MUHAMMED ALİ URFALI
Köşe Yazarı
MUHAMMED ALİ URFALI
 

DÜNYA ANLIKTIR

Üç günlük fani dünya. Bugün varsın, yarın yoksun. Kim bilir, belki de 5 dakika sonra yoksun. Yarın ne olacak bilemiyorsun. Yani hiç kimsenin garantisi yoktur. Dedim ya dünya anlıktır. Her şeyi gelip geçici. Fani dünya, neden bu kadar sana değer veriyorlar? bilemiyorum. Madem dünya geçicidir O, zaman dünya için bu kadar kaygı, tasa ne gerek. Dünya malı için üzülmek kalbe zulüm, cana işkencedir.  İnsanı aç kalma telaşı sarmış, mal - mülk için kırıp dökmeyi, hatta öldürmeye kadar gitmiş. İnsan hangi ara bu kadar zalimleşti? bilemiyorum. Kin, nefret ve barbarlık had safhada, alacak verecek için trafikte, sokakta birbirlerine kurşun sıkıyorlar. Haberlede görüyoruz, Şehir içinde adeta bir çatışma çıkıyor. Biri ölüyor, diğeri cezaevine giriyor, alacak verecek de olduğu gibi kalıyor. Ne anladınız bu işte? İnsan çok öfkelidir, çok. İnsanların başına ne geldiyse, bu Kontrolsuz öfkeden dolayı gelmiştir. Ben güçlüyüm kimsenin gücü bana yetmez kabadayılık taslayan insanlar, kendi öfkeni kontrol etmesine maalesef gücü yetmiyor. Oysa Peygamber Efendimiz (sav.) bir hadislerinde şöyle buyurur:  "Güçlü kişi, güreşte gücünü gösteren değil, öfke anında kendine hakim olandır." diye buyurmuş. Biz insanlar hiç hadis-i Şerif okumuyormuyuz?...   bence okumuyoruz okusaydık, böyle cahil davranmazdık.   İnsanın yediği de bir parça ekmektir, fazlasıda yoktur. Yani para için yalan, hile yapan ve kavga eden insan da bir parça ekmek yiyor, helalinden kazanıp, kazandığıyla kanaat getiren sakın, efendi insan da bir parça ekmek yiyor. O, zaman bu kadar yalan, hile ve kavgaya ne gerek. Rızkı veren, dağıtan yalnız yüce ALLAH’tır (c.c.) bize hadis-i Şerif'te bildirmiştir.  Bunu bilmezlermi? ALLAH (c.c)  kulunu asla aç bırakmaz. Dünya hayatının müddeti kısa ve lezzeti de geçici olduğu için, bir aldanma ve oyalanmadan başka bir şey değildir. Akıllı kimsenin dünyaya aldanmaması, dünya sevgisine aşırı derecede kapılmaması gerekir. Dünya Serap gibi parıldar, bulut gibi geçer gider."   Aldanma dünyanın lezzetlerine,  kimseyi üzüp incitme, karşındakinin haklarına saygılı ol, namazını kıl, zekatını ver, islamın emrettiği gibi giyin, merhametli ol,  güzel sözler kullan,  geç kızıp erken ikna ol, herkez senden razı olsun, şefkatli ol, iyilik yap geç kalmadan.  Hiç kimsenin dünyada ne kadar kalacağı garantisi yoktur.  Dünya geçicidir, dünya anlıktır.
Ekleme Tarihi: 01 Mayıs 2023 - Pazartesi

DÜNYA ANLIKTIR

Üç günlük fani dünya.

Bugün varsın, yarın yoksun.

Kim bilir, belki de 5 dakika sonra yoksun.

Yarın ne olacak bilemiyorsun.

Yani hiç kimsenin garantisi yoktur.

Dedim ya dünya anlıktır.

Her şeyi gelip geçici.

Fani dünya, neden bu kadar sana değer veriyorlar? bilemiyorum.

Madem dünya geçicidir O, zaman dünya için bu kadar kaygı, tasa ne gerek.

Dünya malı için üzülmek kalbe zulüm,
cana işkencedir. 

İnsanı aç kalma telaşı sarmış, mal - mülk için kırıp dökmeyi, hatta öldürmeye kadar gitmiş.

İnsan hangi ara bu kadar zalimleşti? bilemiyorum.

Kin, nefret ve barbarlık had safhada, alacak verecek için trafikte, sokakta birbirlerine kurşun sıkıyorlar.

Haberlede görüyoruz, Şehir içinde adeta bir çatışma çıkıyor. Biri ölüyor, diğeri cezaevine giriyor, alacak verecek de olduğu gibi kalıyor.

Ne anladınız bu işte?

İnsan çok öfkelidir, çok.

İnsanların başına ne geldiyse, bu
Kontrolsuz öfkeden dolayı gelmiştir.

Ben güçlüyüm kimsenin gücü bana yetmez kabadayılık taslayan insanlar, kendi öfkeni kontrol etmesine maalesef gücü yetmiyor.

Oysa Peygamber Efendimiz (sav.) bir hadislerinde şöyle buyurur:  "Güçlü kişi, güreşte gücünü gösteren değil, öfke anında kendine hakim olandır." diye buyurmuş.

Biz insanlar hiç hadis-i Şerif okumuyormuyuz?...   bence okumuyoruz okusaydık, böyle cahil davranmazdık.
 
İnsanın yediği de bir parça ekmektir, fazlasıda yoktur.

Yani para için yalan, hile yapan ve kavga eden insan da bir parça ekmek yiyor, helalinden kazanıp, kazandığıyla kanaat getiren sakın, efendi insan da bir parça ekmek yiyor.

O, zaman bu kadar yalan, hile ve kavgaya ne gerek.

Rızkı veren, dağıtan yalnız yüce ALLAH’tır (c.c.) bize hadis-i Şerif'te bildirmiştir. 

Bunu bilmezlermi? ALLAH (c.c)  kulunu asla aç bırakmaz.

Dünya hayatının müddeti kısa ve lezzeti de geçici olduğu için, bir aldanma ve oyalanmadan başka bir şey değildir. Akıllı kimsenin dünyaya aldanmaması, dünya sevgisine aşırı derecede kapılmaması gerekir.

Dünya Serap gibi parıldar, bulut gibi geçer gider."
 
Aldanma dünyanın lezzetlerine,
 kimseyi üzüp incitme, karşındakinin haklarına saygılı ol, namazını kıl, zekatını ver, islamın emrettiği gibi giyin, merhametli ol,  güzel sözler kullan,  geç kızıp erken ikna ol, herkez senden razı olsun, şefkatli ol, iyilik yap geç kalmadan. 

Hiç kimsenin dünyada ne kadar kalacağı garantisi yoktur.

 Dünya geçicidir, dünya anlıktır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.