MUHAMMED ALİ URFALI
Köşe Yazarı
MUHAMMED ALİ URFALI
 

ÇİĞ KÖFTE BEKLEMEZ.

Çiğ köfte planlanarak yenmez. Aniden, gece gündüz, tok karnına, kısaca her an yenme potansiyeli vardır içimizde.  İstanbul'daki ticari amaçla fabrikadan yoğrulup günlerce tezgahta beklediltiği çiğköfteden bahsetmiyorum.  Gerçek ev yapımı Urfa çiğ köftesinden bahsediyorum.  Çiğ köfte beklemez.  Çiğ köfte bekledikten sonra içindeki bulgurun şişme özelliğinden dolayı  tazeliğini lezzetini kaybeder.  Çiğ köfte 15 dakika içinde yoğurulur 10 dakikanın içinde'de tüketilir.  Urfalıların bir sözü vardır...  "cenaze bekler çiğ köfte beklemez" derler.  Çiğ köfteyi soğutmadan getir derler.  Urfa'da hangi evin kapısını çalarsan çal mutlaka çiğ köfte malzemesi ve sesi güzel biri vardır.  Eskilerde Urfa'da özellikle kış aylarında Yemekten sonra gece saat kaç olursa olsun fark etmez hemen karar verilir ve leğeni ortaya koyup çiğ köfte malzemesi ile leğene dökülür ve büyük bir aşkla çiğ köfte yoğurulur yanında marul, yeşillik ve ayran dizilir.  Bazılar da çiğ köftenin yoldaşı olan şıllık tatlısını hazırlarlar. Malum acının üstünde tatlı olmazsa olmaz.  Çiğ köfte yoğurulurken türküler,  maniler yankılanır salonun penceresinde  Çiğ köfte başım tacı  Ayran onun ilacı  Tez yoğur gelin bacı  İlle de canım çiğ köfte. Söz; Naci Yoluk.  Gece neşe ve muhabbetle geçer. Yani gecenin hakimi çiğ köfte olurdu.  Çiğ köfte günümüzde bazı evlerde malzemeyi yanlış hazirliyorlar.  Gaziantep'te gördüm etli çiğ köfte yaptılar eti kıyma makineden çektiler ve sonra da yoğururken bol suyla yoğurdular.  Çiğ köfte mi yedik kısır mı yedik anlamadık.  Hatta bazıları çiğ köfteyi sıcak suyla yoğruluyorlar. Sıcak su bulguru kaynatiyor, bu da çiğ köfte özelliğini yitiriyor, yani çiğ köfte çiğlikten çıkıyor kaynamış bir bulgur oluyor. Etli çiğ köfte eti yağlı asla olmayacak. Koyunun sırtındaki ya da dana etinden olacak ve tamamen kara et olacak.  Kara daşın üstünde kıvama gelene kadar dövülürb sonra da bekletilmeden ince ve esmer bulgura karıştırılır.  Etli çiğ köfte su ile yoğurulmaz, buzla yoğrulur.  Bu çok önemlidir.  Buzla yoğrulan çiğ köfte bulgurun kabuk vermesine neden oluyor ve o kabuk bulguru birbirine yapıştırıyor bu da çiğ köfte lezzetine lezzet katıyor.  Urfa isotu ve Urfa salçası olmazsa olmazıdır.  Bileği güçlü ve bilen biri tarafından yoğrulması gerek.  Şanlıurfa yöresine ait olan çiğ köfte, bazı illerde sahiplenmeye çalışılıyor.  Bu illerin başında Adıyaman gelmekte.  Şanlıurfa Çiğ Köftesi geçte olsa  2008 yılında tescillendi. Çiğ köfte tarihi Hz. İbrahim (as). dayanıyor. Ateşin daha olmadığı dönemlerde vardı.  Adıyaman nasıl sahiplendi anlamış değilim.  Nerede yapılırsa yapılsın, Urfa isotu içinde olmadığı çiğ köfteye çiğ köfte denilmez.  Nedir bu günlerce tezgahta bekleyip Adiyaman çiğ köftesi diye millete satıyorlar.  Çiğ köfte Urfa'nın'dır.  Çiğ köfte beklemez.  Çiğ köfte Urfa isotuyla yapılır, 15 dakika içinde yoğrulur ve 10 dakika içinde de tüketilir.
Ekleme Tarihi: 21 Temmuz 2023 - Cuma

ÇİĞ KÖFTE BEKLEMEZ.

Çiğ köfte planlanarak yenmez. Aniden, gece gündüz, tok karnına, kısaca her an yenme potansiyeli vardır içimizde. 

İstanbul'daki ticari amaçla fabrikadan yoğrulup günlerce tezgahta beklediltiği çiğköfteden bahsetmiyorum. 

Gerçek ev yapımı Urfa çiğ köftesinden bahsediyorum. 

Çiğ köfte beklemez. 

Çiğ köfte bekledikten sonra içindeki bulgurun şişme özelliğinden dolayı  tazeliğini lezzetini kaybeder. 

Çiğ köfte 15 dakika içinde yoğurulur 10 dakikanın içinde'de tüketilir. 

Urfalıların bir sözü vardır...  "cenaze bekler çiğ köfte beklemez" derler. 

Çiğ köfteyi soğutmadan getir derler. 

Urfa'da hangi evin kapısını çalarsan çal mutlaka çiğ köfte malzemesi ve sesi güzel biri vardır. 

Eskilerde Urfa'da özellikle kış aylarında Yemekten sonra gece saat kaç olursa olsun fark etmez hemen karar verilir ve leğeni ortaya koyup çiğ köfte malzemesi ile leğene dökülür ve büyük bir aşkla çiğ köfte yoğurulur yanında marul, yeşillik ve ayran dizilir. 

Bazılar da çiğ köftenin yoldaşı olan şıllık tatlısını hazırlarlar. Malum acının üstünde tatlı olmazsa olmaz. 

Çiğ köfte yoğurulurken türküler,  maniler yankılanır salonun penceresinde 

Çiğ köfte başım tacı 
Ayran onun ilacı 
Tez yoğur gelin bacı 
İlle de canım çiğ köfte.
Söz; Naci Yoluk. 

Gece neşe ve muhabbetle geçer.
Yani gecenin hakimi çiğ köfte olurdu. 

Çiğ köfte günümüzde bazı evlerde malzemeyi yanlış hazirliyorlar. 

Gaziantep'te gördüm etli çiğ köfte yaptılar eti kıyma makineden çektiler ve sonra da yoğururken bol suyla yoğurdular. 

Çiğ köfte mi yedik kısır mı yedik anlamadık. 

Hatta bazıları çiğ köfteyi sıcak suyla yoğruluyorlar. Sıcak su bulguru kaynatiyor, bu da çiğ köfte özelliğini yitiriyor, yani çiğ köfte çiğlikten çıkıyor kaynamış bir bulgur oluyor.

Etli çiğ köfte eti yağlı asla olmayacak. Koyunun sırtındaki ya da dana etinden olacak ve tamamen kara et olacak. 

Kara daşın üstünde kıvama gelene kadar dövülürb sonra da bekletilmeden ince ve esmer bulgura karıştırılır. 

Etli çiğ köfte su ile yoğurulmaz, buzla yoğrulur.  Bu çok önemlidir. 

Buzla yoğrulan çiğ köfte bulgurun kabuk vermesine neden oluyor ve o kabuk bulguru birbirine yapıştırıyor bu da çiğ köfte lezzetine lezzet katıyor. 

Urfa isotu ve Urfa salçası olmazsa olmazıdır. 

Bileği güçlü ve bilen biri tarafından yoğrulması gerek. 

Şanlıurfa yöresine ait olan çiğ köfte, bazı illerde sahiplenmeye çalışılıyor. 

Bu illerin başında Adıyaman gelmekte. 

Şanlıurfa Çiğ Köftesi geçte olsa  2008 yılında tescillendi. Çiğ köfte tarihi Hz. İbrahim (as). dayanıyor. Ateşin daha olmadığı dönemlerde vardı. 

Adıyaman nasıl sahiplendi anlamış değilim. 

Nerede yapılırsa yapılsın, Urfa isotu içinde olmadığı çiğ köfteye çiğ köfte denilmez. 

Nedir bu günlerce tezgahta bekleyip Adiyaman çiğ köftesi diye millete satıyorlar. 

Çiğ köfte Urfa'nın'dır. 

Çiğ köfte beklemez. 

Çiğ köfte Urfa isotuyla yapılır, 15 dakika içinde yoğrulur ve 10 dakika içinde de tüketilir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.