MUHAMMED ALİ URFALI
Köşe Yazarı
MUHAMMED ALİ URFALI
 

İKİNCİ EL OTO PİYASASINA ACİLEN EL ATILMALI

2020 yılında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pandemi salgın hastalığı nedeniyle insanlar hem maddi,hemde manevi olarak çok zor günler geçirdiler. Fabrikalar, iş yerleri çalışmaya ara verdiler.İnsanlar evlerinde karantinaya girdiler çok kişiler işlerinden oldular ev kirası, su ,dogal gaz ve elektrik faturalarını ödeyemez duruma geldiler.Evet pandemi insanlar üstünde çok önemli bir konuydu. Dolayısıyla 2020 yılın başlarından bu yana ciddi manada fiyatı yükselen almış başını giden ve durmak bilmeyen ikinci el araçlarda önemli bir konudur.Peki ikinci el araçları neden bu kadar yükseldi ve sebebi nedir ? Düşünüyorum fakat buna mantıklı bir açıklama bulamıyorum. Hepimiz biliyoruz ki pandemi nedeni ile insanlarımız maddi konusunda ciddi manada sıkıntıya girdiler. Türkiye'de beklenen ekonomik artış olmadı,asgari ücrete,memurlara ve üreticiye çiftçiye bir zam yapılmadı.Sıfır araba fiyatları yükselmedi peki ikinci el oto fiyatları bu kadar artmasının sebebi nedir? Pandemi sebebiyle otomobil fabrikalarının üretime ara vermesiyle araba üretimi yapılmadı ve fırsatcılar bunu fırsat görerek ikinci el araba fiyatlarını her gün fıyat yükselen bir piyasa yarattılar. Buda fakir insanlara ve ülkeye maddi olarak sıklet vermiştir.Tüm dünya bu hastalık ile uğraşırken ikinci el araç piyasasını yükselterek fırsatçılık yapıp dünya hırsı peşine düşmek ap ayrı bir hastalıktır. 30.000 TL'lik bir arabaya 40.000'TL istediler. Bunları gören internet yoluyla al - sat yapan kişilerde benzer model araçlarını'da benim arabamın bundan ne eksiği var diyerek 40.000'TL sınır gözeterek aracını 45.000 TL’den satışa koyuyorlar.Böylece pazarı 40.000'TL olan araç sadece bir iki haftada 45.000’lere çıkmış oluyor.Pandemi den önce dar gelirli aile bizimde Bir arabamız olsun diye 90 model renault broadway 7-8 bin TL'ye alabiliyorlardı. Ancak şu an aynı arabayı 25.000'TL Fiyat isteniyor. Devletimiz depremler ve doğal afetlerde ev fiyatlarını ve kira fiyatlarını artan ve pandemi sürecinde maske fırsatçıların amaçlarını bertaraf ettiği gibi bu ikinci el otomobil yüksek fiyat piyasasını yaratan bu fırsatçıların amaçlarınıda bertaraf edebilir.Bu konuda yüce devletimize büyük iş düşmektedir.Nasıl ki maske,dezenfektan ve kolonyanın fiyatlarının önüne geçtiyse ikinci el araç piyasasına da bir sınırlama getirerek önüne gecilebilir.
Ekleme Tarihi: 20 Ağustos 2020 - Perşembe

İKİNCİ EL OTO PİYASASINA ACİLEN EL ATILMALI

2020 yılında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pandemi salgın hastalığı nedeniyle insanlar hem maddi,hemde manevi olarak çok zor günler geçirdiler. Fabrikalar, iş yerleri çalışmaya ara verdiler.İnsanlar evlerinde karantinaya girdiler çok kişiler işlerinden oldular ev kirası, su ,dogal gaz ve elektrik faturalarını ödeyemez duruma geldiler.Evet pandemi insanlar üstünde çok önemli bir konuydu. Dolayısıyla 2020 yılın başlarından bu yana ciddi manada fiyatı yükselen almış başını giden ve durmak bilmeyen ikinci el araçlarda önemli bir konudur.Peki ikinci el araçları neden bu kadar yükseldi ve sebebi nedir ? Düşünüyorum fakat buna mantıklı bir açıklama bulamıyorum.

Hepimiz biliyoruz ki pandemi nedeni ile insanlarımız maddi konusunda ciddi manada sıkıntıya girdiler. Türkiye'de beklenen ekonomik artış olmadı,asgari ücrete,memurlara ve üreticiye çiftçiye bir zam yapılmadı.Sıfır araba fiyatları yükselmedi peki ikinci el oto fiyatları bu kadar artmasının sebebi nedir?

Pandemi sebebiyle otomobil fabrikalarının üretime ara vermesiyle araba üretimi yapılmadı ve fırsatcılar bunu fırsat görerek ikinci el araba fiyatlarını her gün fıyat yükselen bir piyasa yarattılar. Buda fakir insanlara ve ülkeye maddi olarak sıklet vermiştir.Tüm dünya bu hastalık ile uğraşırken ikinci el araç piyasasını yükselterek fırsatçılık yapıp dünya hırsı peşine düşmek ap ayrı bir hastalıktır.

30.000 TL'lik bir arabaya 40.000'TL istediler. Bunları gören internet yoluyla al - sat yapan kişilerde benzer model araçlarını'da benim arabamın bundan ne eksiği var diyerek 40.000'TL sınır gözeterek aracını 45.000 TL’den satışa koyuyorlar.Böylece pazarı 40.000'TL olan araç sadece bir iki haftada 45.000’lere çıkmış oluyor.Pandemi den önce dar gelirli aile bizimde Bir arabamız olsun diye 90 model renault broadway 7-8 bin TL'ye alabiliyorlardı.

Ancak şu an aynı arabayı 25.000'TL Fiyat isteniyor.

Devletimiz depremler ve doğal afetlerde ev fiyatlarını ve kira fiyatlarını artan ve pandemi sürecinde maske fırsatçıların amaçlarını bertaraf ettiği gibi bu ikinci el otomobil yüksek fiyat piyasasını yaratan bu fırsatçıların amaçlarınıda bertaraf edebilir.Bu konuda yüce devletimize büyük iş düşmektedir.Nasıl ki maske,dezenfektan ve kolonyanın fiyatlarının önüne geçtiyse ikinci el araç piyasasına da bir sınırlama getirerek önüne gecilebilir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.