MUHAMMED ALİ URFALI
Köşe Yazarı
MUHAMMED ALİ URFALI
 

SAKIN ÜZME

Cennet annelerin ayakları altındadır.” mealindeki hadisin ifadesi, evlatların annelerine karşı göstermeleri gereken saygıya işaret edilmektedir. Yani Anne ve babanı darıltma, bedduasını alma, gönlünü kırma, sakın üzme, sahipsiz bırakma. Dünyalık menfaat için anne ve babana çirkin söz söyleme. "Of" kelimesini dahi kullanma. Anne ve babasını dünyalık bir menfaat için üzen hayli insan var. Anne ve babasını sözünü dinlemeyen evlatmı dersin, evlendikten sonra huy değiştiren evlat mı ararsın, annesinin bileziğini kolundan zorla çıkaran nasipsiz çocuk mu ararsın, annesine ve babasına küfür,hakaret eden barbar evlatmı dersin,anne ve babasını evden kovan bedbaht adam mı ararsın, daha nice çirkin iş yapan kişi mi ararsın, hepsi var maalesef. Bir anne-baba, 10 çocuğa bakar, fakat 10 çocuk bir anne ve babaya bakamaz. Garip ama böyle. İslam'da terbiye, edep, adap ve güzel ahlakın en önemli göstergesidir anne ve babaya saygı. Baba ve annesini razı edemeyen Allah'ı razı edemez. Gelin, Efendimizin (SAV) dilinden anne ve baba nasıl anlatılmış beraber bakalım: Kime iyi davranmalı Sahabe, Peygamberimize sorar: "Kime iyi davranayım." Peygamberimiz "Annene" cevabını verdi. "Daha sonra kime?" "Annene." "Sonra kime?" "Babana." Efendimiz devam eder: "Sonra en yakın akrabana. Sonra da sırayla daha yakın olana." (İbn-i Mace, 3658). İki kapı vardır, biri cennet diğeri cehennem.Hangisinden gecmek istersin? Tabiki senin elinde. Anne ve babayı razı etmek kişiyi cennete yaklaştırır. Baba ve anneye cefa çektirmek, cehennemin kapısını kişiye açar. Efendimize sordular: "Ya Resulullah! Çocuğu üzerine baba ve annenin hakkı nedir?" Cevap buyurdular: "Baban ve annen senin cennetinin ve cehenneminin kapısıdır." (İbn-i Mace, 3662) Bu nedenle sakın anne ve babanı üzme.          
Ekleme Tarihi: 06 Aralık 2022 - Salı

SAKIN ÜZME

Cennet annelerin ayakları altındadır.” mealindeki hadisin ifadesi,

evlatların annelerine karşı göstermeleri gereken saygıya işaret edilmektedir.

Yani Anne ve babanı darıltma, bedduasını alma, gönlünü kırma, sakın üzme, sahipsiz bırakma. Dünyalık menfaat için anne ve babana çirkin söz söyleme. "Of" kelimesini dahi kullanma.

Anne ve babasını dünyalık bir menfaat için üzen hayli insan var.

Anne ve babasını sözünü dinlemeyen evlatmı dersin, evlendikten sonra huy değiştiren evlat mı ararsın, annesinin bileziğini kolundan zorla çıkaran nasipsiz çocuk mu ararsın,

annesine ve babasına küfür,hakaret eden barbar evlatmı dersin,anne ve babasını evden kovan bedbaht adam mı ararsın, daha nice çirkin iş yapan kişi mi ararsın, hepsi var maalesef.

Bir anne-baba, 10 çocuğa bakar, fakat 10 çocuk bir anne ve babaya bakamaz. Garip ama böyle. İslam'da terbiye, edep, adap ve güzel ahlakın en önemli göstergesidir anne ve babaya saygı. Baba ve annesini razı edemeyen Allah'ı razı edemez. Gelin, Efendimizin (SAV) dilinden anne ve baba nasıl anlatılmış beraber bakalım:

Kime iyi davranmalı

Sahabe, Peygamberimize sorar: "Kime iyi davranayım."

Peygamberimiz "Annene" cevabını verdi.

"Daha sonra kime?"

"Annene."

"Sonra kime?"

"Babana."

Efendimiz devam eder: "Sonra en yakın akrabana. Sonra da sırayla daha yakın olana." (İbn-i Mace, 3658).

İki kapı vardır, biri cennet diğeri cehennem.Hangisinden gecmek istersin? Tabiki senin elinde.

Anne ve babayı razı etmek kişiyi cennete yaklaştırır. Baba ve anneye cefa çektirmek, cehennemin kapısını kişiye açar. Efendimize sordular: "Ya Resulullah! Çocuğu üzerine baba ve annenin hakkı nedir?" Cevap buyurdular: "Baban ve annen senin cennetinin ve cehenneminin kapısıdır." (İbn-i Mace, 3662)

Bu nedenle sakın anne ve babanı üzme.

 

 

 

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.