MUHAMMED ALİ URFALI
Köşe Yazarı
MUHAMMED ALİ URFALI
 

BİR GÜN ÖYLE BİR GİDER'Kİ, DAHADA DÖNMEZ

Genele baktığımızda insanlar çok basit ve küçük şeyler için tartışıp kavga etmişlerdir. Bu tartışmalar eşler arasındaysa, bunların aileleride dahil olursa, kavga büyür içinde cıkılmaz bir hal alır. Eşlerin tartışmarına 3'cü kişi dahil olursa, asla barış sağlanamaz. Eşler tartışırlar ama, akşam barışırlar tabiki onları rahat bıraksalar. Her evde tartışma olur ama önemli olan ölçülü tartışma makuldür, Incitmez. Ama maalesef kavga etmeden önce yaşadığı güzel günleri hiçe sayıp, bir tek kapı bırakmadan ağır sözler sarf ediyorlar. Sinir ve öfsine hakim olamayan bu insanlar, daha önce birbirine sevgileri olmamış mı? birbirine yardım edip güzel bir söz söylememişler mi?  güzel bir anıları olmamış mı? Onun için hiç zora girmemiş mi? onun için canını siper etmemiş mi? Tabii ki de olmuştur. Hatta daha güzelleri de olmuştur. Ama hatırlamıyor çünkü, hatırlamak için ihsanda bir vefa duygusu olmak gerek. Oda yoksa hatırlamaz. İnsanlar geçmişte yaşadığı güzel günleri hatırlamak için vefa duygusunu çalıştırmak gerek. İnsanın sahip olduğu en yüce haslet: Vefa Sevginin temel göstergelerinden biri olan vefa, insanın sahip olabileceği en yüce erdemdir. Hayatın kaynağıdır adeta. İbn Hazm vefayı "İnsanın aslının temiz, soyunun iyi olduğunu gösteren en açık delillerden, en güçlü kanıtlardan biri" olarak tanımlar.  Vefa "sözünde durma, sevgiyi sürdürme, sevgi, dostluk bağlılığı" anlamlarına gelir. Evliliğin huzur çerçevesi içinde uzun süre kalmanın sırrı, yine vefadır. Çünkü Vefa duygusu olan insan, asla iyilikleri ve güzel günleri unutmaz. Bir tartışmada ya da evliliğin son noktası olan bir boşanmada bile, vefalı insanların vefa duygusu devreye girer ve ben eşime nasıl zarar verebilirim, nasıl  incitirim, nasıl üzerim, geçmişte çok güzel günlerimiz oldu. Eşim bana şu takıyı aldı, eşim beni tatile götürdü en güzel yerleri dolaştırıp gezdirdi. Bir dediğimi iki etmedi,  bana şefkat gösterip nazik davrandı, çok güzel şeyler yaşadık deyip sakinleşir ve olumsuz şeyler yok olur ortam güzelleşir. Vefa, çok önemlidir.  Vefalı insanlar iyiliği asla unutmazlar. Vefa, sevginin en temel göstergesidir. vefa, insanın sahip olabileceği en yüce erdemdir. Vefa, yapılan iyiliği unutmayıp daha güzellikle karşılık vermektir. Bu güzel haslet, deruni dünyamızda kökleşmemişse evlilikler sığ ve anlamsızlaşır. Bir acı kahvenin kırk yıl hatırı da vefadan doğar. İşte vefa, bu kadar önemlidir, huzurun ve sevginin uzun süre canlı kalmasıdır. Vefasız olursanız geçmişte yaşadığınız bütün güzelliklerin hepsini unutursun.  Bütün emek ve çabaların hepsini nutursun. Sana göstermiş olduğu sevgiyi, saygıyı,  hürmeti unutup çirkin sözler kullanıp ve kırıp dökersin. Hiç bir şey umrunda bile olmaz, tek bir kapı bırakmadan her şeyi yıkarsın. Bu da etrafında ne bir sevenin, ne de bir dostun kalır. Senin yanında, etrafında kimse kalmaz en yakının ve sevdiğin bile. Gitmez sandığınız kişiler, bir gün öyle bir kapıyı çarpıp gider ki, daha da dönmez.
Ekleme Tarihi: 08 Haziran 2023 - Perşembe

BİR GÜN ÖYLE BİR GİDER'Kİ, DAHADA DÖNMEZ

Genele baktığımızda insanlar çok basit ve küçük şeyler için tartışıp kavga etmişlerdir.

Bu tartışmalar eşler arasındaysa, bunların aileleride dahil olursa, kavga büyür içinde cıkılmaz bir hal alır.

Eşlerin tartışmarına 3'cü kişi dahil olursa, asla barış sağlanamaz.

Eşler tartışırlar ama, akşam barışırlar tabiki onları rahat bıraksalar.

Her evde tartışma olur ama önemli olan ölçülü tartışma makuldür, Incitmez.

Ama maalesef kavga etmeden önce yaşadığı güzel günleri hiçe sayıp, bir tek kapı bırakmadan ağır sözler sarf ediyorlar.

Sinir ve öfsine hakim olamayan bu insanlar, daha önce birbirine sevgileri olmamış mı? birbirine yardım edip güzel bir söz söylememişler mi?  güzel bir anıları olmamış mı? Onun için hiç zora girmemiş mi? onun için canını siper etmemiş mi?

Tabii ki de olmuştur.

Hatta daha güzelleri de olmuştur.

Ama hatırlamıyor çünkü, hatırlamak için ihsanda bir vefa duygusu olmak gerek.

Oda yoksa hatırlamaz.

İnsanlar geçmişte yaşadığı güzel günleri hatırlamak için vefa duygusunu çalıştırmak gerek.

İnsanın sahip olduğu en yüce haslet: Vefa

Sevginin temel göstergelerinden biri olan vefa, insanın sahip olabileceği en yüce erdemdir.

Hayatın kaynağıdır adeta. İbn Hazm vefayı "İnsanın aslının temiz, soyunun iyi olduğunu gösteren en açık delillerden, en güçlü kanıtlardan biri" olarak tanımlar.

 Vefa "sözünde durma, sevgiyi sürdürme, sevgi, dostluk bağlılığı" anlamlarına gelir.

Evliliğin huzur çerçevesi içinde uzun süre kalmanın sırrı, yine vefadır.

Çünkü Vefa duygusu olan insan, asla iyilikleri ve güzel günleri unutmaz.

Bir tartışmada ya da evliliğin son noktası olan bir boşanmada bile, vefalı insanların vefa duygusu devreye girer ve ben eşime nasıl zarar verebilirim, nasıl  incitirim, nasıl üzerim, geçmişte çok güzel günlerimiz oldu.

Eşim bana şu takıyı aldı, eşim beni tatile götürdü en güzel yerleri dolaştırıp gezdirdi.

Bir dediğimi iki etmedi,  bana şefkat gösterip nazik davrandı, çok güzel şeyler yaşadık deyip sakinleşir ve olumsuz şeyler yok olur ortam güzelleşir.

Vefa, çok önemlidir.  Vefalı insanlar iyiliği asla unutmazlar.

Vefa, sevginin en temel göstergesidir.

vefa, insanın sahip olabileceği en yüce erdemdir.

Vefa, yapılan iyiliği unutmayıp daha güzellikle karşılık vermektir. Bu güzel haslet, deruni dünyamızda kökleşmemişse evlilikler sığ ve anlamsızlaşır. Bir acı kahvenin kırk yıl hatırı da vefadan doğar.

İşte vefa, bu kadar önemlidir, huzurun ve sevginin uzun süre canlı kalmasıdır.

Vefasız olursanız geçmişte yaşadığınız bütün güzelliklerin hepsini unutursun.

 Bütün emek ve çabaların hepsini nutursun.

Sana göstermiş olduğu sevgiyi, saygıyı,  hürmeti unutup çirkin sözler kullanıp ve kırıp dökersin.

Hiç bir şey umrunda bile olmaz, tek bir kapı bırakmadan her şeyi yıkarsın.

Bu da etrafında ne bir sevenin, ne de bir dostun kalır.

Senin yanında, etrafında kimse kalmaz en yakının ve sevdiğin bile.

Gitmez sandığınız kişiler, bir gün öyle bir kapıyı çarpıp gider ki, daha da dönmez.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.