NECDET ŞANSAL
Köşe Yazarı
NECDET ŞANSAL
 

BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ -15

İslam ümmeti bağlarıyla yalnız, Türk Arab değil, tüm İslam milletleri bir tek millet yerine geçiyor. Toplu olarak tek millet oluyor. İslam kardeşliğinin gereği olan manevi bağın gereği, madetten de birbirlerine yardımcı olmaları, kardeş olmanın icabıdır. Nasıl ki bir aşiret mensubu bir cinayet işlerse karşı aşiret yalnız cinayeti işleyen kişiyı değil tüm aşiretini hasım olarak kabul ederse, bir aşiret ferdı bir medarı iftihar iyilik yaparsa aşiretin hepsi bundan övünç duyar. İşte şimdi bir müslüman bir kötülük yaparsa dallanır, budaklanır, 40- 50 sene sonra dünya kamuoyunun önüne getirilir, filan müslüman geçmişte böyle bir kötülük yapmış diye nerdeyse tüm müslümanları suçu diye öne getirilir. Bu nedenle kolektif bir şuur edinerek topluma ve dünyaya iyi örnekler vermeliyiz. Ey bu sözlerimi dinleyen camii Emevi'deki kardeşler ve 40- 50 sene sonra alemi İslam camiideki müslüman kardeş! Biz zarar vermiyoruz. Fakat menfaat vermeye maddi gücümüz yok. Onun için mazuruz, özür dilemeyiniz. Bu özrünüz kabul değil. Tenbelliğiniz, ve "Neme lazım" deyip çalışmamanız ve, ilgisiz kalmakla haksızlık yapmış olursunuz. Nasıl ki bir kötülük yalnız bir kişiye mal edilmiyorsa, bir iyilik te bir kişiye değil, bulunduğu dine de mal edliyor. Bu nedenle neme lazımcı olmamak lazımıdır. Bunun sonucu kendini tenbellik döşeğine atmak zamanı değil. Ey bu camideki kardeşlerim ve 40- 50 sene sonraki İsslam aleminin ulu mescidindeki kardeşlerim! Zannetmeyiniz ki: ben bu ders makamına size nasihat etmek için çıktım. Belki buraya çıkmamın amacı, sız de olan hakkımızı dava ediyoruz. Yani: Kürd gibi küçük grupların menfaati ve dünya mutlulukları ve ahiretleri, sizin gibi büyük, muazzam grup olan Arap ve Türk gibi eğemen güçlere bağlıdır. Sizin tenbelliğiniz ve gevşekliğiniz bizi ümitsizliğe sevk eder, Biz biçare küçük İslam milletleri bundan olukça zarar görürüz. Özelikle siz ey muazzam ve büyük ve tam uyanmaya gelmiş Araplar! Evela bu sözlerle sizinle konuşuyorum. Çünkü siz bizim ve tüm müslüman milletlerin önderler, imamlarımız ve İslamiyetin savaşçıları sizlerdiniz. Sonra muazzam Türk milleti, o kudsi vazifenize tam yardım ettiler. Onun için tenbellikle günahınız büyüktür ve iyiliğiniz gayet büyük ve yücedir. Ey Arap hakı 40- 50 sonra sizden Amerika gibi büyük bir devlet olarak İslam ümmetlerinin lideri olmanızı bekleriz. Bir kıyamet çabuk kopmazsa inşallah bizim neslimiz bunu görecek ve mutlu olacaktır. Sakın kardeşlerim, beni siyaset yapıyor diye yanlış anlamayın. Kesinlikle böyle bir şey yok ve olamaz. Ben bütün yaşammımı milletimi İslam davasına vermişim ve umutluyum, birgün müslümanlar birleşir güçlü bir ümmet olarak güçlü bir devlet kurarlar, yaşamımı bu ideale adamışım, bundan hiç bir şüpheniz olmasın. İslam birliğinin oluşması vaktı geliyor. Bunun için birlik olmalıyiz. Birbirimizin şahsi kusurlarına bakmamamız gerekir. Devam edecek
Ekleme Tarihi: 17 Temmuz 2023 - Pazartesi

BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ -15

İslam ümmeti bağlarıyla yalnız, Türk Arab değil, tüm İslam milletleri bir tek millet yerine geçiyor. Toplu olarak tek millet oluyor.

İslam kardeşliğinin gereği olan manevi bağın gereği, madetten de birbirlerine yardımcı olmaları, kardeş olmanın icabıdır.

Nasıl ki bir aşiret mensubu bir cinayet işlerse karşı aşiret yalnız cinayeti işleyen kişiyı değil tüm aşiretini hasım olarak kabul ederse, bir aşiret ferdı bir medarı iftihar iyilik yaparsa aşiretin hepsi bundan övünç duyar.

İşte şimdi bir müslüman bir kötülük yaparsa dallanır, budaklanır, 40- 50 sene sonra dünya kamuoyunun önüne getirilir, filan müslüman geçmişte böyle bir kötülük yapmış diye nerdeyse tüm müslümanları suçu diye öne getirilir.

Bu nedenle kolektif bir şuur edinerek topluma ve dünyaya iyi örnekler vermeliyiz.

Ey bu sözlerimi dinleyen camii Emevi'deki kardeşler ve 40- 50 sene sonra alemi İslam camiideki müslüman kardeş!

Biz zarar vermiyoruz. Fakat menfaat vermeye maddi gücümüz yok. Onun için mazuruz, özür dilemeyiniz. Bu özrünüz kabul değil. Tenbelliğiniz, ve "Neme lazım" deyip çalışmamanız ve, ilgisiz kalmakla haksızlık yapmış olursunuz.

Nasıl ki bir kötülük yalnız bir kişiye mal edilmiyorsa, bir iyilik te bir kişiye değil, bulunduğu dine de mal edliyor. Bu nedenle neme lazımcı olmamak lazımıdır.

Bunun sonucu kendini tenbellik döşeğine atmak zamanı değil. Ey bu camideki kardeşlerim ve 40- 50 sene sonraki İsslam aleminin ulu mescidindeki kardeşlerim! Zannetmeyiniz ki: ben bu ders makamına size nasihat etmek için çıktım. Belki buraya çıkmamın amacı, sız de olan hakkımızı dava ediyoruz.

Yani: Kürd gibi küçük grupların menfaati ve dünya mutlulukları ve ahiretleri, sizin gibi büyük, muazzam grup olan Arap ve Türk gibi eğemen güçlere bağlıdır.

Sizin tenbelliğiniz ve gevşekliğiniz bizi ümitsizliğe sevk eder, Biz biçare küçük İslam milletleri bundan olukça zarar görürüz.

Özelikle siz ey muazzam ve büyük ve tam uyanmaya gelmiş Araplar! Evela bu sözlerle sizinle konuşuyorum.

Çünkü siz bizim ve tüm müslüman milletlerin önderler, imamlarımız ve İslamiyetin savaşçıları sizlerdiniz.

Sonra muazzam Türk milleti, o kudsi vazifenize tam yardım ettiler. Onun için tenbellikle günahınız büyüktür ve iyiliğiniz gayet büyük ve yücedir. Ey Arap hakı 40- 50 sonra sizden Amerika gibi büyük bir devlet olarak İslam ümmetlerinin lideri olmanızı bekleriz.

Bir kıyamet çabuk kopmazsa inşallah bizim neslimiz bunu görecek ve mutlu olacaktır. Sakın kardeşlerim, beni siyaset yapıyor diye yanlış anlamayın. Kesinlikle böyle bir şey yok ve olamaz. Ben bütün yaşammımı milletimi İslam davasına vermişim ve umutluyum, birgün müslümanlar birleşir güçlü bir ümmet olarak güçlü bir devlet kurarlar, yaşamımı bu ideale adamışım, bundan hiç bir şüpheniz olmasın.

İslam birliğinin oluşması vaktı geliyor. Bunun için birlik olmalıyiz. Birbirimizin şahsi kusurlarına bakmamamız gerekir. Devam edecek

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.