NECDET ŞANSAL
Köşe Yazarı
NECDET ŞANSAL
 

KUDÜS FATİHİ SELAHADDİN EYYÜBİ -20

Selahaddin savaş sanatında ustalığı ve cesareti hekes tarafından, biliniyor. Takdir ediliyordu. Sultan sosyal, ekonomik, mimari alanlarda bile yetenekli ve duyarlıdır. Tarım kadar ticarete de önem verirdi. Onun zamanında Mısır doğu ile batı ülkeleri arasında bir ticaret güzergagı, ticaret merkezi olmuştur. Ticaret helalinden oldu mu, haram karışmadı mı, rant ve sömürü olmadı mı İslam dinin makul gördüğü ve desteklediği bir sosyal ikhtiyaç, ilişki ve uğraştır. Nitekim İslam peygamberi Hazreti Muhammed bile peygamber olmadan önce ticarele meşgul olmuştur. Ençok Mekke ile Medine arasında yıllarca ticaret yapmıştır. Doğuda gelişen ticaret, Avrupa ülkelerini de etkilemiş, aralarında ticari ilişkiler gelişmiştir.Dünya ülkeleri arsında ticaret tarihsel süreçte ençok ortadoğu ülkelerinde yapılmıştır. Meşhur ipekyol olarak adlandırılan ticaret yolları, Hindistan. Pakistan, Çin'den gelen mallar oralardan Şm, Kahire gibi şehirlere götürülür. Tahminen oralardan da alınan mallar yine adlarını saydığımız ülkelere götürülür satılırdı. İpek İran'dan, Kahve Yemen'den gelir denilirdi. Mısır ve Şam'da çok sayıda pazar kurulmuştu. İtalya şehirleri Venedik ve Biza doğu ülkeleri ile ticarete başlamışlardı. Selahaddin, Kahire'de venediklerin bir pazar kurmasına izin vermişti. Selahaddin sanata'da çok önemm vermiştir. Döneminde, silah, giyim kuşam, mimarlık, camcılık, sanatları da oldukça gelişmiştir. Kahire'de her sanat dalının tek ürün satan birer çarşısı bulunmaktaydı. Kumaş satan, Elbise, halı, kilim çarşıları ayrıydı. Kahirede büyük Cemelun çarşısı Selahaddin döneminde yapılmıştır. Bu çarşıda yalnız ipekli kumaşlar satılırdı. FUSTAT ŞEHRİ Fustat şehri Fatımi veziri Şaver tarafından yakılıp yıkılmış, oturulmaz hale getirilmişti. Eyyübiler bu şehre özel bir ilgi gösterip, onarmasaydı, tarihten silinecek bir duruma gelecekti deniliyor. Şaver'den sonra Mısır valisi olan Selahaddin'in amcası Şerkıuh, Fustat şehrini onardı, geliştirdi, içinde yaşanabilecek bir duruma getirdi. Şerkuh kısa bir dönem vezirlik yapmıştı. Vefatından sonra kardeşi oğlu Selahaddin Mısır veziri oldu. Mısır şehirlerinin imarına çok önem verdi. Özelikle Fustat şehri Selahaddin döneminde eskisinden daha iyi bi konuma getirildi denilebilir. Yeni binalar, camiler, medreseler yapıldı. Selahaddini Sultan olduğu dönemde, Mısır, Suriye, Cezire, Hicaz, Yemen, bölgeleri refah içerisinde yaşadılar. Zira insanları sömüren vergiler kaldırıldı. İsraf, yolsuzluk, şatafat yapılmayınca, gelir eşit şekilde paylaşıldı, böylece halk, en azından ekonomik ve sosyal olarak rahat etmiştir. Selahaddin Eyyübi, Halep, Sincar ve Rakka'da vergileri kaldırdığında bir genelge yayınlamıştır "Emirlerin en kötüsü kesesini şişeren, halkını bitirendir. Onların haktan en uzak olanı halktan hak adı altında haksız yere alandır. Kim allah adına bir şeyi tek ederse Allah ona bedel verir. Kim Allah için borç verirse karşılığını görür." Devam edecek
Ekleme Tarihi: 13 Kasım 2023 - Pazartesi

KUDÜS FATİHİ SELAHADDİN EYYÜBİ -20

Selahaddin savaş sanatında ustalığı ve cesareti hekes tarafından, biliniyor. Takdir ediliyordu. Sultan sosyal, ekonomik, mimari alanlarda bile yetenekli ve duyarlıdır. Tarım kadar ticarete de önem verirdi.

Onun zamanında Mısır doğu ile batı ülkeleri arasında bir ticaret güzergagı, ticaret merkezi olmuştur. Ticaret helalinden oldu mu, haram karışmadı mı, rant ve sömürü olmadı mı İslam dinin makul gördüğü ve desteklediği bir sosyal ikhtiyaç, ilişki ve uğraştır. Nitekim İslam peygamberi Hazreti Muhammed bile peygamber olmadan önce ticarele meşgul olmuştur. Ençok Mekke ile Medine arasında yıllarca ticaret yapmıştır.

Doğuda gelişen ticaret, Avrupa ülkelerini de etkilemiş, aralarında ticari ilişkiler gelişmiştir.Dünya ülkeleri arsında ticaret tarihsel süreçte ençok ortadoğu ülkelerinde yapılmıştır.

Meşhur ipekyol olarak adlandırılan ticaret yolları, Hindistan. Pakistan, Çin'den gelen mallar oralardan Şm, Kahire gibi şehirlere götürülür. Tahminen oralardan da alınan mallar yine adlarını saydığımız ülkelere götürülür satılırdı. İpek İran'dan, Kahve Yemen'den gelir denilirdi. Mısır ve Şam'da çok sayıda pazar kurulmuştu.

İtalya şehirleri Venedik ve Biza doğu ülkeleri ile ticarete başlamışlardı. Selahaddin, Kahire'de venediklerin bir pazar kurmasına izin vermişti.

Selahaddin sanata'da çok önemm vermiştir. Döneminde, silah, giyim kuşam, mimarlık, camcılık, sanatları da oldukça gelişmiştir. Kahire'de her sanat dalının tek ürün satan birer çarşısı bulunmaktaydı. Kumaş satan, Elbise, halı, kilim çarşıları ayrıydı. Kahirede büyük Cemelun çarşısı Selahaddin döneminde yapılmıştır. Bu çarşıda yalnız ipekli kumaşlar satılırdı.

FUSTAT ŞEHRİ

Fustat şehri Fatımi veziri Şaver tarafından yakılıp yıkılmış, oturulmaz hale getirilmişti. Eyyübiler bu şehre özel bir ilgi gösterip, onarmasaydı, tarihten silinecek bir duruma gelecekti deniliyor. Şaver'den sonra Mısır valisi olan Selahaddin'in amcası Şerkıuh, Fustat şehrini onardı, geliştirdi, içinde

yaşanabilecek bir duruma getirdi. Şerkuh kısa bir dönem vezirlik yapmıştı. Vefatından sonra kardeşi oğlu Selahaddin Mısır veziri oldu. Mısır şehirlerinin imarına çok önem verdi. Özelikle Fustat şehri Selahaddin döneminde eskisinden daha iyi bi konuma getirildi denilebilir. Yeni binalar, camiler, medreseler yapıldı.

Selahaddini Sultan olduğu dönemde, Mısır, Suriye, Cezire, Hicaz, Yemen, bölgeleri refah içerisinde yaşadılar. Zira insanları sömüren vergiler kaldırıldı. İsraf, yolsuzluk, şatafat yapılmayınca, gelir eşit şekilde paylaşıldı, böylece halk, en azından ekonomik ve sosyal olarak rahat etmiştir.

Selahaddin Eyyübi, Halep, Sincar ve Rakka'da vergileri kaldırdığında bir genelge yayınlamıştır "Emirlerin en kötüsü kesesini şişeren, halkını bitirendir. Onların haktan en uzak olanı halktan hak adı altında haksız yere alandır. Kim allah adına bir şeyi tek ederse Allah ona bedel verir. Kim Allah için borç verirse karşılığını görür." Devam edecek

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (2)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Saflı
(18.11.2023 17:51 - #414)
Ağzınıza sağlık Necdet abi bu gün fuarda Nubuhar yayanından Selahattin Eyyubi den 2 adet güzel kitap aldım hayırlısı ile okuyacağım.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Saflı
(18.11.2023 17:51 - #415)
Ağzınıza sağlık Necdet abi bu gün fuarda Nubuhar yayanından Selahattin Eyyubi den 2 adet güzel kitap aldım hayırlısı ile okuyacağım.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.