MUHAMMED ALİ URFALI
Köşe Yazarı
MUHAMMED ALİ URFALI
 

BUGÜN ADANAYA URFA CİGERİN KOKUSU SARDI

Hemde nasıl sardı, eşsiz lezzetin kokusundan mest oldular. Etrafa saran bu lezzetin kokusuna işte  Urfa ciğerin kokusu denir. Evet Adana kebabın şanı, Urfa kebabın ismi geçene kadardır. Ve bu isim bugün geçti, hemde nasıl geçti. ( Dil lal,damak bülbül oldu ). Bu sabah Urfa ciğerin ismini  ve lezzetini Adana gördü.Tabiki görmekle yetinmediler tattılarda.Tatmaları'da 2 lavaş ekmakle oldu. Afiyet bal şeker olsun. Bu lezzeti tatan şöyle dediler....  ( Ciğer Urfada yenir ). Bende Urfa şivesiyle esehmı, onlarda evet eseh dediler.  Bu espirili diyaloğtan sonra herkes güldü ve ortam neşelendi. Bu neşey le sabahın erken saatlerinden her biri ciğeri 2 lavaş ekmekle  yediler. Abartmiyorum gercekten'de öyle idi. Yani Adana'yı Urfa ciğeri ile lezzet seline çevirdik. Adanalılar, Adana tr. plaka'da 01 olduğu için kebaptada 1 sırada olduğunu zannetmişler, bu zannetme yazının başında'da ifade ettiğim gibi Urfa kebabın ismi geçene kadar sürdü. Ha şunuda söyleyim Adana kebap konusunda, örneğin Gaziantep, Osmaniye yada Mersin ile kıyaslarsak tabiki Adana önde... dedikten sonra. Kebabın diyarı Urfa ciğer kebabından biraz bahseder olursak.... 1 yaşını doldurmuş ve sağlıklı bir şekilde  beslenmiş  Kuzu Ciğeri yıkanıp büyük zar şeklinde doğranır, kuzu kuyruk yağı aynı biçimde hazırlanır. Kebap şişinden daha ince özel şişlere iki ciğer, bir kuyruk biçiminde saplanır, az tuz karışımı ile kuru Urfa isotunu ciğerin uzerine serptikten sonra, önceden mangaldan hazırlanmış odun komürün közünden çevrile çevrile pişirilir. Açık (lavaş) ekmeğe dürüm yapılarak küçük kuru soğan, maydanoz, nane ve közlenmiş  kırmızı Urfa isotu ile birlikte sıcak olarak bol köpüklü bakır kasede ayran eşliğinde sabahın erken saatlerinde kahvaltıda büyük bir iştahla yenilir. Yemeyenler sabah kahvaltıda nasıl ciğer kebabı yenir diyebilir. Bende diyorumki Urfaya gelin ve ciğer kebabı yeyin.Çünkü yiyen bilir.    
Ekleme Tarihi: 04 Şubat 2023 - Cumartesi

BUGÜN ADANAYA URFA CİGERİN KOKUSU SARDI

Hemde nasıl sardı, eşsiz lezzetin kokusundan mest oldular.

Etrafa saran bu lezzetin kokusuna işte  Urfa ciğerin kokusu denir.

Evet Adana kebabın şanı, Urfa kebabın ismi geçene kadardır.

Ve bu isim bugün geçti, hemde nasıl geçti.

( Dil lal,damak bülbül oldu ).

Bu sabah Urfa ciğerin ismini  ve lezzetini Adana gördü.Tabiki görmekle yetinmediler tattılarda.Tatmaları'da 2 lavaş ekmakle oldu. Afiyet bal şeker olsun.

Bu lezzeti tatan şöyle dediler....  ( Ciğer Urfada yenir ).

Bende Urfa şivesiyle esehmı, onlarda evet eseh dediler.  Bu espirili diyaloğtan sonra herkes güldü ve ortam neşelendi. Bu neşey le sabahın erken saatlerinden her biri ciğeri 2 lavaş ekmekle  yediler. Abartmiyorum gercekten'de öyle idi.

Yani Adana'yı Urfa ciğeri ile lezzet seline çevirdik.

Adanalılar, Adana tr. plaka'da 01 olduğu için kebaptada 1 sırada olduğunu zannetmişler, bu zannetme yazının başında'da ifade ettiğim gibi Urfa kebabın ismi geçene kadar sürdü.

Ha şunuda söyleyim Adana kebap konusunda, örneğin Gaziantep, Osmaniye yada Mersin ile kıyaslarsak tabiki Adana önde... dedikten sonra.

Kebabın diyarı Urfa ciğer kebabından biraz bahseder olursak.... 1 yaşını doldurmuş ve sağlıklı bir şekilde  beslenmiş  Kuzu Ciğeri yıkanıp büyük zar şeklinde doğranır, kuzu kuyruk yağı aynı biçimde hazırlanır. Kebap şişinden daha ince özel şişlere iki ciğer, bir kuyruk biçiminde saplanır, az tuz karışımı ile kuru Urfa isotunu ciğerin uzerine serptikten sonra, önceden mangaldan hazırlanmış odun komürün közünden çevrile çevrile pişirilir. Açık (lavaş) ekmeğe dürüm yapılarak küçük kuru soğan,

maydanoz, nane ve közlenmiş  kırmızı Urfa isotu ile birlikte sıcak olarak bol köpüklü bakır kasede ayran eşliğinde sabahın erken saatlerinde kahvaltıda büyük bir iştahla yenilir.

Yemeyenler sabah kahvaltıda nasıl ciğer kebabı yenir diyebilir.

Bende diyorumki Urfaya gelin ve ciğer kebabı yeyin.Çünkü yiyen bilir.

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.