Halil DOĞAN
Köşe Yazarı
Halil DOĞAN
 

Çocuk hakları

 Her yıl kutlanan; 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününde klişeleşmiş sözler söylenir ama gelin görün ki, icraata geldiğinde maalesef ortada bir şey bulamazsınız.   Bugün Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme imzalanmasının 33. Yılı geride kalırken ülkedeki çocuk hak ihlalleri hayatın her alanında yoğun bir şekilde yaşanmaya devam etmektedir.  Sokaklarda yaşayan, dilendirilen, Çalıştırılan, şiddete maruz kalan, tecavüz, tacize maruz kalan, fuhuşa zorlanan, yoksullukla, sağlıksız çevrelerde yaşamak zorunda bırakılan vb birçok  hak ihlallerine maruz bırakılan çocuklar varlığını sadece ülkemizde değil tüm dünyada görmekteyiz.   Ülkemizde de, kangren olmuş çocuk gelinler, toplumumuzun acı ve yüz karası bir gerçeğidir olarak karşımızdan durmakta.   Sömürülen ve sokakta çalıştırılan Çocukların durumu daha da vahim bir hal almış durumda. Çocuk işçiliğinin beş yaşa kadar indiğini ve önü alınmaz bir hal aldığını. Türkiye’de en az 50000 çocuğun sokaklarda yaşadığı ya da çalıştığı tahmin edilmektedir; ancak gayri resmi rakamlar 300.000’e kadar çıkmaktadır.  Sokakta çalıştırılan çocuk sayısı 500 bin ve dilendirilen çocuk sayısı 30 bin. Yoksul çocuk sayısı 4,5 milyonu aşarken, çocuk işçi sayısı bir milyonun üzerinde bulunuyor.  Bu sayılar, gerçeği yansıtmadığının bilincindeyiz ama elimizde olan veriler milyonlarca çocuk acımasızca  çalıştırılmaktadır.  Cinsel istismar ise çocukların maruz bırakıldığı yetişkin şiddeti türlerinden yalnızca biridir. Çocuk istismar ve ihmalleri noktasında yapılan tüm yasal düzenlemelere rağmen etkin sonuçlara ulaşamamaktadır.  En önemli sebeplerinden biri ise bir çocuk koruma sisteminin olmamasıdır. Çocuk hakları, dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu yasal ya da ahlaki olarak; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik ya da cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının tümünü birden tanımlamakta işe koşulan evrensel bir kavramdır. 1.Çocuk Hakları Neden Önemlidir? Çocukların sevgiye, şefkate ve korunmaya herkesten daha çok ihtiyacı olduğu su götürmez bir gerçektir. Çocuk toplumun bir parçası ve gelecekteki toplumun güvencesidir. Bu bakımdan çocuk haklarının özgürlük içinde ve dengeli bir şekilde korunması hem çocuğun hem de toplumun yararınadır.  KAYNAK; UNİCEF
Ekleme Tarihi: 24 Kasım 2022 - Perşembe

Çocuk hakları

 Her yıl kutlanan; 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününde klişeleşmiş sözler söylenir ama gelin görün ki, icraata geldiğinde maalesef ortada bir şey bulamazsınız.

  Bugün Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme imzalanmasının 33. Yılı geride kalırken ülkedeki çocuk hak ihlalleri hayatın her alanında yoğun bir şekilde yaşanmaya devam etmektedir.

 Sokaklarda yaşayan, dilendirilen, Çalıştırılan, şiddete maruz kalan, tecavüz, tacize maruz kalan, fuhuşa zorlanan, yoksullukla, sağlıksız çevrelerde yaşamak zorunda bırakılan vb birçok  hak ihlallerine maruz bırakılan çocuklar varlığını sadece ülkemizde değil tüm dünyada görmekteyiz.

  Ülkemizde de, kangren olmuş çocuk gelinler, toplumumuzun acı ve yüz karası bir gerçeğidir olarak karşımızdan durmakta.

  Sömürülen ve sokakta çalıştırılan Çocukların durumu daha da vahim bir hal almış durumda.

Çocuk işçiliğinin beş yaşa kadar indiğini ve önü alınmaz bir hal aldığını. Türkiye’de en az 50000 çocuğun sokaklarda yaşadığı ya da çalıştığı tahmin edilmektedir; ancak gayri resmi rakamlar 300.000’e kadar çıkmaktadır.

 Sokakta çalıştırılan çocuk sayısı 500 bin ve dilendirilen çocuk sayısı 30 bin. Yoksul çocuk sayısı 4,5 milyonu aşarken, çocuk işçi sayısı bir milyonun üzerinde bulunuyor.

 Bu sayılar, gerçeği yansıtmadığının bilincindeyiz ama elimizde olan veriler milyonlarca çocuk acımasızca  çalıştırılmaktadır.

 Cinsel istismar ise çocukların maruz bırakıldığı yetişkin şiddeti türlerinden yalnızca biridir. Çocuk istismar ve ihmalleri noktasında yapılan tüm yasal düzenlemelere rağmen etkin sonuçlara ulaşamamaktadır.

 En önemli sebeplerinden biri ise bir çocuk koruma sisteminin olmamasıdır. Çocuk hakları, dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu yasal ya da ahlaki olarak; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik ya da cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının tümünü birden tanımlamakta işe koşulan evrensel bir kavramdır.

1.Çocuk Hakları Neden Önemlidir? Çocukların sevgiye, şefkate ve korunmaya herkesten daha çok ihtiyacı olduğu su götürmez bir gerçektir. Çocuk toplumun bir parçası ve gelecekteki toplumun güvencesidir. Bu bakımdan çocuk haklarının özgürlük içinde ve dengeli bir şekilde korunması hem çocuğun hem de toplumun yararınadır.

 KAYNAK; UNİCEF

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.