NECDET ŞANSAL
Köşe Yazarı
NECDET ŞANSAL
 

ESKİ URFA TARİHİ VE KÜLTÜRÜ -18

Bardaysan tarih yazarlarının araştırmasına göre Mayıs. M.S 154 tarihinde doğdu. Süryani mor Mihayil'in vakayinamesi adıyla bilinen derlemeye göre; Nuhomo ve Nuhşirom, yani Bardaysan'nın anası ile babası gerçek anlamıyla Part ülkesinde doğmuşlar ve buradan kaçarak Pers İmparatoru Narsay'ın oğlu Şahruq'un yönettiği Urfa'ya sığınmışlardı. Zengin ve soylu oldukları anlaşılmaktadır; çünkü oğulları Bardaysan Abgarların son  krallarından kral, Manu'nun sarayına alınmış ve bu kralın oğlu Abgarların ile birlikte yetiştirilmişti. [09:33, 07.12.2021] Necdet Şansal: Bardaysan Abgar'ın sarayında yaşamış ve yetişmiş iyi bir avcı olarak ta biliniyor. Avcılık Eski Urfa'da halk arasında  yaygın olarak yapılırdı. Urfa çevresi ağaçlar, ormanlar ile kaplı idi. Dağlık ve ağaçlık bölgelerde çeşitli hayvanlar bulunurdu. Göbeklitepe civarında Yaban domuzları bile vardı. Hatta oralarda şimdi bile birer tane yaban domuzu gören köylüler vardır. Cullap eski adı Medler bölgesi sık ormanlarında fil, aslan gibi hayvanların olduğu yazılıdır. Asur kralı Asurbanipal bu ormanlarda fil ve Aslan avına çıktığı söylenir. Bu ayrıntıdan sonra biz gelelim Bardaysan'nın yaşamından bazı kesitler vermeye. Bu bilim insanı her ne kadar avcılık gibi hobileri olsa bile, zamanın çoğunu bilime ve araştırmaya adamıştı.  Eski yazarların ortak fikri Bardaysan çağının en önde gelen bir bilgini  idi. Süryani Mor Mihayil'in Vakayinamesi, Bardaysan'nın yaşamını tüm ayrıntıları ile vermektedir. Bardaysan doğu ve batı kültürünü iyice incelemiştir.  Özelikle Helen Antik çağ Yunan filozofların yapıtlarını okumuştur.  Ayrıca Mısırlılar ve Keldanilerin astroloji kitaplarını incelediği anlaşılıyor. Hıristiyan görünümüne rağmen, Hıristiyan dinin bazı inançlarına eleştiriler getirmiştir.  Örneğin İsa'nın yeniden doğuşunu yadsıdı. Çok eski tarih yazarları Bardaysan'nın çok akıllı bir adam olduğu konusunda hem fikirdir. Tüm bilimlerde derinleşmişti. Süryaniler arasında çok ünlenmişti. İyi bir tartışmacı, zamanında yapılan işkenceleri sert bir şekilde eleştirdiği söylenir.  Yazdığı kader adlı kitabı işkencenin insanlık dışı olduğuna dairdir. Çok yönlü bir dahi olan Bardaysan bir astronomi kitabı yazmıştır.  Bu kitapta, gezegenlerin dönüşünü hesaplama yoluyla, dünyamızın 6000 yıl sonra yok olacağını öne sürdü. Devam edecektir.
Ekleme Tarihi: 08 Aralık 2021 - Çarşamba

ESKİ URFA TARİHİ VE KÜLTÜRÜ -18

Bardaysan tarih yazarlarının araştırmasına göre Mayıs. M.S 154 tarihinde doğdu. Süryani mor Mihayil'in vakayinamesi adıyla bilinen derlemeye göre; Nuhomo ve Nuhşirom, yani Bardaysan'nın anası ile babası gerçek anlamıyla Part ülkesinde doğmuşlar ve buradan kaçarak Pers İmparatoru Narsay'ın oğlu Şahruq'un yönettiği Urfa'ya sığınmışlardı.
Zengin ve soylu oldukları anlaşılmaktadır; çünkü oğulları Bardaysan Abgarların son  krallarından kral, Manu'nun sarayına alınmış ve bu kralın oğlu Abgarların ile birlikte yetiştirilmişti.
[09:33, 07.12.2021] Necdet Şansal: Bardaysan Abgar'ın sarayında yaşamış ve yetişmiş iyi bir avcı olarak ta biliniyor.
Avcılık Eski Urfa'da halk arasında  yaygın olarak yapılırdı.
Urfa çevresi ağaçlar, ormanlar ile kaplı idi.
Dağlık ve ağaçlık bölgelerde çeşitli hayvanlar bulunurdu.
Göbeklitepe civarında Yaban domuzları bile vardı.
Hatta oralarda şimdi bile birer tane yaban domuzu gören köylüler vardır.
Cullap eski adı Medler bölgesi sık ormanlarında fil, aslan gibi hayvanların olduğu yazılıdır.
Asur kralı Asurbanipal bu ormanlarda fil ve Aslan avına çıktığı söylenir.
Bu ayrıntıdan sonra biz gelelim Bardaysan'nın yaşamından bazı kesitler vermeye.
Bu bilim insanı her ne kadar avcılık gibi hobileri olsa bile, zamanın çoğunu bilime ve araştırmaya adamıştı. 
Eski yazarların ortak fikri Bardaysan çağının en önde gelen bir bilgini
 idi. Süryani Mor Mihayil'in Vakayinamesi, Bardaysan'nın yaşamını tüm ayrıntıları ile vermektedir. Bardaysan doğu ve batı kültürünü iyice incelemiştir. 
Özelikle Helen Antik çağ Yunan filozofların yapıtlarını okumuştur. 
Ayrıca Mısırlılar ve Keldanilerin astroloji kitaplarını incelediği anlaşılıyor.
Hıristiyan görünümüne rağmen, Hıristiyan dinin bazı inançlarına eleştiriler getirmiştir. 
Örneğin İsa'nın yeniden doğuşunu yadsıdı.
Çok eski tarih yazarları Bardaysan'nın çok akıllı bir adam olduğu konusunda hem fikirdir.
Tüm bilimlerde derinleşmişti. Süryaniler arasında çok ünlenmişti.
İyi bir tartışmacı, zamanında yapılan işkenceleri sert bir şekilde eleştirdiği söylenir. 
Yazdığı kader adlı kitabı işkencenin insanlık dışı olduğuna dairdir.
Çok yönlü bir dahi olan Bardaysan bir astronomi kitabı yazmıştır. 
Bu kitapta, gezegenlerin dönüşünü hesaplama yoluyla, dünyamızın 6000 yıl sonra yok olacağını öne sürdü.
Devam edecektir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.