NECDET ŞANSAL
Köşe Yazarı
NECDET ŞANSAL
 

DİNLER İLE İDEOLOJİLERİN İLKÇIKIŞLARI ÖZGÜNDÜR-2

HANGİ HRİSTİYANLIK Bundan önceki ilk bölümde dinler ile ideolojilerin ilk çıkış halıyla sonradan doğru ve sağlıklı bir şekilde, aslına uygun orjinal şekliyle malesef uygulanamayacağını kendi görüşüme göre belirtmeye çalıştım. Ayrıca Peygamberlerden söz etmiştim. İİlk peygamber, Adem ile peygamberlerin Atası Hazreti İbrahim, Hazrereti, Musa, Hazreti Davut. Sayısı kesin olmayan peygamberlerden öne çıkan beş büyük peygamberden daha çok öne çıkan Dünyanın yarısını kaplayan Hristiyan dini ile peygamberi Hazreti İsa ve İslam dini ile peygamberi Hazreti Muhammed üzerlerinden, bu dinlerin sonraki durumlarının birer analizini bildiğim kadarıyla yapacağım. Ayrcı idelojiler'de öne çıkan Marksizm üzerine bir değerlendirme yapacağım. Hangi Hristiyanlık: Hazreti İsa daha evvel belirtildiği gibi, 30 yaşında peygamber olur.Üç yıl peygamberlik tebliğinden sonra 33 yaşında çarmıha gerilerek öldürülür, öldükten üç gün sonra dirilir. 40 gün halkın içerisinde teblig görevini yapıktan sonra, halkın gözleri önünde mücizevi bir şekilde göge yükselir. semavetin sonsuzluğunda kayb olur. Şimdi asıl vurgulamak istediğim konuya geçebiliriz. Hazreti İsa yaşarken Hristiyanlığın kutsal kitabı İncil ortaya çıkmamış, yayınlanmamıştır. Sonra Hazreti İsa'nın 12 havarisi ile elçiler tarafından, İsa'nın vaaz ve sözleri bir nevi hadis şeklinde yayınlanmıştır. Ama daha çok, üst sınıfa mensup bir Romalı olan Pavlus tarafından çoğu yazılmıştır. Pavlus Hristiyanlara çok eziyet eden bir devlet görevlisidir. Rivayete göre Pavlus Şam şehrine gitmek üzere yola çıkar. Yarı yolda, aniden gözleri görmez, kör olur. İsa kendisine görünür. mücizevi bir şekilde gözleri açılır, tekrar görmeye başlar. Orada İsa'nın peygamberliğine tanık olur, inanır. Anlatılana göre İsa kendisine Hristiyanlığın temel öğretilerinin bir çoğunu, yani İncili öğretir. Pavlus bundan sonraki yaşamını Hristiyan dini inancını ve İncili anlatmaya, yaymaya ayırır. Hristiyanlık inancını Avrupa'ya taşımada büyük bir katkısı olur. Pavlus'la birlikte, İncili yazan, veya yazdıran İsa'nın arkadaşları ona inanmış 12 havari ve elçilerdir. Elçiler, anlaşılan bir türlü misyonerler anlamına gelir, bunlar Hristiyan dini inacı ve İsa'ya gönülden iman etmiş kişilerdir. Bu görevlerini parasız, çıkarsız yerine getiren, yalnız ahirete, maneviyata çalışan kimselerdir. 12 Havari ve Pavlus'un anlatıları dışında, birden fazla yüzlerce ifade edilen inciller meydana gelmiştir diye iddiaları vardır. Diğer bir İddıa MS 325 yılında İznik'te Roma imparatoru Konstantis döneminde Hristiyan din ve bilim adamları tarafından İznik konsili diye büyük bir dini toplantı yapılmıştır. İddalara göre burada yüzlerce İncil arasında kabul edilen dört incil, Matta, Markos, Luka ve Yuhanna kabul edilmiştir. Bu Dört İncil halen Hristiyan aleminde kabul edilen incillerdir. Bu İnciller İznikte kabul edilmeniştir diyen Hristiyan din adamları buna rağmen adlarını verdiğimşz bu dört incili hak ve doğru olarak kabul ediyorlar. Devam edecek
Ekleme Tarihi: 28 Ekim 2022 - Cuma

DİNLER İLE İDEOLOJİLERİN İLKÇIKIŞLARI ÖZGÜNDÜR-2

HANGİ HRİSTİYANLIK

Bundan önceki ilk bölümde dinler ile ideolojilerin ilk çıkış halıyla sonradan doğru ve sağlıklı bir şekilde, aslına uygun orjinal şekliyle malesef uygulanamayacağını kendi görüşüme göre belirtmeye çalıştım. Ayrıca Peygamberlerden söz etmiştim.

İİlk peygamber, Adem ile peygamberlerin Atası Hazreti İbrahim, Hazrereti, Musa, Hazreti Davut. Sayısı kesin olmayan peygamberlerden öne çıkan beş büyük peygamberden daha çok öne çıkan Dünyanın yarısını kaplayan Hristiyan dini ile peygamberi Hazreti İsa ve İslam dini ile peygamberi Hazreti Muhammed üzerlerinden, bu dinlerin sonraki durumlarının birer analizini bildiğim kadarıyla yapacağım. Ayrcı idelojiler'de öne çıkan Marksizm üzerine bir değerlendirme yapacağım.

Hangi Hristiyanlık: Hazreti İsa daha evvel belirtildiği gibi, 30 yaşında peygamber olur.Üç yıl peygamberlik tebliğinden sonra 33 yaşında çarmıha gerilerek öldürülür, öldükten üç gün sonra dirilir. 40 gün halkın içerisinde teblig görevini yapıktan sonra, halkın gözleri önünde mücizevi bir şekilde göge yükselir. semavetin sonsuzluğunda kayb olur.

Şimdi asıl vurgulamak istediğim konuya geçebiliriz. Hazreti İsa yaşarken Hristiyanlığın kutsal kitabı İncil ortaya çıkmamış, yayınlanmamıştır. Sonra Hazreti İsa'nın 12 havarisi ile elçiler tarafından, İsa'nın vaaz ve sözleri bir nevi hadis şeklinde yayınlanmıştır. Ama daha çok, üst sınıfa mensup bir Romalı olan Pavlus tarafından çoğu yazılmıştır.

Pavlus Hristiyanlara çok eziyet eden bir devlet görevlisidir. Rivayete göre Pavlus Şam şehrine gitmek üzere yola çıkar. Yarı yolda, aniden gözleri görmez, kör olur. İsa kendisine görünür. mücizevi bir şekilde gözleri açılır, tekrar görmeye başlar.

Orada İsa'nın peygamberliğine tanık olur, inanır. Anlatılana göre İsa kendisine Hristiyanlığın temel öğretilerinin bir çoğunu, yani İncili öğretir. Pavlus bundan sonraki yaşamını Hristiyan dini inancını ve İncili anlatmaya, yaymaya ayırır.

Hristiyanlık inancını Avrupa'ya taşımada büyük bir katkısı olur. Pavlus'la birlikte, İncili yazan, veya yazdıran İsa'nın arkadaşları ona inanmış 12 havari ve elçilerdir.

Elçiler, anlaşılan bir türlü misyonerler anlamına gelir, bunlar Hristiyan dini inacı ve İsa'ya gönülden iman etmiş kişilerdir. Bu görevlerini parasız, çıkarsız yerine getiren, yalnız ahirete, maneviyata çalışan kimselerdir.

12 Havari ve Pavlus'un anlatıları dışında, birden fazla yüzlerce ifade edilen inciller meydana gelmiştir diye iddiaları vardır.

Diğer bir İddıa MS 325 yılında İznik'te Roma imparatoru Konstantis döneminde Hristiyan din ve bilim adamları tarafından İznik konsili diye büyük bir dini toplantı yapılmıştır. İddalara göre burada yüzlerce İncil arasında kabul edilen dört incil, Matta, Markos, Luka ve Yuhanna kabul edilmiştir.

Bu Dört İncil halen Hristiyan aleminde kabul edilen incillerdir. Bu İnciller İznikte kabul edilmeniştir diyen Hristiyan din adamları buna rağmen adlarını verdiğimşz bu dört incili hak ve doğru olarak kabul ediyorlar. Devam edecek

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.