MUHAMMED ALİ URFALI
Köşe Yazarı
MUHAMMED ALİ URFALI
 

YANLIŞ SULAMA PROJESİ VE BİLİNÇSİZ SULAMA

Günışığı sulama projesi Gürpınar (cullap) bölgemiz için önemli bir proje olduğunu sevinçle karşıladık. Suya hasret toprakların su ile buluşması bölgemizi canlandırıp adeta bir bahar havası oluşturmuştur. Buda beni çok mutlu etti. Tabi ki. Su bilinçli kullanılıp ve kıymet bilinirse hayattır. Ancak düzensiz, bilinçsiz ve kuralsız kullanılırsa su felakettir. Bölgemizin bazı kısımları engebeli olması nedeniyle DSi Bunun hesabını yapmadan arazilere dağılan su hatlarının basınçlı olmadığı için yüksekte olan tarlalara su akmamaktadır. Basınç olmadığı nedeniyle suyu akmayan küplerin etrafındaki tarlalarda ekili ürünler kurumuştur. Ekinleri kuruyan çiftçiler neredeyse her gün DSİ önüne gelip ancak çözüm ve muhatabını bulmadan geri dönmek zorunda kalmışlardır. Günışığı sulama projesi, sulama sistemi kartlı, akıllı sayaç sistemiyle yapıldı. Bazı çiftçiler kart alırken bazıları kart almadan sulama yaptılar. Bazı barbar kişiler sulama vanaları sahiplenip kimseye su vermeden kendi tarlasını gece gündüz ara vermeden suladılar. Yetkili merciler tarafından vanalara sahiplenen kişilere herhangi bir müdahale yapılmadı. Yada müdahale yapıldı sorunlu olan vatandaşlar yüzünden sorun çözülemedi mi? Bu sulama sahasında güçlü olan sudan yararlanacak güçsüz de yararlanamayacak gibi bir sulama sistemine dönüşmüştür. Hal böyle iken çiftçiler arasında husursuzluk, tartışmalar ve kavgalara neden olmaktadır. Önümüzdeki sezonda adil, kurallı ve kartlı akıllı sayaç sistemi yerine, kim güçlüyse tarlasını sular gibi bir sulama kuralı olursa, bazı tarlaların kurumasına, bazı tarlaların çok sulamadan dolayı çoraklaşmasına ve tartışmalar, kavgalara Allah korusun ölümlerle sonuçlanabilir. Günışığı sulama bölgesinde sorumlu merciler, çiftçilerin arasındaki bu kuralsız sulama sistemi fitnesini kaldırılması için kartlı, akıllı sayaç sistemi ve bölgeye hakim olması için sıkı bir denetim yapmalıdır. Yine bir diğer sorun ise normal sulama sisteminde yağmurlama ve damlama sistemi kullanılması gerekirken, vanaları sonuna kadar açıp Salma sulama yaparak kendi çıkarları için başkalarının bitişik olan tarladaki ürünlerin kuruyor. Bu sebeple de ürünü kuruyan çiftçilerimizin mağdur ettikleri yetmez gibi bilinçsiz ve vahşi sulama yaptığı içinde kendi arazisine zarar vermektedir. Yapılan milyonluk yatırımda, son bir yıldır yapılan vahşi ve bilinçsiz sulama nedeniyle topraklar büyük zarar görmeye başladı. Su geldi diye sevineceğimize şu anda rezilliğini çekiyoruz. Ne acı bir tablo dereler şeklinde boşa akan sular, verimli toprakları önüne katıp götürürken, bazı tarlalarda susuzluktan kuruyor. Bu sorunların çözülmesi için öncelikle biz çiftçilere daha sonra yetkililere büyük görev düşmektedir.    
Ekleme Tarihi: 07 Ocak 2019 - Pazartesi

YANLIŞ SULAMA PROJESİ VE BİLİNÇSİZ SULAMA

Günışığı sulama projesi Gürpınar (cullap) bölgemiz için önemli bir proje olduğunu sevinçle karşıladık. Suya hasret toprakların su ile buluşması bölgemizi canlandırıp adeta bir bahar havası oluşturmuştur. Buda beni çok mutlu etti. Tabi ki. Su bilinçli kullanılıp ve kıymet bilinirse hayattır. Ancak düzensiz, bilinçsiz ve kuralsız kullanılırsa su felakettir. Bölgemizin bazı kısımları engebeli olması nedeniyle DSi Bunun hesabını yapmadan arazilere dağılan su hatlarının basınçlı olmadığı için yüksekte olan tarlalara su akmamaktadır. Basınç olmadığı nedeniyle suyu akmayan küplerin etrafındaki tarlalarda ekili ürünler kurumuştur. Ekinleri kuruyan çiftçiler neredeyse her gün DSİ önüne gelip ancak çözüm ve muhatabını bulmadan geri dönmek zorunda kalmışlardır.

Günışığı sulama projesi, sulama sistemi kartlı, akıllı sayaç sistemiyle yapıldı. Bazı çiftçiler kart alırken bazıları kart almadan sulama yaptılar. Bazı barbar kişiler sulama vanaları sahiplenip kimseye su vermeden kendi tarlasını gece gündüz ara vermeden suladılar. Yetkili merciler tarafından vanalara sahiplenen kişilere herhangi bir müdahale yapılmadı. Yada müdahale yapıldı sorunlu olan vatandaşlar yüzünden sorun çözülemedi mi? Bu sulama sahasında güçlü olan sudan yararlanacak güçsüz de yararlanamayacak gibi bir sulama sistemine dönüşmüştür. Hal böyle iken çiftçiler arasında husursuzluk, tartışmalar ve kavgalara neden olmaktadır.

Önümüzdeki sezonda adil, kurallı ve kartlı akıllı sayaç sistemi yerine, kim güçlüyse tarlasını sular gibi bir sulama kuralı olursa,

bazı tarlaların kurumasına, bazı tarlaların çok sulamadan dolayı çoraklaşmasına ve tartışmalar, kavgalara Allah korusun ölümlerle sonuçlanabilir. Günışığı sulama bölgesinde sorumlu merciler, çiftçilerin arasındaki bu kuralsız sulama sistemi fitnesini kaldırılması için kartlı, akıllı sayaç sistemi ve bölgeye hakim olması için sıkı bir denetim yapmalıdır.

Yine bir diğer sorun ise normal sulama sisteminde yağmurlama ve damlama

sistemi kullanılması gerekirken, vanaları sonuna kadar açıp Salma sulama yaparak kendi çıkarları için başkalarının bitişik olan tarladaki ürünlerin kuruyor. Bu sebeple de ürünü kuruyan çiftçilerimizin mağdur ettikleri yetmez gibi bilinçsiz ve vahşi sulama yaptığı içinde kendi arazisine zarar vermektedir. Yapılan milyonluk yatırımda, son bir yıldır yapılan vahşi ve bilinçsiz sulama nedeniyle topraklar büyük zarar görmeye başladı. Su geldi diye sevineceğimize şu anda rezilliğini çekiyoruz. Ne acı bir tablo dereler şeklinde boşa akan sular, verimli toprakları önüne katıp götürürken, bazı tarlalarda susuzluktan kuruyor. Bu sorunların çözülmesi için öncelikle biz çiftçilere daha sonra yetkililere büyük görev düşmektedir.

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.