubi tarafından onarılmıştır. Kalenin duvarlarında Eyubi devletinin simgesi olan çifte aslan kabartması bulunmaktadır. Urfa kalesi adlı gazete dolaysıyla, bu görkemli tarihi kale ile bir bilgi hatırlatma yapmak istedim böyle bir gerek duydum. Zira insan unutan bir varlıktır. Bazı önemli konuları arada bir vesileyle tekrarlayarak ancak belleğimizde kalabiliyor. Çünkü tarih şuuru ve bilinci çok önemlidir. Klasik bir deyiştir, bugünü bilmek için dünü bilmek gerek. Öncelikle böyle anlamlı bir isimle yayın hayatına başlayan genç gazete yöneticilerini kutluyorum. Sanırım böyle bir bilinçle Hasan Ray, İbrahim Taş ve diğer genç gazeteciler Urfa kalesi adlı bir gazeteyi çıkarttılar. Kendimde tarihe ilgi duyan meraklı bir birey olarak adından dolayı olsa gerek Urfa kalesi adlı bu gazeteyi ilk gördüğüm ve okuduğumda ısındım, büyük bir ilgi ve sevgi duydum.  Bu genç arkadaşlar yazılı ve görsel medyada başarılı olmuş kendini kanıtlamış gazetecilerdir. Bundan dolayı gazetenin başarılı olacağını tahmin ediyorum. Şehrimiz maalesef birçok konuda geri kalmıştır. Geri kalmışlığı, aydınlanmayı ancak dürüst ilkeli medya kuruluşları giderebilir. Bundan dolayı şehrimiz ve halkımız topluca ilerlemek istiyor, başarılı olmak isteniyorsa bunun yolu kitap ve gazete okumaktan, araştırmadan geçiyor. Bu vesileyle yayın hayatına yeni başlayan Urfa kalesi gazetesine başarılar dileriz. 
Ekleme Tarihi: 02 Şubat 2023 - Perşembe

URFA KALESİ GAZETESİ

  

Urfa kalesi 24 Ocak 2023 Salı günü yayına başlayan haftalık bir gazetenin adıdır. Gazeteyi çıkaran genç gazeteciler anlamlı bir isim seçmişlerdir.

Bir kale bir şehir için tarihte çok anlam ifade eder. Kale öncelikle bir beldenin güvenliğini sağlar. Bir kale bir şehrin bir bakıma onurudur, gelişmesinin simgesidir. Savaşlar da öz savunma gücüdür.

Eski zamanlar da her şehir güçlü kaleleriyle öne çıkar, halkı kalelerinin gücüyle, büyüklüğü ile övünürlerdi.Urfa kalesi de bölgenin en eski görkemli bir kalesidir. Urfa kalesinin ne zaman yapıldığına dair kesin bir tarihi bilinmiyor. Dünyanın kuruluşunda yani jeolojik oluşumda yüksek bir tepe de höyük üzerinde bulunmakladır. Bu görkemli kalenin yazılı kayıtlara göre tarihi çok eskilere dayanmıyor. Yazılı tarihi bilgilere göre Urfa merkezinin kuruluşu M.Ö. 302- 303 yılları arasında büyük İskender'in komutanı Nikator Selevkos tarafından kurulmuştur.

Urfa kalesi de yazılan bu tarihte kurulmuştur deniliyor. Kalenin üzerinde iki büyük. Görkemli sütun Abgar kralı manu tarafından eşi kraliçe Şalmet anısına dikilmiştir. Kalenin iki sütunu Roma mimarisi korint tarzıdır. Selevkoslardan sonra Urfa'ya egemen olan Süryani Abgar kralığı, devrin büyük imparatorluğu Roma imparatorluğuna bağlı bir devlet idi.

Urfa kalesine çeşitli devletler hakim olmuş, yapılıp yıkılmıştır. En son yapılışı Kudüs Fatihi Selahaddini Eyubi tarafından onarılmıştır.

Kalenin duvarlarında Eyubi devletinin simgesi olan çifte aslan kabartması bulunmaktadır.

Urfa kalesi adlı gazete dolaysıyla, bu görkemli tarihi kale ile bir bilgi hatırlatma yapmak istedim böyle bir gerek duydum. Zira insan unutan bir varlıktır.

Bazı önemli konuları arada bir vesileyle tekrarlayarak ancak belleğimizde kalabiliyor. Çünkü tarih şuuru ve bilinci çok önemlidir. Klasik bir deyiştir, bugünü bilmek için dünü bilmek gerek.

Öncelikle böyle anlamlı bir isimle yayın hayatına başlayan genç gazete yöneticilerini kutluyorum.

Sanırım böyle bir bilinçle Hasan Ray, İbrahim Taş ve diğer genç gazeteciler Urfa kalesi adlı bir gazeteyi çıkarttılar. Kendimde tarihe ilgi duyan meraklı bir birey olarak adından dolayı olsa gerek Urfa kalesi adlı bu gazeteyi ilk gördüğüm ve okuduğumda ısındım, büyük bir ilgi ve sevgi duydum.  Bu genç arkadaşlar yazılı ve görsel medyada başarılı olmuş kendini kanıtlamış gazetecilerdir. Bundan dolayı gazetenin başarılı olacağını tahmin ediyorum.

Şehrimiz maalesef birçok konuda geri kalmıştır. Geri kalmışlığı, aydınlanmayı ancak dürüst ilkeli medya kuruluşları giderebilir. Bundan dolayı şehrimiz ve halkımız topluca ilerlemek istiyor, başarılı olmak isteniyorsa bunun yolu kitap ve gazete okumaktan, araştırmadan geçiyor. Bu vesileyle yayın hayatına yeni başlayan Urfa kalesi gazetesine başarılar dileriz. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.