NECDET ŞANSAL
Köşe Yazarı
NECDET ŞANSAL
 

ESKİ URFA TARİHİ VE KÜLTÜRÜ - 7

Seleokus döneminden sonra Edessa'da Abgar kralığı bir nevi şehir devleti kuruluyor. Bu kralık her ne kadar bağımsız olarak görünse de sürekli olarak O zamanın iki süper devletin egemenlik sahasında bulunuyordu. Roma ile Paralar arasındaki savaşta Edessa genellikle Parthların tarafını tutmuştur. Bu bölümü yeni okuyanlara belirtmek isterim, Parthlar İran kökenli Medlerin diğer bir adı veya Medlere akraba bir halktır. Örneğin Cullap deresi Krallık döneminin bitişinden 250 yıl sonra bile "Medlerin deresi" diye adlandırılmaktaydı. Roma'dan bakıldığında Edessa''lı Abgar bir Parthlar idi ve bu görüş Süryani şairlerin Edrssa'yı parthlı veya Parthların kızı olarak tasvir ettikleri Bizans çağına kadar böylece devam etmiştir. Krallığın yüksek memurlarının ünvanları Pasgriba ve nuhadra Farsçaydı. Edessa'da erkeklerin giysileri de İranlılarınki gibiydi. Edessa'da kadınlar ise Roma kıyafeti giymekteydiler. Edessa'da Abgar'ın sarayının civarında bir İranlıların kulesi olduğu tarihsel kayıtlarda geçer. Kraliyet dönemine kültürel anlamda damgasını vuran şair filozof Bardaysan İran'dan gelip Edessa'ya yerleşmiştir. Bardaysan Edessa'nın müzik, kültürel ve sosyal hayatına renk ve coşku katmıştır. Şiirleri şarkı ve türkü besteleri olmuştur. Putperest döneminden beri Urfa'da müzik yaygın olarak yapılan bir faaliyet olduğunu belirtmeliyiz. Doğu ve batı kültürü edessa'da bir sentez oluşturmuştu. M.Ö 130-129 yıllarında kurulmuş olan Edesa Abgar krallığı M.S 244 yılında yıkılır. Bu tarihten itibaren Roma dönemi  Edessa'da yaklaşık 400 yıl devam eder. Abgar krallığı son yıllarda  keyif ve seyahate,  eğlenceye düşmüştür. Bakiklıgöl civarında eğlence arenalar bir nevi şimdiki stadyum gibi yerler yapılmıştır. Yine o civarda bir kışlık hamam varmış. Bu hamamın kalıntıları yakın bir zamanda ortaya çıkartıldı.
Ekleme Tarihi: 23 Kasım 2021 - Salı

ESKİ URFA TARİHİ VE KÜLTÜRÜ - 7

Seleokus döneminden sonra Edessa'da Abgar kralığı bir nevi şehir devleti kuruluyor.

Bu kralık her ne kadar bağımsız olarak görünse de sürekli olarak O zamanın iki süper devletin egemenlik sahasında bulunuyordu.

Roma ile Paralar arasındaki savaşta Edessa genellikle Parthların tarafını tutmuştur.

Bu bölümü yeni okuyanlara belirtmek isterim, Parthlar İran kökenli Medlerin diğer bir adı veya Medlere akraba bir halktır.

Örneğin Cullap deresi Krallık döneminin bitişinden 250 yıl sonra bile "Medlerin deresi" diye adlandırılmaktaydı.

Roma'dan bakıldığında Edessa''lı Abgar bir Parthlar idi ve bu görüş Süryani şairlerin Edrssa'yı parthlı veya Parthların kızı olarak tasvir ettikleri Bizans çağına kadar böylece devam etmiştir.

Krallığın yüksek memurlarının ünvanları Pasgriba ve nuhadra Farsçaydı.

Edessa'da erkeklerin giysileri de İranlılarınki gibiydi.

Edessa'da kadınlar ise Roma kıyafeti giymekteydiler.

Edessa'da Abgar'ın sarayının civarında bir İranlıların kulesi olduğu tarihsel kayıtlarda geçer.

Kraliyet dönemine kültürel anlamda damgasını vuran şair filozof Bardaysan İran'dan gelip Edessa'ya yerleşmiştir.

Bardaysan Edessa'nın müzik, kültürel ve sosyal hayatına renk ve coşku katmıştır.

Şiirleri şarkı ve türkü besteleri olmuştur.

Putperest döneminden beri Urfa'da müzik yaygın olarak yapılan bir faaliyet olduğunu belirtmeliyiz.

Doğu ve batı kültürü edessa'da bir sentez oluşturmuştu.

M.Ö 130-129 yıllarında kurulmuş olan Edesa Abgar krallığı M.S 244 yılında yıkılır.

Bu tarihten itibaren Roma dönemi  Edessa'da yaklaşık 400 yıl devam eder.

Abgar krallığı son yıllarda  keyif ve seyahate,  eğlenceye düşmüştür.

Bakiklıgöl civarında eğlence arenalar bir nevi şimdiki stadyum gibi yerler yapılmıştır.

Yine o civarda bir kışlık hamam varmış.

Bu hamamın kalıntıları yakın bir zamanda ortaya çıkartıldı.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.