MUHAMMED ALİ URFALI
Köşe Yazarı
MUHAMMED ALİ URFALI
 

RAMAZAN AYINI GÜZEL VE VERİMLİ YAŞAYALIM

Ramazan ayına gönüllerimizi sarmış manevi bir sevinç, heyecan ve umutla başladık. Gönüllerimizi sarmış bu güzel maneviyatla Ramazan'ın ortalarına doğru gitmekteyiz. Ramazan'ın girişiyle Oruç namaz kuranla adeta birleştik. Sevgiyi, ikramı, yardımlaşmayı ve soframızı paylaştık ve paylaşıyoruz. Tevhid bilinci, Rab bilinci, yardım bilinci, nefis bilinci, hesap bilinci, ibadet bilinci, kulluk bilinci en zirve noktaya ulaşmaktadır. Ramazan ayında kendimizi yüce Yaradan’a adamaktır, feda etmektir. Mesele sadece oruç, teravih ve sadaka-i fıtır ve zekât ödemek değildir. Bu işin görünen ve gereken yönüdür. Ramazan iç alemi yüce rabbimize feda etmek ve yaratılmışlığın özünü yakalamaktır. Sadece yiyip içmekle değil her şeyden oruçlu olmamız gerek. Dille, gözle, kalple, bedenle, düşünceyle ve davranışlarımızla oruçlu olmamız gerek. Denilir ki Ramazan'a girince melekler şöyle seslenir: "Ey Rıdvan (Cennet meleklerinin sorumlusu), cennet kapılarını aç! Ey Malik (Cehennem meleklerinin sorumlusu), cehennem kapılarını kapat! Ey Cebrail, şeytanları bağla!" Elbette şeytanlar bağlanıyor ama şeytanlaşmış insanlar dörtnala koşturmaya devam edecek ve ediyor. Evet Ramazan ayında şeytan bağlanıyor peki şeytanlaşmış insanları nasıl bağlayacağız. Üç gün önce haberlerde iki grup arasında silahlı çatışma sonucunda 1 kişi öldü 8 kişi yaralandı. Dün aynı şekilde arazi nedeniyle silahlı çatışmadan dolay çok sayıda yaralı oldu. Bugün de 19 yaşında bir genç 3 yaşında bebek diyebileceğimiz kız çocuğuna cinsel istismarda bulunup sonra da taşla kafasını ezdirip pamuk tarlasına bırakmıştır. Bu mübarek günlerde neden bu kadar hırs ve Öfkeli olmuşuz? neden bu kadar zalim ve acımasız olmuşuz? bize ne oluyor? Allah ıslah etsin diyorum. Dolayısıyla buna benzer olaylar sadece Ramazan ayında değil, diğer günlerde de olmasını istemiyoruz. Âmâ hiç olmazsa bu mübarek Ramazan ayında olmasaydı. Hırs ve öfkemizi, nefsimizi ve içimizdeki bu şeytanı keşke zincire vursaydık ve bu acı ve yüz kızartıcı olaylar olmasaydı. Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu: Ramazan'a ulaşan oruç tutsun Namaz kılsın dilini haramdan sakınsın öfkene davranışlarına hakim olsun. Ramazan'ı güzel ve verimli yaşamak bizim elimizdedir. İnsanları hoş görmek, öfkelenmeyi değil sakinleşmeyi sakinleştirmeyi denemek, hayasızlığa karşı anında ben oruçluyum kendini kontrol edip o hayasızlığı bertaraf etmek. Önümüzdeki yıl Ramazan'ı ya görürüz ya da görmeyiz Allah bilir. Bu nedenle bize bu mübarek günü yaşattığı için yüce Allah'a hamd edelim ve bu mübarek ayı güzel ve verimli yaşayalım.
Ekleme Tarihi: 19 Nisan 2022 - Salı

RAMAZAN AYINI GÜZEL VE VERİMLİ YAŞAYALIM

Ramazan ayına gönüllerimizi sarmış manevi bir sevinç, heyecan ve umutla başladık. Gönüllerimizi sarmış bu güzel maneviyatla Ramazan'ın ortalarına doğru gitmekteyiz. Ramazan'ın girişiyle Oruç namaz kuranla adeta birleştik.

Sevgiyi, ikramı, yardımlaşmayı ve soframızı paylaştık ve paylaşıyoruz. Tevhid bilinci, Rab bilinci, yardım bilinci, nefis bilinci, hesap bilinci, ibadet bilinci, kulluk bilinci en zirve noktaya ulaşmaktadır.

Ramazan ayında kendimizi yüce Yaradan’a adamaktır, feda etmektir. Mesele sadece oruç, teravih ve sadaka-i fıtır ve zekât ödemek değildir. Bu işin görünen ve gereken yönüdür. Ramazan iç alemi yüce rabbimize feda etmek ve yaratılmışlığın özünü yakalamaktır. Sadece yiyip içmekle değil her şeyden oruçlu olmamız gerek.

Dille, gözle, kalple, bedenle, düşünceyle ve davranışlarımızla oruçlu olmamız gerek.

Denilir ki Ramazan'a girince melekler şöyle seslenir: "Ey Rıdvan (Cennet meleklerinin sorumlusu), cennet kapılarını aç! Ey Malik (Cehennem meleklerinin sorumlusu), cehennem kapılarını kapat! Ey Cebrail, şeytanları bağla!"

Elbette şeytanlar bağlanıyor ama şeytanlaşmış insanlar dörtnala koşturmaya devam edecek ve ediyor. Evet Ramazan ayında şeytan bağlanıyor peki şeytanlaşmış insanları nasıl bağlayacağız.

Üç gün önce haberlerde iki grup arasında silahlı çatışma sonucunda 1 kişi öldü 8 kişi yaralandı. Dün aynı şekilde arazi nedeniyle silahlı çatışmadan dolay çok sayıda yaralı oldu. Bugün de 19 yaşında bir genç 3 yaşında bebek diyebileceğimiz kız çocuğuna cinsel istismarda bulunup sonra da taşla kafasını ezdirip pamuk tarlasına bırakmıştır. Bu mübarek günlerde neden bu kadar hırs ve Öfkeli olmuşuz? neden bu kadar zalim ve acımasız olmuşuz? bize ne oluyor? Allah ıslah etsin diyorum.

Dolayısıyla buna benzer olaylar sadece Ramazan ayında değil, diğer günlerde de olmasını istemiyoruz. Âmâ hiç olmazsa bu mübarek Ramazan ayında olmasaydı. Hırs ve öfkemizi, nefsimizi ve içimizdeki bu şeytanı keşke zincire vursaydık ve bu acı ve yüz kızartıcı olaylar olmasaydı.

Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu: Ramazan'a ulaşan oruç tutsun Namaz kılsın dilini haramdan sakınsın öfkene davranışlarına hakim olsun.

Ramazan'ı güzel ve verimli yaşamak bizim elimizdedir. İnsanları hoş görmek, öfkelenmeyi değil sakinleşmeyi sakinleştirmeyi denemek, hayasızlığa karşı anında ben oruçluyum kendini kontrol edip o hayasızlığı bertaraf etmek. Önümüzdeki yıl Ramazan'ı ya görürüz ya da görmeyiz Allah bilir. Bu nedenle bize bu mübarek günü yaşattığı için yüce Allah'a hamd edelim ve bu mübarek ayı güzel ve verimli yaşayalım.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.