NECDET ŞANSAL
Köşe Yazarı
NECDET ŞANSAL
 

BİR BAŞKA AÇIDAN BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ-75

Said Nursi yaşamı boyunca ilkelli davranmış, dedikleriyle yaptıkları, özüyle sözü bir olmuştur. İslam dinin asıl ilk şeriatın uygulanmasini istemiş ve savunmuştur. Meşrutiyeti, hürriyetleri savunması batı demokrasi ölçülerine uyması anlamına gelmiyor. Onun istibdat, diktaya karşı olması, Kuran ve hadislerden çıkardığı yorumdur.Hatta, kadınların, kızların peçe ve çarşaf giymeleri gerektiğini söylediğini iddia edenler olmuştur. Özgürlük talebi geniş, demokratik bir özgürlük değildir. Islam'a göre özgürlüktür. Bunları analiz etmekte, bilmekte yararı vardır. İslam milliyetleri  konusunda hiç bir ayrım yapmamıştır. Müslüman milleti ve kardeşliğini istemiştir. Bu arada her müslüman milletin kimliği, dili ve kültürüne saygılı olması gerektiğini bildirmiştir. Bunun Kur'an, Allah'ın emri olduğunu belirtmiştir. Müslüman milletlerden özelikle Türk milletine karşı tarihte Islam dinine yaptıkları kahramanliktan dolayı özel bir sevgi beslemistir. Befiüzzaman'ın bu birlikçi politikasına karşılık, ne yazık ki diğer müslüman milletler, üstadın mensubu olduğu Kürt milletine karşı ayrımcı bir politika ve tutum izlemislerdir. Onun Kürt kimliğini adeta inkar eden bir tutum izleyenler olmuştur.. Bunun en somut örneği bir devlet ideolojisi haline gelen Türk İslam sentezi politikaları olmuştur. Bunun somut örneği Fetullah cemaati olmuştur. Bu cemaat yayinladiklari Risale-i Nur kitaplarinda ve Said Nursi'nin hayatini anlatan tarihce-i hayat kitabinda Kürt ve Kürdistan  deyimlerini kitaplardan çıkarmışlardır. Hatta bu cemastin lideri basın ve medyaya yansiyan açıklamalarinda Said Nursi için,Türk gururum bir Kürd'e ziyaretimi engelledi söyleminde bulunmuştur. Açıklamasını yapmıştır. Ayrıca diğer Ridale-i nur yayınlarında ve talebeleri kimlik konusunda ayrımcı davranmışlardır. Bunun en somut örnekleri Said Nursi'nin  yazdığı bazı Kürtçe kitaplar konusu gündeme getirilmemiştir. Diğer bir örnek,  Said Nursi'nin Kürt halkına yönelik yazdığı bir bildiri adeta kamuoyundan gizlenmistir. Dış güçlere karşı sosyal ve ekonomik olarak, güçlenmek için müslüman milletler içeride, birlik olumalı, ayrımcilik yapilmamalıdir.   Bu anlayıştan dolayı biz buraya bu önemli açıklamanın Türkçesini yayınlayacağız. Devam edecek
Ekleme Tarihi: 25 Eylül 2023 - Pazartesi

BİR BAŞKA AÇIDAN BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ-75

Said Nursi yaşamı boyunca ilkelli davranmış, dedikleriyle yaptıkları, özüyle sözü bir olmuştur. İslam dinin asıl ilk şeriatın uygulanmasini istemiş ve savunmuştur. Meşrutiyeti, hürriyetleri savunması batı demokrasi ölçülerine uyması anlamına gelmiyor.
Onun istibdat, diktaya karşı olması, Kuran ve hadislerden çıkardığı yorumdur.Hatta, kadınların, kızların peçe ve çarşaf giymeleri gerektiğini söylediğini iddia edenler olmuştur. Özgürlük talebi geniş, demokratik bir özgürlük değildir. Islam'a göre özgürlüktür. Bunları analiz etmekte, bilmekte yararı vardır. İslam milliyetleri  konusunda hiç bir ayrım yapmamıştır. Müslüman milleti ve kardeşliğini istemiştir. Bu arada her müslüman milletin kimliği, dili ve kültürüne saygılı olması gerektiğini bildirmiştir. Bunun Kur'an, Allah'ın emri olduğunu belirtmiştir. Müslüman milletlerden özelikle Türk milletine karşı tarihte Islam dinine yaptıkları kahramanliktan dolayı özel bir sevgi beslemistir. Befiüzzaman'ın bu birlikçi politikasına karşılık, ne yazık ki diğer müslüman milletler, üstadın mensubu olduğu Kürt milletine karşı ayrımcı bir politika ve tutum izlemislerdir. Onun Kürt kimliğini adeta inkar eden bir tutum izleyenler olmuştur.. Bunun en somut örneği bir devlet ideolojisi haline gelen Türk İslam sentezi politikaları olmuştur. Bunun somut örneği Fetullah cemaati olmuştur. Bu cemaat yayinladiklari Risale-i Nur kitaplarinda ve Said Nursi'nin hayatini anlatan tarihce-i hayat kitabinda Kürt ve Kürdistan  deyimlerini kitaplardan çıkarmışlardır. Hatta bu cemastin lideri basın ve medyaya yansiyan açıklamalarinda Said Nursi için,Türk gururum bir Kürd'e ziyaretimi engelledi söyleminde bulunmuştur. Açıklamasını yapmıştır. Ayrıca diğer Ridale-i nur yayınlarında ve talebeleri kimlik konusunda ayrımcı davranmışlardır. Bunun en somut örnekleri Said Nursi'nin  yazdığı bazı Kürtçe kitaplar konusu gündeme getirilmemiştir. Diğer bir örnek,  Said Nursi'nin Kürt halkına yönelik yazdığı bir bildiri adeta kamuoyundan gizlenmistir. Dış güçlere karşı sosyal ve ekonomik olarak, güçlenmek için müslüman milletler içeride, birlik olumalı, ayrımcilik yapilmamalıdir. 
 Bu anlayıştan dolayı biz buraya bu önemli açıklamanın Türkçesini yayınlayacağız. Devam edecek

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.