Anasayfa Yazarlar Mehmet ER Yazı Detayı Bu yazı 1883+ kez okundu.
Mehmet ER
Köşe Yazarı
Mehmet ER
 

KALBİ EĞİTMEK

Kalp denilince hemen akla özellikle yeni neslin aklına sanal emoji şekillerinde olduğu gibi değişik anlamsız bir işaret gelir. Oysa kalbin mana âlemindeki değeri çok yüce ve farklıdır Mana âleminde merkez olan kalp ibadetle eğitilmelidir Kalbinize Allah dedirtmeye çalışın ki bir müddet sonra kalp zikre geçer. Fakat bu zikir ria ile çekilmez, gafletle çekilirse nefse bir şey olmaz. İnanarak ihlâs ile ibadet gerekir. Kalpler birer öğrenci gibidir, ne öğretirseniz o da onu söyler. Bu yüzden dergâhlarda, zühd yolunda vird denilen tespihleri mürşit, müride verirken buna ders denilir.  Yeni konuşmayan başlayan bebelere nasıl anne, baba demeyi öğretiyorsanız, kalbe de zikretmeyi öğretmeniz gerekir. Kalbin de bir lisanı olduğunu tasavvur edeceksiniz ve dile geldiğini düşüneceksiniz.  Başta şeytan musallat olacak, sizler de direnç göstereceksiniz. Allah demeye zorlayacaksınız kalbinizi. Çok değil üç ay, beş ay sonra kalbiniz Allah demeye başlayacaktır. İstikrarlı kararlı olmak gerekir bu yolda. Gazetemizin değerli köşe yazarlarından Ahmet NAS Hocamızın da konuya ilişkin şöyle bir ilahi eseri vardır:  Bu aşk kastımız bizim, Allah dostumuz bizim  Gönülde sızım sızım, Allah de kalbim  Deli gönül durulmaz, aşka zincir vurulmaz Allah diyen yorulmaz, Allah de kalbim Allah dilimde virdim, Hakkın yoluna girdim Ben aşka gönül verdim, Allah de kalbim Ben kulum o sahibim her dem ona talibim Sorarlarsa Rabbin kim, Allah de kalbim  “Allah” zikri kalbin hakikatidir. Kur’an okumak, namaz kılmak, oruç tutmak, hacca gitmek, zekat gibi ibadetler insana sevap kazandırır. Ancak insan ruhunun yani kalbin manevi tedavisi zikir ile gerçekleşir. Urfa ilahi kültürmüzde çok kullanılan bir tabirle Lafza-i Cêlal zikri kalbi tedavi eder. Bu ibadet yolunda gaflete düşmemek vesveselere aldanmamak iktiza eder. “Uykum var, canım istemiyor, yorgunum” diyerek zikir çekmemek olmaz. Zikri devamlı, ara vermeden (her gün) ve yarımda bırakmadan gafletsiz çekmek lazımdır. İnsanoğlu günlük yaşamda neler neler malayani ne kadar boş sözler konuşuyor farkında olmadan ama güzeli konuşmak en güzeli hatırlamak Allah demek insanı yüceltir.
Ekleme Tarihi: 05 Şubat 2018 - Pazartesi

KALBİ EĞİTMEK

Kalp denilince hemen akla özellikle yeni neslin aklına sanal emoji şekillerinde olduğu gibi değişik anlamsız bir işaret gelir. Oysa kalbin mana âlemindeki değeri çok yüce ve farklıdır

Mana âleminde merkez olan kalp ibadetle eğitilmelidir Kalbinize Allah dedirtmeye çalışın ki bir müddet sonra kalp zikre geçer. Fakat bu zikir ria ile çekilmez, gafletle çekilirse nefse bir şey olmaz. İnanarak ihlâs ile ibadet gerekir.

Kalpler birer öğrenci gibidir, ne öğretirseniz o da onu söyler. Bu yüzden dergâhlarda, zühd yolunda vird denilen tespihleri mürşit, müride verirken buna ders denilir. 

Yeni konuşmayan başlayan bebelere nasıl anne, baba demeyi öğretiyorsanız, kalbe de zikretmeyi öğretmeniz gerekir. Kalbin de bir lisanı olduğunu tasavvur edeceksiniz ve dile geldiğini düşüneceksiniz.

 Başta şeytan musallat olacak, sizler de direnç göstereceksiniz. Allah demeye zorlayacaksınız kalbinizi. Çok değil üç ay, beş ay sonra kalbiniz Allah demeye başlayacaktır. İstikrarlı kararlı olmak gerekir bu yolda.

Gazetemizin değerli köşe yazarlarından Ahmet NAS Hocamızın da konuya ilişkin şöyle bir ilahi eseri vardır:

 Bu aşk kastımız bizim, Allah dostumuz bizim

 Gönülde sızım sızım, Allah de kalbim

 Deli gönül durulmaz, aşka zincir vurulmaz

Allah diyen yorulmaz, Allah de kalbim

Allah dilimde virdim, Hakkın yoluna girdim

Ben aşka gönül verdim, Allah de kalbim

Ben kulum o sahibim her dem ona talibim

Sorarlarsa Rabbin kim, Allah de kalbim

 “Allah” zikri kalbin hakikatidir. Kur’an okumak, namaz kılmak, oruç tutmak, hacca gitmek, zekat gibi ibadetler insana sevap kazandırır. Ancak insan ruhunun yani kalbin manevi tedavisi zikir ile gerçekleşir. Urfa ilahi kültürmüzde çok kullanılan bir tabirle Lafza-i Cêlal zikri kalbi tedavi eder.

Bu ibadet yolunda gaflete düşmemek vesveselere aldanmamak iktiza eder. “Uykum var, canım istemiyor, yorgunum” diyerek zikir çekmemek olmaz. Zikri devamlı, ara vermeden (her gün) ve yarımda bırakmadan gafletsiz çekmek lazımdır.

İnsanoğlu günlük yaşamda neler neler malayani ne kadar boş sözler konuşuyor farkında olmadan ama güzeli konuşmak en güzeli hatırlamak Allah demek insanı yüceltir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.