MUHAMMED ALİ URFALI
Köşe Yazarı
MUHAMMED ALİ URFALI
 

CAHİLLERİ ÇÖPE ATIN

Cahil faydalı bir şey yapmaz, zarardır ve faydalı şeylere de zarar vermiştir. Varlığı yokluğundan daha iyidir. Bu nedenle cahilleri çöpe atın diyorum. Çünkü Cahil yaşayan ölüdür.", "Diri iken ölü." denilmiştir. Hz. İsa da: "Ben ölüleri dirilttim fakat cahilleri diriltemedim." buyurmuştur. Halk arasında hadis olarak bilinen yaygın bir sözde: "Akıllının düşmanlığı, cahilin dostluğundan daha hayırlıdır." denilmektedir. Yani cahilinin dostluğunda da fayda yoktur. Cahil denilince sadece aklımıza Öğrenim görmemiş, okumamış, kişiler gelmesin. Okuyup da o bilgiyi, o  birikimi kendi  kişiliğine ve kendi hayatına katmadıysa oda okumuş bir cahildir. Cahil kişiler akıllı kişilerden kaçarlar. Çünkü, kendini olduğundan büyük görme hastalığına tutulan cahiller, tevazû sahibi bilginlerden hiç bir şey anlayamazlar. Cahil, her şeyin dış yüzünü görür, kabukta kalır. Her şeyi bildiğini sanır, boş iddialarda bulunur. Ancak görünenin arkasında  hissedilenin varolduğunu bilemez. Cahilin tedbiri, düşüncesi köksüz ve çürüktür. Cahil tüm işlerini kaba kuvvetle halleder, kırıp dökme özelliğine sahiptir. Az düşünür çok laf ederler. Az bilen ve az düşünen çok konuşur. Bir de tüm bunlar yetmez gibi sizi de cahillikle itham ederler. Sabit fikirlidirler, yanlışlarını kabul etmezler ve her türlü değişime kapalıdırlar. Hz. Ali (r.a.): "Faziletli kişiler hakkında haset edilir. Cahiller de ilim sahiplerine düşman kesilirler." buyurmuştur. Eskiden İslam toplumlarında alimlerden birine kızıldığı zaman en büyük ceza olmak üzere onu cahil bir kişi ile hapsederler veya bir arada yaşamaya zorlarlardı. Yani cahil kişiler ilim sahiplerine eziyettir engeldir. Nedense bilmiyorum gittikçe cahil  insan sayısı çoğaldı. Birgün Demokrat Reşit Polat amcayla sohbet ederken en güzel sözü o söyledi:   “Cahil kendinde hata görmez…” Bana göre bu söz o kadar doğru ve çok şey anlatıyor ki, artık bu sözden sonra hiçbir şey yazmasam da olur. Ama ben yine de bir kaç dize yazayım. Cahil kalıplaşnış bir zihniyete sahiptir. Nuh der, peygamber demez. Aynı şeyleri tekrar edip durur. Sizi dinlemez, dinlese de anlamaz. Siz konuşurken sözünüzü keser. Kabadır, argo konuşur. Agresiftir. Kavgacıdır. Hep kendi haklıdır. Cahille anlaşmak çok zordur, bu nedenle cahili bir kenara atın, kendi haline bırakın yani çöpe atın.
Ekleme Tarihi: 29 Mayıs 2023 - Pazartesi

CAHİLLERİ ÇÖPE ATIN

Cahil faydalı bir şey yapmaz, zarardır ve faydalı şeylere de zarar vermiştir.

Varlığı yokluğundan daha iyidir. Bu nedenle cahilleri çöpe atın diyorum.

Çünkü Cahil yaşayan ölüdür.", "Diri iken ölü." denilmiştir. Hz. İsa da:

"Ben ölüleri dirilttim fakat cahilleri diriltemedim." buyurmuştur.

Halk arasında hadis olarak bilinen yaygın bir sözde: "Akıllının düşmanlığı, cahilin dostluğundan daha hayırlıdır." denilmektedir.

Yani cahilinin dostluğunda da fayda yoktur.

Cahil denilince sadece aklımıza

Öğrenim görmemiş, okumamış, kişiler gelmesin. Okuyup da o bilgiyi, o  birikimi kendi  kişiliğine ve kendi hayatına katmadıysa oda okumuş bir cahildir.

Cahil kişiler akıllı kişilerden kaçarlar. Çünkü, kendini olduğundan büyük görme hastalığına tutulan cahiller, tevazû sahibi bilginlerden hiç bir şey anlayamazlar.

Cahil, her şeyin dış yüzünü görür, kabukta kalır. Her şeyi bildiğini sanır, boş iddialarda bulunur.

Ancak görünenin arkasında  hissedilenin varolduğunu bilemez. Cahilin tedbiri, düşüncesi köksüz ve çürüktür.

Cahil tüm işlerini kaba kuvvetle halleder, kırıp dökme özelliğine sahiptir.

Az düşünür çok laf ederler. Az bilen ve az düşünen çok konuşur. Bir de tüm bunlar yetmez gibi sizi de cahillikle itham ederler.

Sabit fikirlidirler, yanlışlarını kabul etmezler ve her türlü değişime kapalıdırlar.

Hz. Ali (r.a.): "Faziletli kişiler hakkında haset edilir. Cahiller de ilim sahiplerine düşman kesilirler." buyurmuştur.

Eskiden İslam toplumlarında alimlerden birine kızıldığı zaman en büyük ceza olmak üzere onu cahil bir kişi ile hapsederler veya bir arada yaşamaya zorlarlardı.

Yani cahil kişiler ilim sahiplerine eziyettir engeldir.

Nedense bilmiyorum gittikçe cahil  insan sayısı çoğaldı.

Birgün Demokrat Reşit Polat amcayla sohbet ederken en güzel sözü o söyledi:  

“Cahil kendinde hata görmez…”

Bana göre bu söz o kadar doğru ve çok şey anlatıyor ki, artık bu sözden sonra hiçbir şey yazmasam da olur. Ama ben yine de bir kaç dize yazayım.

Cahil kalıplaşnış bir zihniyete sahiptir.

Nuh der, peygamber demez. Aynı şeyleri tekrar edip durur. Sizi dinlemez, dinlese de anlamaz. Siz konuşurken sözünüzü keser.

Kabadır, argo konuşur. Agresiftir.

Kavgacıdır. Hep kendi haklıdır.

Cahille anlaşmak çok zordur, bu nedenle cahili bir kenara atın, kendi haline bırakın yani çöpe atın.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.