Anasayfa Yazarlar Mehmet ER Yazı Detayı Bu yazı 1273+ kez okundu.
Mehmet ER
Köşe Yazarı
Mehmet ER
 

Ramazan-ı Şerif'iniz mübarek olsun

Urfa'da 11 ayın sultanı Ramazanın gelmesi ile birlikte soğuk içeceklerden meyan şerbeti (biyanbalı) olan ilgi iki katına çıktı.Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen ve meyan kökünden imal edilerek satışa sunulan meyan şerbetine ilgi, her geçen yıl daha fazla artıyor. Ramazan ayının sıcak havalara gelmesi ile birlikte meyan şerbeti satıcıları müşterilere yetişemiyor.Yazın sıcağında, iftar sofralarında ya da ağır bir işin sonunda… Mübarek Ramazan ayının en şiddetlisi Urfa'da yaşanır şüphesiz.Şanlıurfa'mızda bu kutsi ayda iftar sofralarının vazgeçilmezi olan ilk Meyan Şerbetinin Urfa'mızın tabiri ile Yan balının hazırlanışını alışılagelmiş şerbetlerin aksine soğuk demlenen Yan balını bu vesile ile başka illerde yaşayan dostlara da tavsiye ediyoruz.Böbreğe, kabızlığa karaciğere vb. rahatsızlıklara faydası bilinmektedir.Şerbet satan dükkanlardan temin edebileceğiniz Meyan şerbetini(Yanbalını) aynı zamanda Urfa Haşimiye'de bulunan attar pazarımızdan vb. da kök olarak alıp evde hazırlayabilirsiniz. Yapılışı: Kurutulmuş meyan kökleri tokmakla ezilip lif haline getirilir ve bir kap içerisinde suda bekletilir. Bu işlem birkaç kez tekrarlanarak meyan kökünün suyu iyice süzüldükten sonra kökler temiz bir çuvala konularak üzerine temiz su eklenir. 3-4 saat bekletildikten sonra elde edilen meyan özüne su ve buz eklenerek servis edilir.Huzurun, ibadetin, kulluk bilincinin, insan olmanın, yardıma muhtaçları hatırlamanın, kardeşliğin, komşuluğun, dostluğun, sevginin, mutluluğun ve kısacası en değerli erdemlerimizin doruğa ulaştığı bu kutsal ay hepimize mübarek olsun.
Ekleme Tarihi: 19 Haziran 2015 - Cuma

Ramazan-ı Şerif'iniz mübarek olsun

Urfa'da 11 ayın sultanı Ramazanın gelmesi ile birlikte soğuk içeceklerden meyan şerbeti (biyanbalı) olan ilgi iki katına çıktı.
Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen ve meyan kökünden imal edilerek satışa sunulan meyan şerbetine ilgi, her geçen yıl daha fazla artıyor. Ramazan ayının sıcak havalara gelmesi ile birlikte meyan şerbeti satıcıları müşterilere yetişemiyor.
Yazın sıcağında, iftar sofralarında ya da ağır bir işin sonunda… Mübarek Ramazan ayının en şiddetlisi Urfa'da yaşanır şüphesiz.
Şanlıurfa'mızda bu kutsi ayda iftar sofralarının vazgeçilmezi olan ilk Meyan Şerbetinin Urfa'mızın tabiri ile Yan balının hazırlanışını alışılagelmiş şerbetlerin aksine soğuk demlenen Yan balını bu vesile ile başka illerde yaşayan dostlara da tavsiye ediyoruz.
Böbreğe, kabızlığa karaciğere vb. rahatsızlıklara faydası bilinmektedir.
Şerbet satan dükkanlardan temin edebileceğiniz Meyan şerbetini(Yanbalını) aynı zamanda Urfa Haşimiye'de bulunan attar pazarımızdan vb. da kök olarak alıp evde hazırlayabilirsiniz.
Yapılışı: Kurutulmuş meyan kökleri tokmakla ezilip lif haline getirilir ve bir kap içerisinde suda bekletilir. Bu işlem birkaç kez tekrarlanarak meyan kökünün suyu iyice süzüldükten sonra kökler temiz bir çuvala konularak üzerine temiz su eklenir.
3-4 saat bekletildikten sonra elde edilen meyan özüne su ve buz eklenerek servis edilir.
Huzurun, ibadetin, kulluk bilincinin, insan olmanın, yardıma muhtaçları hatırlamanın, kardeşliğin, komşuluğun, dostluğun, sevginin, mutluluğun ve kısacası en değerli erdemlerimizin doruğa ulaştığı bu kutsal ay hepimize mübarek olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.