MUHAMMED ALİ URFALI
Köşe Yazarı
MUHAMMED ALİ URFALI
 

ŞANLIURFA'MIZIN İLGİSİZLİĞİNDEN DOĞAN EKONOMİ KAYBI

Peygamberler şehri olarak anılan gizemli tarihi, kültürü,ve manevi mekanları, yerli ve yabancı turistleri kendine hayran bırakan Şanlıurfa'ya her yıl binlerce turist uğramaktadır. Şanlıurfa'ya gelen tatilcilerin ilk uğradığı yer, kentin simgesi olan Balıklıgöl yerleşkesindeki alanlarda revizyon çalışması başlatıldı. Ancak aylardır bitmek bilmedi. Revizyon çalışması neden o kadar uzadığına bende bir anlam veremedim. Ancak görünen şu ki. Turistler en çok merakla görmeyi arzuladığı Şanlıurfa'nın tarihini, kültürünü, özellikle dünyanın tek doğal akvaryumu olarak bilinen Balıklıgöl'ü görmek balıklara yem atmaktır. Lakin turistler inşaat şantiyesine döndürülen ve çalışmaların hala devam ettiği Balıklıgöl'de  molozların iş makinelerin arasında zorla yürümektedir. Bu nedenle tatilciler hayal ettiği bir Şanlıurfa’yı, Balıklıgöl'ü bulamayıp, alış veriş yapmadan belki de bir daha Şanlıurfa’ya gelmemek üzere Şanlıurfa’dan müessif bir şekilde ayrılmaktadırlar. Bu da Şanlıurfa’nın ekonomisini ciddi anlamda etkilemektedir. Turistleri Şanlıurfa'ya çeken hayran bırakan Şanlıurfa ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlayan çarşı esnaflarımızdır. Tabi ki Şanlıurfa denince akla ilk gelen kente ait olan yöresel  lezzetlerinden lahmacun, çiğköfte, içli köfte, tirit, patlıcanlı kebap, domatesli kebap, ciğer kebap, şıllık tatlısı v.b. Şanlıurfa'mızın yöresel lezzetleri kadar turistlere hizmet veren  lokantaların  hijyenik olması ve iyi bir hizmet vermesi de çok önemlidir. Ama ne yazık ki çarşıda bulunan bazı lokanta esnafları turistlere yeterince hijyenik ve güzel bir hizmet sergilemiyorlar. Hijyeniğe fazla önem vermeyen çarsı lokantaları servis yapan garsonların da kıyafeti diksiyonu düzenli olmadığı için turistler tiksinip tadına doyum olmayan yöresel lezzetlerimizi yemeden yada yarıda bırakıp kalkmak sorunda kalıyorlar. Gezilerde o il yöresine ait olan öz kıyafetleri ilgimizi çeker beğenip ve alış veriş yaparız. Her ilde  kendine hayran  bırakan kıyafetleri olduğu gibi Şanlıurfa`mızında yöresel kültürüne  Kendine has tasarımı  el emeği göz nuru ve canlı renklerin kullanımıyla süs taşlara nakış gibi işlenen şemmame kıyafetleri  zubün, entari ve poşu gibi kıyafetleri turistleri hayran bırakmaktadır. Turistler alış veriş için balıklıgöl'e yakın olan tarihi Kapa lı çarşı ve ve çevresini tercih etmektedirler. Turistler bir iş yerine girdiğinde  beğendiği bir kıyafetin fiyatını sorduğunda satış elamanı yerinden kalkmadan ilgilenmeden  kaba bir şekilde cevap verip ilgilenmiyor. Hele turistler  yabancı ülkelerden gelmiş ise  normal  fiatın iki katını söylüyorlar.Sonra da çarşı esnafımız iş olmuyor diye isyan ediyorlar. Tabi ki iş olmaz. Diksiyonu güzel satış kabiliyeti olan güler yüzlü sunumuyla gelen turistleri karşılayan beğenmediği  kıyafetlerden başka kıyafetleri öneren esnafımız olmasa, Urfa ya gelen turistler alış veriş yapmadan urfadan ayrılırlar. Bu da esnafımız iş yapamaz ve Urfa mızın ekonimisinede ciddi anlamda  olumsuz  etkiler.    
Ekleme Tarihi: 20 Mart 2018 - Salı

ŞANLIURFA'MIZIN İLGİSİZLİĞİNDEN DOĞAN EKONOMİ KAYBI

Peygamberler şehri olarak anılan gizemli tarihi, kültürü,ve manevi mekanları, yerli ve yabancı turistleri kendine hayran bırakan Şanlıurfa'ya her yıl binlerce turist uğramaktadır. Şanlıurfa'ya gelen tatilcilerin ilk uğradığı yer, kentin simgesi olan Balıklıgöl yerleşkesindeki alanlarda revizyon çalışması başlatıldı. Ancak aylardır bitmek bilmedi. Revizyon çalışması neden o kadar uzadığına bende bir anlam veremedim. Ancak görünen şu ki.

Turistler en çok merakla görmeyi arzuladığı Şanlıurfa'nın tarihini, kültürünü, özellikle dünyanın tek doğal akvaryumu olarak bilinen Balıklıgöl'ü görmek balıklara yem atmaktır. Lakin turistler inşaat şantiyesine döndürülen ve çalışmaların hala devam ettiği Balıklıgöl'de

 molozların iş makinelerin arasında zorla yürümektedir. Bu nedenle tatilciler hayal ettiği bir Şanlıurfa’yı, Balıklıgöl'ü bulamayıp, alış veriş yapmadan belki de bir daha Şanlıurfa’ya gelmemek üzere Şanlıurfa’dan müessif bir şekilde ayrılmaktadırlar. Bu da Şanlıurfa’nın ekonomisini ciddi anlamda etkilemektedir.

Turistleri Şanlıurfa'ya çeken hayran bırakan Şanlıurfa ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlayan çarşı esnaflarımızdır.

Tabi ki Şanlıurfa denince akla ilk gelen kente ait olan yöresel  lezzetlerinden lahmacun, çiğköfte, içli köfte, tirit, patlıcanlı kebap, domatesli kebap, ciğer kebap, şıllık tatlısı v.b. Şanlıurfa'mızın yöresel lezzetleri kadar turistlere hizmet veren  lokantaların  hijyenik olması ve iyi bir hizmet vermesi de çok önemlidir. Ama ne yazık ki çarşıda bulunan bazı lokanta esnafları turistlere yeterince hijyenik ve güzel bir hizmet sergilemiyorlar. Hijyeniğe fazla önem vermeyen çarsı lokantaları servis yapan garsonların da kıyafeti diksiyonu düzenli olmadığı için turistler tiksinip tadına doyum olmayan yöresel lezzetlerimizi yemeden yada yarıda bırakıp kalkmak sorunda kalıyorlar.

Gezilerde o il yöresine ait olan öz kıyafetleri ilgimizi çeker beğenip ve alış veriş yaparız. Her ilde  kendine hayran  bırakan kıyafetleri olduğu gibi Şanlıurfa`mızında yöresel kültürüne

 Kendine has tasarımı  el emeği göz nuru ve canlı renklerin kullanımıyla süs taşlara nakış gibi işlenen şemmame kıyafetleri

 zubün, entari ve poşu gibi kıyafetleri turistleri hayran bırakmaktadır. Turistler alış veriş için balıklıgöl'e yakın olan tarihi Kapa lı çarşı ve ve çevresini tercih etmektedirler. Turistler bir iş yerine girdiğinde  beğendiği bir kıyafetin fiyatını sorduğunda satış elamanı yerinden kalkmadan ilgilenmeden  kaba bir şekilde cevap verip ilgilenmiyor. Hele turistler  yabancı ülkelerden gelmiş ise  normal  fiatın iki katını söylüyorlar.Sonra da çarşı esnafımız iş olmuyor diye isyan ediyorlar. Tabi ki iş olmaz. Diksiyonu güzel satış kabiliyeti olan güler yüzlü sunumuyla gelen turistleri karşılayan beğenmediği  kıyafetlerden başka kıyafetleri öneren esnafımız olmasa, Urfa ya gelen turistler alış veriş yapmadan urfadan ayrılırlar. Bu da esnafımız iş yapamaz ve Urfa mızın ekonimisinede ciddi anlamda  olumsuz  etkiler.

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.