MUHAMMED ALİ URFALI
Köşe Yazarı
MUHAMMED ALİ URFALI
 

BUGÜN CEYLAN'IN DİYARI, CEYLANPINAR'DAN GEÇTİM

Viranşehir yolundan Ceylanpınar'a doğru yol aldık. Ceylanpınar sınırına vardıktan sonra, tabii ki ben bir şehre giderken çevre düzenini, arazi şeklini, kültürünü, örf ve adetlerini inceliyorum. Ceylanpınar sınırına girdiğimizde yolun etrefandan arazilere baktık, şöyle dedim... Harran Ovası da nedir asıl verimli araziler Ceylanpınar'dadır Açık ton renkli toprak'a sahip, her bir parça tarlası 300 dönüm diyebilirim. Uçsuz bucaksız bu verimli araziler genelde buğday ekili ve bir kısımda fıstık bahçeleri. Ceylanpınar'daki üretilen buğday Türkiye'nin yedi yıllık ekmeğini karşılar desem inanın, o derece. Fıstık bahçeleri var o kadar geniş ki arabayla 3-4 dakika yanından geçtik. Tarlanın bir ucunda durursan, diğer ucunu göremiyorsun okadar büyüktür. Bu araziler de hemen hemen hepsi de suludur ve çok modern bir sulama sistemi ile suluyorlar. center pivot",Center pivot sulama sistemi, homojen su dağılımı ile tam otomasyonlu sulama yaparak işçilik, su ve zamandan tasarruf sağlıyor. Bu akıllı ve düzenli sulamadan dolayı ekinler son derece verimli oluyor. Böyle büyük bir tarım arazisi ve üretim ziyadesi ile beni mutlu etti. Bu mutlu duygularla Ceylanpınar şehir merkezine vardık. Ceylanpınar'ın bu verimli arazilerden aldığımız keyifi, şehir merkezinde malesef alamadık. Gelişmemiş ve çok bakımsız bir şehir gördük. Caddeler ve sokaklar düzensiz. Kadırımlar yıkık, dökük, şehir mimarisi çarpık, çevre temizliği hiç yok. Şehrin ne bir oto alım satım, nede bir sanayisi vardır Ceylanpınar sanki büyük bir köy. Keyifle oturulabilecek ne bir park nede bir cafe vardı. Şehir içinde sadece Devlet Hastanesi çok ilgimizi çekti. Çok büyük ve modern bir hastane inşaa edilmiş. hayran kaldım. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Uçsuz bucaksız bu kadar verimli araziye sahip olan ceylanpınar'ın şehir merkezi de böyle olması bizleri son derece üzdü. Anlamadığım şu... ülkemizde bu kadar büyük ve verimli tarım arazileri vardır ama biz baska ülkelerde buğday ithal ediyoruz. Ceylanpınar'la ilgili daha çok anlatacaklarım vardır, fakat okurlarımı sıkmasın diye yazımı kısa tutuyorum. Allah'a emanet olun hoşça ve sevgiyle kalın.
Ekleme Tarihi: 17 Mayıs 2023 - Çarşamba

BUGÜN CEYLAN'IN DİYARI, CEYLANPINAR'DAN GEÇTİM

Viranşehir yolundan Ceylanpınar'a doğru yol aldık.

Ceylanpınar sınırına vardıktan sonra, tabii ki ben bir şehre giderken çevre düzenini, arazi şeklini, kültürünü, örf ve adetlerini

inceliyorum.

Ceylanpınar sınırına girdiğimizde yolun etrefandan arazilere baktık, şöyle dedim... Harran Ovası da nedir asıl verimli araziler Ceylanpınar'dadır

Açık ton renkli toprak'a sahip, her bir parça tarlası 300 dönüm diyebilirim.

Uçsuz bucaksız bu verimli araziler genelde buğday ekili ve bir kısımda fıstık bahçeleri.

Ceylanpınar'daki üretilen buğday Türkiye'nin yedi yıllık ekmeğini karşılar desem inanın, o derece.

Fıstık bahçeleri var o kadar geniş ki arabayla 3-4 dakika yanından geçtik.

Tarlanın bir ucunda durursan, diğer ucunu göremiyorsun okadar büyüktür.

Bu araziler de hemen hemen hepsi de suludur ve çok modern bir sulama sistemi ile suluyorlar.

center pivot",Center pivot sulama sistemi, homojen su dağılımı ile tam otomasyonlu sulama yaparak işçilik, su ve zamandan tasarruf sağlıyor.

Bu akıllı ve düzenli sulamadan dolayı ekinler son derece verimli oluyor.

Böyle büyük bir tarım arazisi ve üretim ziyadesi ile beni mutlu etti.

Bu mutlu duygularla Ceylanpınar şehir merkezine vardık.

Ceylanpınar'ın bu verimli arazilerden aldığımız keyifi, şehir merkezinde malesef alamadık.

Gelişmemiş ve çok bakımsız bir şehir gördük.

Caddeler ve sokaklar düzensiz. Kadırımlar yıkık, dökük, şehir mimarisi çarpık, çevre temizliği hiç yok.

Şehrin ne bir oto alım satım, nede bir sanayisi vardır

Ceylanpınar sanki büyük bir köy.

Keyifle oturulabilecek ne bir park nede bir cafe vardı.

Şehir içinde sadece Devlet Hastanesi çok ilgimizi çekti.

Çok büyük ve modern bir hastane inşaa edilmiş. hayran kaldım.

Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

Uçsuz bucaksız bu kadar verimli araziye sahip olan ceylanpınar'ın şehir merkezi de böyle olması bizleri son derece üzdü.

Anlamadığım şu... ülkemizde bu kadar büyük ve verimli tarım arazileri vardır ama biz baska ülkelerde buğday ithal ediyoruz.

Ceylanpınar'la ilgili daha çok anlatacaklarım vardır, fakat okurlarımı sıkmasın diye yazımı kısa tutuyorum.

Allah'a emanet olun hoşça ve sevgiyle kalın.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.