MUHAMMED ALİ URFALI
Köşe Yazarı
MUHAMMED ALİ URFALI
 

BU AY BAŞKA

Bu ay hem de çok başkadır. Bu başka ayı şiirsel bir iki dize ile ifade edeyim. Binlerce çiçek var, ama gül başka. Milyonlarca insan var, ama dost başka. Milyarlarca Ay var, ama bu ay başka. İşte bu ay Ramazan ayıdır. Ramazan ayından  her şey çok güzel ve değerlidir. Her şeyin kıymeti ve değeri daha iyi anladığımız aydır. Ekmeğin, suyun,namazın, Kur'an'ın,yardımlaşmanın ve selamlaşmanın yoğun ilgi duyduğumuz özel aydır. Kalplerimizin yumuşadığı, günül bakımızın çözüldüğü, merhamet ve hoşgörünün hakim olduğu aydır. Bir ibadet mevsimi  gönüllerimizi coşturan, ufkumuzu açan, sabır, kanaat, merhamet, cömertlik ve iyilik ayıdır. Ayların en güzeli, en bereketlisi, en huzur dolusu, Ramazan; Allah’a olan kulluk şuurunu derinden hissettiğimiz, kırgınlık ve dargınlıkların unutulduğu, milli birlik ve beraberliğimizin pekiştiği aydır. Ruhumuzu ve bedenimizi terbiye edeceğimiz, rahmet ve mağfiret ayı olan Ramazan ayında; iki olanın birisini, bütün olanın yarısını vermeyi, gülümsemenin sadaka olduğunu, güçsüze yardım etmeyi, küçüğü sevip büyüğü saymayı, kimsesize el uzatıp sahip çıkmayı, görmeyenin gözü, tutamayanın eli, konuşamayanın dili olmayı ve her şeyden önemlisi sevgi, hoşgörü, şefkat, iyilik dolu ve merhametli olmayı öğreneçeğimiz aydır. Ben de bu yüzden bu ayı çok seviyorum, keşke bütün aylar hep böyle geçseydi ne güzel olurdu. Tamamen dünyada iyilik ve güzellik hakim olurdu, zulüm olmazdı, yoksul ve aç insanlar asla olmazdı. Ramazan ayı  “Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir”, “Tebessüm sadakadır” Hadis-i Şeriflerini daha iyi bizlere hissettiriyor. Bu ayın bu kadar bereketli ve huzurlu olması tek sebebi Mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerim insanlık âlemine bu ayda inmiş, olması diye düşünüyorum. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi bu ay içinde yer almış ve oruç tutulması bu ayda farz kılınmıştır. Onun için bu ay başkadır. Bu ay Kur'an ayıdır. Bu ayda Kur'an okumayı bilmiyorsak öğrenelim, biliyorsak da bol bol okuyalım ve Allah'ı analım. Bu ay bize verilmiş bir fırsat olarak kabul edelim ve bu fırsatı iyi değerlendirelim. Eksiklerimiz varsa tamamlayalım,  ki vardırda. Hoş olmayan davranışlarımızı ve beğenmediğimiz yanlarımız varsa düzeltelim. Gönlümüzü fetheden bu ayın manevi atmosferi güzellikleri ve değerleri gönlümüze nakş olsun.  Bu nakış diğer aylarda da bozulmadan kalıcı bir şekilde devam etmesini diliyorum. Selam ve dua ile.
Ekleme Tarihi: 25 Mart 2024 - Pazartesi

BU AY BAŞKA

Bu ay hem de çok başkadır.

Bu başka ayı şiirsel bir iki dize ile ifade edeyim.

Binlerce çiçek var, ama gül başka.

Milyonlarca insan var, ama dost başka.

Milyarlarca Ay var, ama bu ay başka.

İşte bu ay Ramazan ayıdır.

Ramazan ayından  her şey çok güzel ve değerlidir.

Her şeyin kıymeti ve değeri daha iyi anladığımız aydır.

Ekmeğin, suyun,namazın, Kur'an'ın,yardımlaşmanın ve selamlaşmanın yoğun ilgi duyduğumuz özel aydır.

Kalplerimizin yumuşadığı, günül bakımızın çözüldüğü, merhamet ve hoşgörünün hakim olduğu aydır.

Bir ibadet mevsimi  gönüllerimizi coşturan, ufkumuzu açan, sabır, kanaat, merhamet, cömertlik ve iyilik ayıdır.

Ayların en güzeli, en bereketlisi, en huzur dolusu, Ramazan; Allah’a olan kulluk şuurunu derinden hissettiğimiz, kırgınlık ve dargınlıkların unutulduğu, milli birlik ve beraberliğimizin pekiştiği aydır.

Ruhumuzu ve bedenimizi terbiye edeceğimiz, rahmet ve mağfiret ayı olan Ramazan ayında; iki olanın birisini, bütün olanın yarısını vermeyi, gülümsemenin sadaka olduğunu, güçsüze yardım etmeyi, küçüğü sevip büyüğü saymayı, kimsesize el uzatıp sahip çıkmayı, görmeyenin gözü, tutamayanın eli, konuşamayanın dili olmayı ve her şeyden önemlisi sevgi, hoşgörü, şefkat, iyilik dolu ve merhametli olmayı öğreneçeğimiz aydır.

Ben de bu yüzden bu ayı çok seviyorum, keşke bütün aylar hep böyle geçseydi ne güzel olurdu.

Tamamen dünyada iyilik ve güzellik hakim olurdu, zulüm olmazdı, yoksul ve aç insanlar asla olmazdı.

Ramazan ayı  “Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir”, “Tebessüm sadakadır” Hadis-i Şeriflerini daha iyi bizlere hissettiriyor.

Bu ayın bu kadar bereketli ve huzurlu olması tek sebebi Mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerim insanlık âlemine bu ayda inmiş, olması diye düşünüyorum.

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi bu ay içinde yer almış ve oruç tutulması bu ayda farz kılınmıştır.

Onun için bu ay başkadır.

Bu ay Kur'an ayıdır.

Bu ayda Kur'an okumayı bilmiyorsak öğrenelim, biliyorsak da bol bol okuyalım ve Allah'ı analım.

Bu ay bize verilmiş bir fırsat olarak kabul edelim ve bu fırsatı iyi değerlendirelim.

Eksiklerimiz varsa tamamlayalım,  ki vardırda.

Hoş olmayan davranışlarımızı ve beğenmediğimiz yanlarımız varsa düzeltelim.

Gönlümüzü fetheden bu ayın manevi atmosferi güzellikleri ve değerleri gönlümüze nakş olsun. 

Bu nakış diğer aylarda da bozulmadan kalıcı bir şekilde devam etmesini diliyorum.

Selam ve dua ile.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.