MUHAMMED ALİ URFALI
Köşe Yazarı
MUHAMMED ALİ URFALI
 

URFA’DA DİYET OLMAZ

Urfa diyet yapmak için uygun bir şehir değildir. Adı da şanı da yemekleri de bütün övgüleri hak eden Şanlıurfa’nın zengin mutfağı mükemmel lezzetli yemeklerini bilmeyenler yoktur. Acının, etin, köftenin,tatlının bol olduğu güzel memleketimin nadide şehri Şanlıurfa’nın adı gibi yemekleri de şanlıdır. Urfa denince akla müzik,kültür,tarih ten yanısıra efsaneleşmiş kebap çeşitleri gelmektedir. Lezzetine doyum olmayan, tadan bir daha tatmak ister Urfa kebabı'nı. Öncelikle Kuzu ciğerinden yapılan özellikle aralarında kuyruk yağı takılan bir Urfalı ustasının elinden geçmesi bir başka lezzetli olur ciğer kebabı. Yanında közlenmiş Urfa isotu, yeşillik, soğan salatası ve bakır kasede köpüklü ayranla iki porsiyon ciğer kebabı yemeden masadan kalkmak mümkün değildir. Et suyuyla ıslatılmış pide/bayat ekmek/ yufka içermesi lif lif ayırmış etin üstüne sarımsaklı yoğurt la bulaşan tirit, Şanlıurfa'nın kahvaltı da vazgeçilmez bir yemek türüdür. Üstüne zırh ile çekilmiş kuzu ve dana eti kıymasını ince ince kesip Birecik patlıca'nının arasında kömür ateşiyle ocakta pişen patlıcan kebabının lezzetine dalıp kaç lavaş ekmeği yediğini bile hatırlatmayan bir şehirdir Şanlıurfa. Gece saat kaç olursa olsun sohbete neşe katan, muhabbeti düsleyen, Urfa isotuyla lezzet bulan çiğ köfteden sonra şıllık tatlısı, Hatay yöresine aittir diye ve Adı da künefe olarak bilenen ancak asıl adı kadayıf ve Urfa’ya öz olan kadayıf tatlısını yiyen bir şehirdir Şanlıurfa. Urfa diyet yapmak için uygun bir şehir değildir dedik. Nasıl uygun olsun ki. Kazan kebabı, Borani, Tırşik, kabak oturtması, Bişe, Lahmacun, Semsek, Aya köftesi, Lebeni, Tepsi kebabı, Yahudi köftesi, Döğmeç, Su Kabağı Yemeği, Söğülme, Kalbur Tatlısı, Küncülü Akıt, Peynirli Helva, Kuymak, Palıza ve Sac Katmeri böyle çeşit çeşit ve lezzetli yemekleri yemeden insan duramaz. Biliyorum Canan Karatay hoca bu yazıma tepki gösterecektir. Ama Şanlıurfaya yolu düşenler diyeti bir kenara bırakıp hiçbir yerde bulunmayan bu muhteşem lezzeti yemeden veya tatmadan dönemezler. Bu nedenle Urfa diyet yapmak için uygun bir şehir değildir.  
Ekleme Tarihi: 08 Şubat 2019 - Cuma

URFA’DA DİYET OLMAZ

Urfa diyet yapmak için uygun bir şehir değildir. Adı da şanı da yemekleri de bütün övgüleri hak eden Şanlıurfa’nın zengin mutfağı mükemmel lezzetli yemeklerini bilmeyenler yoktur.

Acının, etin, köftenin,tatlının bol olduğu güzel memleketimin nadide şehri Şanlıurfa’nın adı gibi yemekleri de şanlıdır. Urfa denince akla müzik,kültür,tarih ten yanısıra efsaneleşmiş kebap çeşitleri gelmektedir. Lezzetine doyum olmayan, tadan bir daha tatmak ister Urfa kebabı'nı.

Öncelikle Kuzu ciğerinden yapılan özellikle aralarında kuyruk yağı takılan bir Urfalı ustasının elinden geçmesi bir başka lezzetli olur ciğer kebabı.

Yanında közlenmiş Urfa isotu, yeşillik, soğan salatası ve bakır kasede köpüklü ayranla iki porsiyon ciğer kebabı yemeden masadan kalkmak mümkün değildir. Et suyuyla ıslatılmış pide/bayat ekmek/ yufka içermesi lif lif ayırmış etin üstüne sarımsaklı yoğurt la bulaşan tirit, Şanlıurfa'nın kahvaltı da vazgeçilmez bir yemek türüdür. Üstüne zırh ile çekilmiş kuzu ve dana eti kıymasını ince ince kesip Birecik patlıca'nının arasında kömür ateşiyle ocakta pişen patlıcan kebabının lezzetine dalıp kaç lavaş ekmeği yediğini bile hatırlatmayan bir şehirdir Şanlıurfa.

Gece saat kaç olursa olsun sohbete neşe katan, muhabbeti düsleyen, Urfa isotuyla lezzet bulan çiğ köfteden sonra şıllık tatlısı, Hatay yöresine aittir diye ve Adı da künefe olarak bilenen ancak asıl adı kadayıf ve Urfa’ya öz olan kadayıf tatlısını yiyen bir şehirdir Şanlıurfa. Urfa diyet yapmak için uygun bir şehir değildir dedik. Nasıl uygun olsun ki. Kazan kebabı, Borani, Tırşik, kabak oturtması, Bişe, Lahmacun, Semsek, Aya köftesi, Lebeni, Tepsi kebabı, Yahudi köftesi, Döğmeç, Su Kabağı Yemeği, Söğülme, Kalbur Tatlısı, Küncülü Akıt, Peynirli Helva, Kuymak, Palıza ve Sac Katmeri böyle çeşit çeşit ve lezzetli yemekleri yemeden insan duramaz.

Biliyorum Canan Karatay hoca bu yazıma tepki gösterecektir. Ama Şanlıurfaya yolu düşenler diyeti bir kenara bırakıp hiçbir yerde bulunmayan bu muhteşem lezzeti yemeden veya tatmadan dönemezler. Bu nedenle Urfa diyet yapmak için uygun bir şehir değildir.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.