Halil DOĞAN
Köşe Yazarı
Halil DOĞAN
 

YAPAY ZEKA İNSANLIĞA NE GETİRDİ, NELER GÖTÜRECEK

Yapay zekâ teknolojisi hızla gelişiyor ve modern yaşamın birçok alanında değişim ve dönüşümlere yol açıyor. Ancak bazı uzmanlar bu teknolojinin kötü amaçlı kullanılabileceği ve istihdamı tehdit edebileceğine dair endişelerini dile getiriyor. Yapay zeka, bir bilgisayarın neredeyse bir insanmış gibi düşünmesine, eyleme geçmesine ve yanıt vermesine olanak tanıyor ki bu insanlık adına  çok tehlikeli . Bilgisayarlar, tahminlerde bulunmak, sorunları çözmek ve hatta kendi hatalarından ders çıkarmak için bol miktarda bilgiyle beslenebilir ve bu verilerdeki dizilimleri tanımlayacak şekilde eğitilebiliyor. Yapay zekânın, verilerin yanı sıra algoritmalara da dayanıyor. Algoritma, bir görevi tamamlamak için doğru sırada takip edilmesi gereken kurallar listesi olarak tanımlanabilir. İste bu kadar iş ve görevi eksiksiz yerine getirebilecek olan yapay zekânın ileride kendi başına neler yapabileceğini var siz düşünün.             Gelecekte yapay zekânın yapabileceği şeyler düşününce; yapay zekanı gelecekte kendine özgü dinler, tarikatlar oluşturacağına. Savaşları yönetme ve savaş araçlarını kontrol etme. Kendi özerk alanlarını oluşturma, ayrıca birçok iş kolunda çalışarak insanları işsiz bırakarak, milyonlarca işsiz ordusu oluşturacağını biliyoruz. Bunlar önünü alabilmek için yapılacak en iyi çalışmanın, ülkeler bazında yapılacak ortak çalışmalarla ve küresel ekonomik gücü elinde bulunduran sermayenin desteği ile yapay zekânın önünü almak gerekir.   Bu konuda görüşlerini açıklayan ve 2018'de vefat eden fizikci Stephen Hawking ise 2014'de "yapay zekanın geliştirilmesi insan ırkının sonunu getirebilir" endişesini dile getirmişti. Yapay zekanın savaş araçlarından tutun, kimyasal ve biyolojik silahları kullanma ve yapabildiğine şahidiz.... Bizi vurması için katil robotlar göndermesine gerek kalmayacak bile, çünkü insanlara tetiği çektirebilecek düşünceye ve zekâya sahipler. Güçlü yapay zekâ sistemleri, ancak etkilerinin olumlu ve risklerinin yönetilebilir olacağından emin olduğumuzda geliştirilmelidir… Onunda yolu kontrol sistemi mekanizmasını iyi kullanmaktan geçer. Bunu göremeyen küresel sermayedarlar ve varsıllar, bir gün tüm insanlığı kendi elleri ile yok edecekler. Daha fazla para ve güç hırsı insanlığa mal olacak. İşte bu soruların, cevap bulanacağını umut ederek yarına bakmak dileğimle.  
Ekleme Tarihi: 02 Ekim 2023 - Pazartesi

YAPAY ZEKA İNSANLIĞA NE GETİRDİ, NELER GÖTÜRECEK

Yapay zekâ teknolojisi hızla gelişiyor ve modern yaşamın birçok alanında değişim ve dönüşümlere yol açıyor.
Ancak bazı uzmanlar bu teknolojinin kötü amaçlı kullanılabileceği ve istihdamı tehdit edebileceğine dair endişelerini dile getiriyor.
Yapay zeka, bir bilgisayarın neredeyse bir insanmış gibi düşünmesine, eyleme geçmesine ve yanıt vermesine olanak tanıyor ki bu insanlık adına  çok tehlikeli .
Bilgisayarlar, tahminlerde bulunmak, sorunları çözmek ve hatta kendi hatalarından ders çıkarmak için bol miktarda bilgiyle beslenebilir ve bu verilerdeki dizilimleri tanımlayacak şekilde eğitilebiliyor.
Yapay zekânın, verilerin yanı sıra algoritmalara da dayanıyor. Algoritma, bir görevi tamamlamak için doğru sırada takip edilmesi gereken kurallar listesi olarak tanımlanabilir. İste bu kadar iş ve görevi eksiksiz yerine getirebilecek olan yapay zekânın ileride kendi başına neler yapabileceğini var siz düşünün.
            Gelecekte yapay zekânın yapabileceği şeyler düşününce; yapay zekanı gelecekte kendine özgü dinler, tarikatlar oluşturacağına.
Savaşları yönetme ve savaş araçlarını kontrol etme. Kendi özerk alanlarını oluşturma, ayrıca birçok iş kolunda çalışarak insanları işsiz bırakarak, milyonlarca işsiz ordusu oluşturacağını biliyoruz.
Bunlar önünü alabilmek için yapılacak en iyi çalışmanın, ülkeler bazında yapılacak ortak çalışmalarla ve küresel ekonomik gücü elinde bulunduran sermayenin desteği ile yapay zekânın önünü almak gerekir. 
 Bu konuda görüşlerini açıklayan ve 2018'de vefat eden fizikci Stephen Hawking ise 2014'de "yapay zekanın geliştirilmesi insan ırkının sonunu getirebilir" endişesini dile getirmişti.
Yapay zekanın savaş araçlarından tutun, kimyasal ve biyolojik silahları kullanma ve yapabildiğine şahidiz.... Bizi vurması için katil robotlar göndermesine gerek kalmayacak bile, çünkü insanlara tetiği çektirebilecek düşünceye ve zekâya sahipler.
Güçlü yapay zekâ sistemleri, ancak etkilerinin olumlu ve risklerinin yönetilebilir olacağından emin olduğumuzda geliştirilmelidir… Onunda yolu kontrol sistemi mekanizmasını iyi kullanmaktan geçer. Bunu göremeyen küresel sermayedarlar ve varsıllar, bir gün tüm insanlığı kendi elleri ile yok edecekler. Daha fazla para ve güç hırsı insanlığa mal olacak. İşte bu soruların, cevap bulanacağını umut ederek yarına bakmak dileğimle.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.