NECDET ŞANSAL
Köşe Yazarı
NECDET ŞANSAL
 

BİR BAŞKA AÇIDAN BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ -72

SAİD NURSİ'NİN ÖNEMLİ ÜNLÜ SÖZLERI İstibdat nedir? Sorusuna verdiği cevap: istibdat, yani baskıcı tek adam yönetimi, genelde uygulamaları keyfidir. Bu düzenin yöntemi baskı ve şiddettir. Zulmün temelidir. İnsanlığı perişan eden bir yönetim biçimidir. Sefalet ve yokluk getirir. Bir kesimi yükseltirken, çoğunluğu aşağı seviyelere düşürür. Bundan dolayı böyle zorba dikta yönetimini Islamiyet kabul etmez, rededer. Çünkü bu tek adam sistemi insanları dinden bile uzaklaştirabilir. Bu nedenle Müslümanlar böylesi yönetimlerin yanında yer alamaz." Soru: Asyanın bahtını açacak olan nedir? Cevap: Meşrutiyet ve hürriyettir. Meşveret ve şuradır. Meşrutiyet, hükümdar yönetiminde olan bir düzende halka bazı özgürlüklerin tanınması ve yasaların yapılmasıdir. Padişah dahi bu yasalara uymasını gerektiren yarı demokratik bir düzenidir. Hürriyet yeni adıyla özgürlük, Said Nursi'nin tanımına göre " Güneş gibi parlak, her ruhun sevgilisi, insanın özüdür. İslamiyet şartlarına uyan bir gerekliktir. Hüriyettin düsturu özelliği kimse kimseye tahakküm etmesin. Herkesin hukuku serbest kalsın."  Said Nursi hürriyet ve meşrutiyete çok önem verir. Bu konuda Kur'an ayetleri vardır, "Onların işleri, kendi aralarında şura iledir." Şura süresi. Ayet.38. Diğer bir sürede, "İşlerinde onlarla istişare et." Al-i İmran süresi. Ayet. 159.  Üstada göre İslam Cumhuriyetlerinde üç esas temel ilke vardır. Bunlar  A. Adalet. B. Katılımcı meclis sistemi. C. Güç ve ve kuvvetin kanun da toplanması. Bireylerin özgürlüğü genel özgürlüğü getirir. Soru Hürriyetin özelliği- gereği nedir. Cevap: Hürriyetin asıl anlamı ne kendine ne başkasına zararlı olmasın.  Siyaset Nedir: siyaset şahsi arzular, sömürü şeklinde yapıldı mı şeytandan olur. Bundan dolayı üstad " Siyasetten ve şeytandan Allah'a sığınırım" derken halkı  zararına olan şeytani siyaseti kast etmiştir. Said Nursi bilindigi gibi ikamet ettiği bir odada sual sorulmaz suale cevap verilir yazısıni kapısına asmıştı. Bu suallerin bazı cevaplarını veriyoruz.  Sual eşitliğin olmadığı adalet nedir? Cevab: eşitsiz adet adalet değildir. Devam edecek
Ekleme Tarihi: 19 Eylül 2023 - Salı

BİR BAŞKA AÇIDAN BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ -72

SAİD NURSİ'NİN ÖNEMLİ ÜNLÜ SÖZLERI
İstibdat nedir? Sorusuna verdiği cevap: istibdat, yani baskıcı tek adam yönetimi, genelde uygulamaları keyfidir. Bu düzenin yöntemi baskı ve şiddettir. Zulmün temelidir. İnsanlığı perişan eden bir yönetim biçimidir. Sefalet ve yokluk getirir. Bir kesimi yükseltirken, çoğunluğu aşağı seviyelere düşürür. Bundan dolayı böyle zorba dikta yönetimini Islamiyet kabul etmez, rededer. Çünkü bu tek adam sistemi insanları dinden bile uzaklaştirabilir. Bu nedenle Müslümanlar böylesi yönetimlerin yanında yer alamaz."
Soru: Asyanın bahtını açacak olan nedir? Cevap: Meşrutiyet ve hürriyettir. Meşveret ve şuradır.
Meşrutiyet, hükümdar yönetiminde olan bir düzende halka bazı özgürlüklerin tanınması ve yasaların yapılmasıdir. Padişah dahi bu yasalara uymasını gerektiren yarı demokratik bir düzenidir. Hürriyet yeni adıyla özgürlük, Said Nursi'nin tanımına göre " Güneş gibi parlak, her ruhun sevgilisi, insanın özüdür. İslamiyet şartlarına uyan bir gerekliktir. Hüriyettin düsturu özelliği kimse kimseye tahakküm etmesin. Herkesin hukuku serbest kalsın." 
Said Nursi hürriyet ve meşrutiyete çok önem verir. Bu konuda Kur'an ayetleri vardır, "Onların işleri, kendi aralarında şura iledir." Şura süresi. Ayet.38. Diğer bir sürede, "İşlerinde onlarla istişare et." Al-i İmran süresi. Ayet. 159. 
Üstada göre İslam Cumhuriyetlerinde üç esas temel ilke vardır. Bunlar  A. Adalet. B. Katılımcı meclis sistemi. C. Güç ve ve kuvvetin kanun da toplanması. Bireylerin özgürlüğü genel özgürlüğü getirir. Soru Hürriyetin özelliği- gereği nedir. Cevap: Hürriyetin asıl anlamı ne kendine ne başkasına zararlı olmasın. 
Siyaset Nedir: siyaset şahsi arzular, sömürü şeklinde yapıldı mı şeytandan olur. Bundan dolayı üstad " Siyasetten ve şeytandan Allah'a sığınırım" derken halkı  zararına olan şeytani siyaseti kast etmiştir. Said Nursi bilindigi gibi ikamet ettiği bir odada sual sorulmaz suale cevap verilir yazısıni kapısına asmıştı. Bu suallerin bazı cevaplarını veriyoruz. 
Sual eşitliğin olmadığı adalet nedir? Cevab: eşitsiz adet adalet değildir. Devam edecek

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.