NECDET ŞANSAL
Köşe Yazarı
NECDET ŞANSAL
 

BİR BAŞKA AÇIDAN BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ - 71

Said Nursi, genelleme yapmadan dersek diğer hocalara benzemezdi. Kendine özgü bir kişiligi vardır. Evvela hediye kabul etmez, maaş bile istemez. Kendi deyimiyle "Dini siyasete alet etmem."derdi. Olağanüstü bir zekası vardır. Tam anlamıyla bir dehadır, bu duruma, Said Nursi için bir mücizedir desek, sanırım abartmış olmayız. Siyasete alet olan bazı doktorlar, kendisini düzmece raporlarla Topbaşı akıl hastanesine korlar. Hastahanenin sorumlu doktoru Said Nursiyi aylarca inceler. Sonra bir rapor hazırlar. "Bu adam deli ise dünyada akıllı kimse yoktur." Sonucuna varır. Zaten bu mücize insan, çocukluk ve gençlik çağından beri olağanüstü özellikler göstermiştir. Şam Emevi camiinde on  bin kişilik bir cemaat ve yüz seçkin alim karşısında bir hutbe vermiştir. Tarihe Şam hutbesi olarak geçen bu hutbe'de İslam aleminin neden geri kaldığı, bunun çareleri izah edilmiştir. Bu ünlü hutbe Islam alemi tarafından takdir edilmiştir. İslam ülkeleri alimleri ve gazetecileri, çeşitli vesilerle,  Said Nursi ve talebelerine övgü dolu mektuplar yazmışlardır. Üstad adeta İslam aleminin manevi bir lideri haline gelmiştir. Yazdığı 130 adet Risale-i Nur eserleriyle  modern dinsizlik akımına karşı pozitif bilimle cevap vermiş, müslümanların dayanak noktası, moral kaynağı olmuştur. Bediüzzaman'ın hayatında öne çıkan bir kaç evre vardır.Bunlardan bazıları.Çocuk yaşta kuran ve onlarca kitap ezberlenmiş olmasıdır.Yine çocuk yaşta cizre'ye gidip halka zülum yapan Miran aşiret reisi Mustafa Paşayi çadırında tehdit etmesidir. Yapılan munazara sonucunda Cizre alimleri karşısın da üstün gelmiş, bunun karşılığı, mükafat olarak Mustafa Paşa'dan bir mavzer almış, bununla çölde giderken yoluna çıkan eşkiyaları püskürtmesi, sonra bu eşkiyalarin gelip Said Nursi'den özür dilemeleri, ve tövbe edip şeriata uymaya dair söz vermişlerdir.  İstanbul'a gidip İslami hakikatları geniş çevrelere anlatmış, epey etkili olmuştur.31 Mart hareketinde yargılanması, idamların gölgesi altında korkusuzca İslam dini şeriatını savunması, buna rağmen beraat etmesidir.  Rus orduları Doğu Anadolu'yu ve Memleketi Bitlis'i işgal edince gider bir milis gücü kurar Ruslara karşı savaşır, yaralanır. Ruslar tarafından esir alınır Rusya'ya götürülür. Bir Rus kumandanına karşı dini şartlarından dolayı taviz vermediginden için idama .mahkum. edilir. İdam cezası Sibirya''ya sürgün edilerek kaldırılır. Oradan mucizevi bir şekilde kurtularak, binlerce kilometre yaya yol yürüdukten sonra İstanbul'a gelir. Orada dini çalışmalarına devam eder. sonra Ankara'ya gelir, Mustafa Kemale karşı şeriatı savunur. Namaz kılmayan haindir der. Devam edecek
Ekleme Tarihi: 19 Eylül 2023 - Salı

BİR BAŞKA AÇIDAN BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ - 71

Said Nursi, genelleme yapmadan dersek diğer hocalara benzemezdi. Kendine özgü bir kişiligi vardır. Evvela hediye kabul etmez, maaş bile istemez. Kendi deyimiyle "Dini siyasete alet etmem."derdi.
Olağanüstü bir zekası vardır. Tam anlamıyla bir dehadır, bu duruma, Said Nursi için bir mücizedir desek, sanırım abartmış olmayız.
Siyasete alet olan bazı doktorlar, kendisini düzmece raporlarla Topbaşı akıl hastanesine korlar. Hastahanenin sorumlu doktoru Said Nursiyi aylarca inceler. Sonra bir rapor hazırlar. "Bu adam deli ise dünyada akıllı kimse yoktur." Sonucuna varır. Zaten bu mücize insan, çocukluk ve gençlik çağından beri olağanüstü özellikler göstermiştir. Şam Emevi camiinde on  bin kişilik bir cemaat ve yüz seçkin alim karşısında bir hutbe vermiştir. Tarihe Şam hutbesi olarak geçen bu hutbe'de İslam aleminin neden geri kaldığı, bunun çareleri izah edilmiştir. Bu ünlü hutbe Islam alemi tarafından takdir edilmiştir. İslam ülkeleri alimleri ve gazetecileri, çeşitli vesilerle, 
Said Nursi ve talebelerine övgü dolu mektuplar yazmışlardır.
Üstad adeta İslam aleminin manevi bir lideri haline gelmiştir. Yazdığı 130 adet Risale-i Nur eserleriyle  modern dinsizlik akımına karşı pozitif bilimle cevap vermiş, müslümanların dayanak noktası, moral kaynağı olmuştur.
Bediüzzaman'ın hayatında öne çıkan bir kaç evre vardır.Bunlardan bazıları.Çocuk yaşta kuran ve onlarca kitap ezberlenmiş olmasıdır.Yine çocuk yaşta cizre'ye gidip halka zülum yapan Miran aşiret reisi Mustafa Paşayi çadırında tehdit etmesidir. Yapılan munazara sonucunda Cizre alimleri karşısın da üstün gelmiş, bunun karşılığı, mükafat olarak Mustafa Paşa'dan bir mavzer almış, bununla çölde giderken yoluna çıkan eşkiyaları püskürtmesi, sonra bu eşkiyalarin gelip Said Nursi'den özür dilemeleri, ve tövbe edip şeriata uymaya dair söz vermişlerdir. 
İstanbul'a gidip İslami hakikatları geniş çevrelere anlatmış, epey etkili olmuştur.31 Mart hareketinde yargılanması, idamların gölgesi altında korkusuzca İslam dini şeriatını savunması, buna rağmen beraat etmesidir. 
Rus orduları Doğu Anadolu'yu ve Memleketi Bitlis'i işgal edince gider bir milis gücü kurar Ruslara karşı savaşır, yaralanır. Ruslar tarafından esir alınır Rusya'ya götürülür. Bir Rus kumandanına karşı dini şartlarından dolayı taviz vermediginden için idama .mahkum. edilir. İdam cezası Sibirya''ya sürgün edilerek kaldırılır. Oradan mucizevi bir şekilde kurtularak, binlerce kilometre yaya yol yürüdukten sonra İstanbul'a gelir. Orada dini çalışmalarına devam eder. sonra Ankara'ya gelir, Mustafa Kemale karşı şeriatı savunur. Namaz kılmayan haindir der. Devam edecek

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.