NECDET ŞANSAL
Köşe Yazarı
NECDET ŞANSAL
 

HAYAT BAYRAM OLSA

Bir bayram daha geldi geçti. Şimdiye kadar nice bayram geldi geçti, Daha nice bayramlar gelip geçecek. İnsan, içinden keşke hayat her zaman bayram olsa diye geçse diye düşünüyor. Heyhat! ama öyle olmuyor. Yaşam sevinç olduğu kadar acıdır. Yıllar evvel eski bir Türk filimi izlemiştim, adı acı hayattı. Eski bir Urfa atasözünde "Bazılarına beşbirlik, bazılarına seferberlik." der. İnsanın bir anlamda robotlaştığı, kendine ve çevresine yabancılaştığı bu dijital, teknoloji çağında, herşeye rağmen eskinin sadeliğini, sahiciliğini arıyoruz desem doğrudur. Hayat bir filim gibi, bir roman, bir hikaye gbi, bir varmış, bir yokmuş gibi başlıyor ve bitiyor. Şimdiki bayramların eski tadı da yok. Eski Urfa bayramlarını hatırlıyorum. Bayrama, özellikle çocuklar günler, aylar öncesinden hazırlık yaparlardı. Çocuklar, yeni aldıkları, yeni alacakları giysileri bayram günleri büyük bir sevinç içerisinde giyeceklerini düşünürlerdi. Bundan büyük bir sevinç, büyük bir haz alırlardı. İnsanlar azla yetinmesini biliyorlardı. Adeta azlıkta sanki çokluk vardı. Şimdi ne kadar çok olursa olsun, sanki çoklukta bir azlık var. Bundan dolayı olsa gerek, yeni bayramların eski tadı yok. "Hayat bayram olsa" eski bir şarkının adıdır. Bu şarkı bir özlemi, bir dileği dile getirir. Ama ne yazık ki özlemle gerçek anlaşılmaz bir biçimde çelişki içerisindedir. Cennet ile cehennem tasviri ya da buna geçeği diyelim, neresi olduğunu bilmediğimiz, öbür dünya denilen meçhul bir alem için değil, yaşadığımız bu somut dünya için belki daha çok geçerli bir gerçektir. Bazı insanların bitmeyen, doymayan hırsı, buna kapitalist ideoloji diyebiliriz, ekolojik dengeyi bozuyor, doğayı kirletiyor, bir anlamda cennet gibi bu dünyayayı yaşanmaz hale getiriyor, artı değer sömürüsüyle, bir yanda aşırı bir servet artışı ile sefahat, bir yanda yoksulluk ile sefalet üretiyor, bu dünyayı cehenneme çeviriyor. Yaşanabilir adil bir dünya için insanların hırslarını ve nefislerini yenmesi, kapitalist sistemin islah edilmesi gerekiyor. Hayat bayram olsa şarkısının geçerliği ve gerçeği, hak, hukuk, adalettir. Paylaşma, eşitlik, Uzlaşma, hoşgörüdür. Bunların olması için hırslara gem vurulması gerekiyor. Bu olur mu bilinmez. Hiç olmazsa bu üç günlük dünya'da en önemlisi sağlık ve biraz geçimdir. öbürü boştur desem sanırım abartmış olmam. Türk şiirinin usta ismi Can Yücel her gün bayram şiiri ile anlatmak istediğimizi bakın ne güzel anlatıyor. Nefes almak bayramdır mesala, günün birinde soluksuz kalınca anlar insan. Görmenin nasıl bir bayram olduğunu karanlık öğretir. Sevmeninkini yalnızlık... sızlamayan her organ hele de burun direği bayramdır. Bayramdır, elden ayaktan düşmemek. Zihinden önce bedeni kaybetmemek . Kurda kuşa yem olmayıp "Çok şükür bugünü de gördük" diiyebilmek. Sevdiklerinle geçen her gün bayramdır. Bu güzel anlamlı şiirie biz de iyi bayramlar diyelim ve dileyelim.
Ekleme Tarihi: 24 Nisan 2023 - Pazartesi

HAYAT BAYRAM OLSA

Bir bayram daha geldi geçti. Şimdiye kadar nice bayram geldi geçti, Daha nice bayramlar gelip geçecek.

İnsan, içinden keşke hayat her zaman bayram olsa diye geçse diye düşünüyor. Heyhat! ama öyle olmuyor. Yaşam sevinç olduğu kadar acıdır. Yıllar evvel eski bir Türk filimi izlemiştim, adı acı hayattı. Eski bir Urfa atasözünde "Bazılarına beşbirlik, bazılarına seferberlik." der.

İnsanın bir anlamda robotlaştığı, kendine ve çevresine yabancılaştığı bu dijital, teknoloji çağında, herşeye rağmen eskinin sadeliğini, sahiciliğini arıyoruz desem doğrudur.

Hayat bir filim gibi, bir roman, bir hikaye gbi, bir varmış, bir yokmuş gibi başlıyor ve bitiyor.

Şimdiki bayramların eski tadı da yok. Eski Urfa bayramlarını hatırlıyorum. Bayrama, özellikle çocuklar günler, aylar öncesinden hazırlık yaparlardı. Çocuklar, yeni aldıkları, yeni alacakları giysileri bayram günleri büyük bir sevinç içerisinde giyeceklerini düşünürlerdi. Bundan büyük bir sevinç, büyük bir haz alırlardı.

İnsanlar azla yetinmesini biliyorlardı. Adeta azlıkta sanki çokluk vardı. Şimdi ne kadar çok olursa olsun, sanki çoklukta bir azlık var. Bundan dolayı olsa gerek, yeni bayramların eski tadı yok.

"Hayat bayram olsa" eski bir şarkının adıdır. Bu şarkı bir özlemi, bir dileği dile getirir. Ama ne yazık ki özlemle gerçek anlaşılmaz bir biçimde çelişki içerisindedir. Cennet ile cehennem tasviri ya da buna geçeği diyelim, neresi olduğunu bilmediğimiz, öbür dünya denilen meçhul bir alem için değil, yaşadığımız bu somut dünya için belki daha çok geçerli bir gerçektir.

Bazı insanların bitmeyen, doymayan hırsı, buna kapitalist ideoloji diyebiliriz, ekolojik dengeyi bozuyor, doğayı kirletiyor, bir anlamda cennet gibi bu dünyayayı yaşanmaz hale getiriyor, artı değer sömürüsüyle, bir yanda aşırı bir servet artışı ile sefahat, bir yanda yoksulluk ile sefalet üretiyor, bu dünyayı cehenneme çeviriyor.

Yaşanabilir adil bir dünya için insanların hırslarını ve nefislerini yenmesi, kapitalist sistemin islah edilmesi gerekiyor.

Hayat bayram olsa şarkısının geçerliği ve gerçeği, hak, hukuk, adalettir. Paylaşma, eşitlik, Uzlaşma, hoşgörüdür. Bunların olması için hırslara gem vurulması gerekiyor. Bu olur mu bilinmez.

Hiç olmazsa bu üç günlük dünya'da en önemlisi sağlık ve biraz geçimdir. öbürü boştur desem sanırım abartmış olmam. Türk şiirinin usta ismi Can Yücel her gün bayram şiiri ile anlatmak istediğimizi bakın ne güzel anlatıyor.

Nefes almak bayramdır mesala, günün birinde soluksuz kalınca anlar insan.

Görmenin nasıl bir bayram olduğunu karanlık öğretir.

Sevmeninkini yalnızlık... sızlamayan her organ hele de burun direği bayramdır.

Bayramdır, elden ayaktan düşmemek.

Zihinden önce bedeni kaybetmemek .

Kurda kuşa yem olmayıp "Çok şükür bugünü de gördük" diiyebilmek.

Sevdiklerinle geçen her gün bayramdır.

Bu güzel anlamlı şiirie biz de iyi bayramlar diyelim ve dileyelim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.