HALİL ÇAVUŞ AKTAŞAN
Köşe Yazarı
HALİL ÇAVUŞ AKTAŞAN
 

SIKINTILAR VARSA HOŞ GÖRÜLÜ OLMALIDIR

İnsanlar sevdikleri ortak hayatı paylaştıkları bir mahalle arkadaşlarına iş yeri arkadaşlarına, okul arkadaşlarına da kardeş diye hitap edebilirler. Hatta ismini hiç bilmediğimiz ve sokakta ilk defa rastladığımız birine hitap ederken de kardeş diye seslene biliyoruz. Kardeş deyince aklımıza ilk başta kelime kökeninde de geldiği gibi aynı karında büyüyenleriler yani fizikken kan bağı kardeş olanlar geliyor. Fakat kardeş olmanın yaptırımları vardır, mesuliyetleri vardır, bu mesuliyetlerin içi boşaltıldığı ve yeni nesille tam aksedilmediği için bu anlamlı kardeş hitabı gençler tarafından yeni jargonda kadro diye değiştirildiğine şahit oluyoruz. Gerçek kardeşlik ise tabiî ki İslamdadır. Hucurat süresinin 10 ayetinde buyuruyorlar ki, "innemel mü'minune ihvetun" muminler yalnızca kardeştir. Yani müminler bir anne babadan doğmuş gibi birbirlerine destek olmalılar maddi ve manevi aralarında ki bağları kuvvetli tutmaları gerekir. Yani bir insan Müslüman kardeşine sahip çıkmalıdır, dost olmalıdır, kardeşi ile iyi geçinmelidir, düşman olmamalıdır, arada basit sıkıntılar varsa hoş görülü olmalıdır. Peygamber efendimiz (SAV) de birçok hadisi şerifinde İslam kardeşinin önemini vurgulamıştır. Bir hadisi şeriflerinde de buyuruyorlar ki: "Ben cennette kardeşlerimi abdest azalarından tanıyacağım" bizlere yani ümmetine hitaben…
Ekleme Tarihi: 10 Mayıs 2022 - Salı

SIKINTILAR VARSA HOŞ GÖRÜLÜ OLMALIDIR

İnsanlar sevdikleri ortak hayatı paylaştıkları bir mahalle arkadaşlarına iş yeri arkadaşlarına, okul arkadaşlarına da kardeş diye hitap edebilirler.

Hatta ismini hiç bilmediğimiz ve sokakta ilk defa rastladığımız birine hitap ederken de kardeş diye seslene biliyoruz.

Kardeş deyince aklımıza ilk başta kelime kökeninde de geldiği gibi aynı karında büyüyenleriler yani fizikken kan bağı kardeş olanlar geliyor.

Fakat kardeş olmanın yaptırımları vardır, mesuliyetleri vardır, bu mesuliyetlerin içi boşaltıldığı ve yeni nesille tam aksedilmediği için bu anlamlı kardeş hitabı gençler tarafından yeni jargonda kadro diye değiştirildiğine şahit oluyoruz.

Gerçek kardeşlik ise tabiî ki İslamdadır.

Hucurat süresinin 10 ayetinde buyuruyorlar ki, "innemel mü'minune ihvetun" muminler yalnızca kardeştir.

Yani müminler bir anne babadan doğmuş gibi birbirlerine destek olmalılar maddi ve manevi aralarında ki bağları kuvvetli tutmaları gerekir.

Yani bir insan Müslüman kardeşine sahip çıkmalıdır, dost olmalıdır, kardeşi ile iyi geçinmelidir, düşman olmamalıdır, arada basit sıkıntılar varsa hoş görülü olmalıdır.

Peygamber efendimiz (SAV) de birçok hadisi şerifinde İslam kardeşinin önemini vurgulamıştır.

Bir hadisi şeriflerinde de buyuruyorlar ki: "Ben cennette kardeşlerimi abdest azalarından tanıyacağım" bizlere yani ümmetine hitaben…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.