MUHAMMED ALİ URFALI
Köşe Yazarı
MUHAMMED ALİ URFALI
 

MÜSLÜMAN SÖZÜNDE DURMALI

Müslüman bir insan sözünde durmalı, Aldatmamalı ve güvenilir olmalıdır. Çünkü İslam dini doğruluğu, sözünde durmayı ve güvenilir olmayı emreder. Hem sözü hem görünüşü ile güvenilir olmalı, hem de helal kazancı ile anılmalı, Müslüman rüşvet vererek bir makama gelmesini istemez, haramdan, sahte iş yapmaktan, faizden, başkasının çaresizliğinden faydalanmaz, zenginleri övmez fakirlere ve güçsüzlere yardım eder. Çünkü her şeyi bu fani dünyada bırakıp öteki alemde Allah'ın huzurunda dünyada yaptıklarından hesap verecektir. Müslüman Karşıdakine güven verir. İtimat telkin eder. Verilen sözü yerine getirmek ve ahde vefa etmek de Müslümandan bulunması gereken en önemli sıfatlardan birisidir. Yalan yere söz vermek, vaadde bulunmak, Müslüman bir insanın afetidir. Söz verip yerine getirmemek, dürüstsüzlüktür münafıklık ikiyüzlülük alametidir. Maalesef günümüzde, insanları kandırmak için vaatte bulunmak, yalan yere söz vermek çok artmıştır. Ticarette kişiler arasından bir şeyler alıp vermeler söz verdiği günde maalesef sözünde durulmuyor. Özellikle siyasi seçimlerde belediye başkan ve milletvekili adayları dini istismar ederek ve beytülmal deyip millete söz veriyorlar. Ancak verdiği sözlerin bir tanesini bile yerine getirmiyorlar. İnsanların taleplerini ve hayallerini not alarak seçimden sonra verdiği tüm sözleri ve vaatleri unutarak farklı bir insan olarak ortaya çıkmaktadır. Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmuştur:  “Ey iman edenler! Sözlerinizi yerine getirin.” (Maide; 1)  “Ahde (verilen söze) vefa edin; hiç şüphesiz ahitten (verilen sözlerden dolayı) hesap sorulacaktır.” (İsra, 34) “Yapmayacağınız sözü söylemeniz, Allah katında büyük bir günahtır.” (Saf, 3) Mü'minun suresinde ise müminlerin özelliklerinden bahsederken şöyle buyurmuştur:  “Onlar ki emanetlerine ve verdikleri sözlere sahip çıkarlar.” (Mu'minun, 8) Hz. Peygamber (sav) de bir hadisi şerifte şöyle buyurmuştur:  “Şu üç şey kimde bulunursa -oruç da tutsa, namaz da kılsa- o, münafıktır;  - Konuştuğu zaman yalan söyleyen,  - Verdiği sözden cayan - İtimat edildiği halde emanete ihanet eden. Bizler birer müslüman olarak İslam dininin emrettiği şekilde verdiğimiz sözleri yerine getirip diğer insanlara karşı güvenimizi kaybetmeyelim.
Ekleme Tarihi: 13 Aralık 2019 - Cuma

MÜSLÜMAN SÖZÜNDE DURMALI

Müslüman bir insan sözünde durmalı, Aldatmamalı ve güvenilir olmalıdır. Çünkü İslam dini doğruluğu, sözünde durmayı ve güvenilir olmayı emreder.

Hem sözü hem görünüşü ile güvenilir olmalı, hem de helal kazancı ile anılmalı,

Müslüman rüşvet vererek bir makama gelmesini istemez, haramdan, sahte iş yapmaktan, faizden, başkasının çaresizliğinden faydalanmaz, zenginleri övmez fakirlere ve güçsüzlere yardım eder.

Çünkü her şeyi bu fani dünyada bırakıp öteki alemde Allah'ın huzurunda dünyada yaptıklarından hesap verecektir.

Müslüman Karşıdakine güven verir. İtimat telkin eder. Verilen sözü yerine getirmek ve ahde vefa etmek de Müslümandan bulunması gereken en önemli sıfatlardan birisidir. Yalan yere söz vermek, vaadde bulunmak, Müslüman bir insanın afetidir. Söz verip yerine getirmemek, dürüstsüzlüktür münafıklık ikiyüzlülük alametidir.

Maalesef günümüzde, insanları kandırmak için vaatte bulunmak, yalan yere söz vermek çok artmıştır. Ticarette kişiler arasından bir şeyler alıp vermeler söz verdiği günde maalesef sözünde durulmuyor. Özellikle siyasi seçimlerde belediye başkan ve milletvekili adayları dini istismar ederek ve beytülmal deyip millete söz veriyorlar. Ancak verdiği sözlerin bir tanesini bile yerine getirmiyorlar. İnsanların taleplerini ve hayallerini not alarak seçimden sonra verdiği tüm sözleri ve vaatleri unutarak farklı bir insan olarak ortaya çıkmaktadır.

Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmuştur: 

“Ey iman edenler! Sözlerinizi yerine getirin.” (Maide; 1) 

“Ahde (verilen söze) vefa edin; hiç şüphesiz ahitten (verilen sözlerden dolayı) hesap sorulacaktır.” (İsra, 34)

“Yapmayacağınız sözü söylemeniz, Allah katında büyük bir günahtır.” (Saf, 3)

Mü'minun suresinde ise müminlerin özelliklerinden bahsederken şöyle buyurmuştur: 

“Onlar ki emanetlerine ve verdikleri sözlere sahip çıkarlar.” (Mu'minun, 8)

Hz. Peygamber (sav) de bir hadisi şerifte şöyle buyurmuştur: 

“Şu üç şey kimde bulunursa -oruç da tutsa, namaz da kılsa- o, münafıktır; 

- Konuştuğu zaman yalan söyleyen, 

- Verdiği sözden cayan

- İtimat edildiği halde emanete ihanet eden.

Bizler birer müslüman olarak İslam dininin emrettiği şekilde verdiğimiz sözleri yerine getirip diğer insanlara karşı güvenimizi kaybetmeyelim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.