NECDET ŞANSAL
Köşe Yazarı
NECDET ŞANSAL
 

BIR BAŞKA AÇİDAN BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ -70

İstanbul'da ikinci duruşmada, Said Nursi ve avukatları uzun bir savunma yaparlar. Said Nursi her zamanki bilinen savunmasını yapar. Yıllardır siyasetle ugraşmadığıni, ilgilenmediğini, hatta yine yıllardır gazete bile okumadığını belirtir. Kendisine haksızlık yapildıgını, tek amacının İslam ve iman olduğunu söyler. Yarğılama sonucunda beraat eder. Bu karar duruşma salonunda ve dışarida bekleyen binlerce kişi tarafindan, sevincle, coşkuyla karşilanir. Şiddetle alkışlanır. Bediüzzaman beraat ettikten sonra Emirdağ'a gelir. Orada bir müddet kaldıktan  Sonra,1953 yılında İsparta'ya gider. Isparta'da pek çok sadık talebeleri vardır. Daha evvel gönderdiği mektuplarında İsparta'yı taşıyla, toprağıyla mübarek olarak nitelendiriyor.  CHP iktidarından sonra, gelen muhafazakar DP, Demokrat parti iktidadari döneminin ilk yıllarında dini ve sosyal özgürlükler göreceli olarak iyileşti. Ancak sonraki yıllarda tek parti dönemini andıran kisıtlamallar, baskılar yapılmaya başlandı. Bunun ilk işareti üstadın Gençlik Rehberi adlı kitabından dolayı mahkemeye verilmesiyle ortaya çıkmıştı. Herkes bu duruma hayret ediyordu. Zira DP, muhalefette iken iktidarın baskısını eleştiriyordu. Bu çelişkili yöntemden dolayı  anlaşılan, Demokrat Parti devletin bütün kurumlarına hakim değildir. Zira emniyetin tüm birimleri yurt çapında Nur cemaatini inceden inceye araştırıyorlar, raporlar düzenlediler. Her şeye rağmen Nur.öğrencileri yılmadan, yasalar ölçüsünde çalışmalarına devam ettiler. Urfa ve Diyarbakır'da faal Nur medreseleri kurdular. Üstad nihayet, Anadolu'ya ilk sürgün yeri olan, çok sevdiği Barla'ya 25 yıl sonra tekrar gelir. Barla Said Nursi'nin ve Nur talebelerinin nazarında özel bir yerdir. Çünkü ilk Risale-i Nur eserleri ilk olarak Barla'da yazılmaya başlandı.Bu defa Barla'ya gelişi farklıdır. Sürgün gelmemiş kendi isteği ile gelmiştir. Buradaki talebeleleri kendisini büyük bir sevgi ile karşıladılar. Sekiz sene kaldığı medreseye yaklaşırken kendisini tutamayıp ağlamaya başlar. işte tekrar adeta kendi köyüne ilçesine gelmiş gibi olur, hasret giderir.  RİSALE-İ NUR NEDİR NASIL BIR AÇIKLAMADIR Kur'an'ın gerçeklerini pozitif bilim anlayışına göre izah ve ispat eder. Risale-i Nur eserleri her insanın düşündüğü, ben neyim, nereden geliyorum, nereye gideceğim? Vazifem nedir? Bu mevcudiyet nereden gelip nereye gidiyorlar? Mahiyet ve hakikatleri nedir? Gibi sorulara verilen felsefi ve mantıklı cevapları içerir.  Rısale-i Nur, yirminci asrın bilim ve fen seviyesine uygun yorumlar içerdiğinden , 1950 yıllarında Türkiye dışında da bazı ülkelerde, İngilizce,Arapça, Hintce,- Urduca yayınlanmıştır.  Bediüzzaman 1900 yıllarından beri neredeyse tüm dünyada tanınmış mümtaz  ibir şahsiyettir. Devam edecek.
Ekleme Tarihi: 18 Eylül 2023 - Pazartesi

BIR BAŞKA AÇİDAN BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ -70

İstanbul'da ikinci duruşmada, Said Nursi ve avukatları uzun bir savunma yaparlar. Said Nursi her zamanki bilinen savunmasını yapar. Yıllardır siyasetle ugraşmadığıni, ilgilenmediğini, hatta yine yıllardır gazete bile okumadığını belirtir. Kendisine haksızlık yapildıgını,
tek amacının İslam ve iman olduğunu söyler. Yarğılama sonucunda beraat eder. Bu karar duruşma salonunda ve dışarida bekleyen binlerce kişi tarafindan, sevincle, coşkuyla karşilanir. Şiddetle alkışlanır. Bediüzzaman beraat ettikten sonra Emirdağ'a gelir. Orada bir müddet kaldıktan 
Sonra,1953 yılında İsparta'ya gider. Isparta'da pek çok sadık talebeleri vardır. Daha evvel gönderdiği mektuplarında İsparta'yı taşıyla, toprağıyla mübarek olarak nitelendiriyor. 
CHP iktidarından sonra, gelen muhafazakar DP, Demokrat parti iktidadari döneminin ilk yıllarında dini ve sosyal özgürlükler göreceli olarak iyileşti. Ancak sonraki yıllarda tek parti dönemini andıran kisıtlamallar, baskılar yapılmaya başlandı. Bunun ilk işareti üstadın Gençlik Rehberi adlı kitabından dolayı mahkemeye verilmesiyle ortaya çıkmıştı. Herkes bu duruma hayret ediyordu. Zira DP, muhalefette iken iktidarın baskısını eleştiriyordu. Bu çelişkili yöntemden dolayı  anlaşılan, Demokrat Parti devletin bütün kurumlarına hakim değildir.
Zira emniyetin tüm birimleri yurt çapında Nur cemaatini inceden inceye araştırıyorlar, raporlar düzenlediler. Her şeye rağmen Nur.öğrencileri yılmadan, yasalar ölçüsünde çalışmalarına devam ettiler. Urfa ve Diyarbakır'da faal Nur medreseleri kurdular.
Üstad nihayet, Anadolu'ya ilk sürgün yeri olan, çok sevdiği Barla'ya 25 yıl sonra tekrar gelir. Barla Said Nursi'nin ve Nur talebelerinin nazarında özel bir yerdir. Çünkü ilk Risale-i Nur eserleri ilk olarak Barla'da yazılmaya başlandı.Bu defa Barla'ya gelişi farklıdır. Sürgün gelmemiş kendi isteği ile gelmiştir. Buradaki talebeleleri kendisini büyük bir sevgi ile karşıladılar. Sekiz sene kaldığı medreseye yaklaşırken kendisini tutamayıp ağlamaya başlar. işte tekrar adeta kendi köyüne ilçesine gelmiş gibi olur, hasret giderir. 
RİSALE-İ NUR NEDİR NASIL BIR AÇIKLAMADIR
Kur'an'ın gerçeklerini pozitif bilim anlayışına göre izah ve ispat eder. Risale-i Nur eserleri her insanın düşündüğü, ben neyim, nereden geliyorum, nereye gideceğim? Vazifem nedir? Bu mevcudiyet nereden gelip nereye gidiyorlar? Mahiyet ve hakikatleri nedir? Gibi sorulara verilen felsefi ve mantıklı cevapları içerir. 
Rısale-i Nur, yirminci asrın bilim ve fen seviyesine uygun yorumlar içerdiğinden , 1950 yıllarında Türkiye dışında da bazı ülkelerde, İngilizce,Arapça, Hintce,- Urduca yayınlanmıştır.
 Bediüzzaman 1900 yıllarından beri neredeyse tüm dünyada tanınmış mümtaz  ibir şahsiyettir. Devam edecek.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.