MUHAMMED ALİ URFALI
Köşe Yazarı
MUHAMMED ALİ URFALI
 

KIZILTEPE OVASI SUSUZ OLMAZ.

Aslında bu söz yıllar önce  TC. 9'cu Cumhurbaşkanı rahmetli Süleyman Demirel Harran ovası için söylemişti. Harran ovası susuz olmaz. Bu sözü Süleyman Demirel'e söyletende hemşehrimiz devlet bakanı rahmetli Necmettin Cevheri'ydi. İkisi de bu ülkeye çok emeği oldu,  Harran ovasına Fırat suyuyla ekilen her tohuma can verdiler. Harrana su geliyor, ane kalk bir zılgıt çal şarkılar yazdırdılar, Harranda binlerce kişiye istihdam sağladılar ve ekmek kapısını açtılar.  Bu GAP projesi Urfa için ileriye dönük uzun yıllar fayda olmaya devam edecektir. Bu sesileyle ikisinide rahmetle anıyoruz. MARDİN SEYAHATİ  Geçen hafta bir nişan töreni için Mardin kızıltepe'ye gittim. Nişan programında çok kıymetli dostlar edindik. Van'lı Ali İhsan Hoca,  Çok sevdiğim memleket olan Tokat Niksarlı Harun bey, Hakkari'li fakat  İstanbul'da yaşayan Cahit bey, en  önemlisi askeri personeli olan ve hepimizi bir araya getirmesine vesile olan çiçeği burnunda Damat adayı kalbi gönlü zengin Davut kardeşimizle güzel vakit geçirdik.  Aileler akşam olacak olan  nişan programı için hazırlık yaparken bizde o arada bir vakit bulup Ak Parti Kızıltepe ilçe başkanımız Sayın Bülent Şahin beyi bir nezaket ziyareti yaptık. Sağolsun bizi çok güzel karşıladı ve ağırladı. Bu mütavazi misafir perverliğinden dolayı kendisine teşekkür ediyorum. Daha sonra Mezopotamya Bölgesi’nin en dikkat çekici destinasyonlarından biri ve Gerçek bir kültür mozaiği olan Mardini gezip görelim dedik ve Mardin merkese soğru yola çıktık. Mardin'de attığınız her adımda farklı bir medeniyete ait yapıları görebilirsiniz. Dara Antik Kenti, Zinciriye Medresesi, İhtişamlı Mardin kalesi, eki Mardin sokakları. Beni en etkiliyen heybetle Kızıltepe'ye bakan Kasımiye Medresesi oldu. Kazımiye Medrese'nin avlusunda kızıltepe'ye ve kızıltepe'nin doğusuna baktığımızda uçsuz bucaksız bir ova gördük. Tarlaların hepsi  birinci sınıf tarım arazisidir. Sorduğumuzda genelde buğday ekiliyor ve kuyu suyuyla sulanılıyor. Kızıltepe'nin bazı yerlerine GAP projesiyle Fırat suyu gelmiş fakat  bu gördüğümüz ovaya daha su gelmemiş. Kuyuların derinliği 300 - 400 metre derinlikte ve kuyulardaki suyu dalgıç Pompalariyla çıkartiyorlar, buda elektirik le oluyor. Malum Dedaş elektirik şirketi Güneydoğu bölgesindeki zulmü hepimiz şahit oluyoruz. Dedaş bu zulmü Mardin çiftçilerinede yapıyor, ve bütün yıllık kazancılarını elinden alıyor. Dedaşa borçlu çiftçi  yoktur diyebilirim. Dedaşa Deaşmı desem, eşkıyamı desem bilmiyorum, adını siz koyun dedikten sonra asıl konuya dönmek istiyorum. Kazımiye Medresesinden Kızıltepe doğusuna baktığımda   TC. 9'cu Cumhurbaskanı rahmetli Süleyman Demirel Harran ovası için söylediği sözün aynısını Kızıltepe ovası için dedim. Kızıltepe ovası susuz olmaz. Olmaz tabiki. Fotoğraftada gördüğünüz gibi bu uçsuz bucaksız Kızıltepe  ovası  Dedaş zulmünden kurtulmak ve arazileri daha verilmi olması ve daha düşük su maliyetiyle Kızıltepe ovasına  su gelmeli.
Ekleme Tarihi: 22 Nisan 2024 - Pazartesi

KIZILTEPE OVASI SUSUZ OLMAZ.

Aslında bu söz yıllar önce  TC. 9'cu Cumhurbaşkanı rahmetli Süleyman Demirel Harran ovası için söylemişti.

Harran ovası susuz olmaz.

Bu sözü Süleyman Demirel'e söyletende hemşehrimiz devlet bakanı rahmetli Necmettin Cevheri'ydi.

İkisi de bu ülkeye çok emeği oldu, 
Harran ovasına Fırat suyuyla ekilen her tohuma can verdiler.

Harrana su geliyor,
ane kalk bir zılgıt çal şarkılar yazdırdılar,

Harranda binlerce kişiye istihdam sağladılar ve ekmek kapısını açtılar.

 Bu GAP projesi Urfa için ileriye dönük uzun yıllar fayda olmaya devam edecektir.
Bu sesileyle ikisinide rahmetle anıyoruz.

MARDİN SEYAHATİ 

Geçen hafta bir nişan töreni için Mardin kızıltepe'ye gittim.

Nişan programında çok kıymetli dostlar edindik.

Van'lı Ali İhsan Hoca,  Çok sevdiğim memleket olan Tokat Niksarlı Harun bey, Hakkari'li fakat  İstanbul'da yaşayan Cahit bey, en  önemlisi askeri personeli olan ve hepimizi bir araya getirmesine vesile olan çiçeği burnunda Damat adayı kalbi gönlü zengin Davut kardeşimizle güzel vakit geçirdik.

 Aileler akşam olacak olan  nişan programı için hazırlık yaparken bizde o arada bir vakit bulup Ak Parti Kızıltepe ilçe başkanımız Sayın Bülent Şahin beyi bir nezaket ziyareti yaptık. Sağolsun bizi çok güzel karşıladı ve ağırladı.

Bu mütavazi misafir perverliğinden dolayı kendisine teşekkür ediyorum.

Daha sonra Mezopotamya Bölgesi’nin en dikkat çekici destinasyonlarından biri ve Gerçek bir kültür mozaiği olan Mardini gezip görelim dedik ve Mardin merkese soğru yola çıktık.

Mardin'de attığınız her adımda farklı bir medeniyete ait yapıları görebilirsiniz.

Dara Antik Kenti, Zinciriye Medresesi, İhtişamlı Mardin kalesi, eki Mardin sokakları.

Beni en etkiliyen heybetle Kızıltepe'ye bakan Kasımiye Medresesi oldu.

Kazımiye Medrese'nin avlusunda kızıltepe'ye ve kızıltepe'nin doğusuna baktığımızda uçsuz bucaksız bir ova gördük.

Tarlaların hepsi  birinci sınıf tarım arazisidir.

Sorduğumuzda genelde buğday ekiliyor ve kuyu suyuyla sulanılıyor.

Kızıltepe'nin bazı yerlerine GAP projesiyle Fırat suyu gelmiş fakat  bu gördüğümüz ovaya daha su gelmemiş.

Kuyuların derinliği 300 - 400 metre derinlikte ve kuyulardaki suyu dalgıç Pompalariyla çıkartiyorlar, buda elektirik le oluyor.

Malum Dedaş elektirik şirketi Güneydoğu bölgesindeki zulmü hepimiz şahit oluyoruz.

Dedaş bu zulmü Mardin çiftçilerinede yapıyor, ve bütün yıllık kazancılarını elinden alıyor.

Dedaşa borçlu çiftçi  yoktur diyebilirim.

Dedaşa Deaşmı desem, eşkıyamı desem bilmiyorum, adını siz koyun dedikten sonra asıl konuya dönmek istiyorum.

Kazımiye Medresesinden Kızıltepe doğusuna baktığımda   TC. 9'cu Cumhurbaskanı rahmetli Süleyman Demirel Harran ovası için söylediği sözün aynısını Kızıltepe ovası için dedim.

Kızıltepe ovası susuz olmaz.
Olmaz tabiki.

Fotoğraftada gördüğünüz gibi bu uçsuz bucaksız Kızıltepe  ovası  Dedaş zulmünden kurtulmak ve arazileri daha verilmi olması ve daha düşük su maliyetiyle Kızıltepe ovasına  su gelmeli.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.