Anasayfa Yazarlar Mehmet ER Yazı Detayı Bu yazı 1944+ kez okundu.
Mehmet ER
Köşe Yazarı
Mehmet ER
 

KUR'AN'DA YARADAN'IN ALİM VASFI & İLİM

Allah-ü Teala sonsuz ilim sahibi, Dünya'da, gelmiş geçmiş bütün yaşanılanları bilen, bu vakaları yaşayanları yaratan, yarattıklarının gelecek yaşantılarında neleri tercih edeceklerine vakıf olan Esma-ül Hüsna'da zikrettiğimiz gibi Ya Alim-ü Ya Allah'tır (c.c.). Araf Süresinin 7. ayetinde Allah-ü Tealanın öğretici vasfı şöyle anlatılır: "Ve elbette onlara, olan-biten her şeyi bir bilgi ile anlatacağız; çünkü biz onlardan uzak değiliz." Her ne kadar kâinatta kitaplar, teknolojik araçlar, İnternet, eğitim kurumları, kütüphaneler ve eğitimciler bu eğitimin temel kaynağı gibi görünse de hepsi birer vesiledir. Aslolan bilginin kaynağı Yüce Yaradan'dır. Aracılar, sadece kendilerinde olan cüz-i bilgiyi sunabilmektedir. Ama bilginin yekunu Allah'tadır (c.c.) Allah-ü Teala her yüce sonsuzluğun evveli olduğu gibi ilmin de kaynağıdır. Bunu insanlara kullarının gayretince, amelince, kendi takdir ettiği tasarrufta sınırlı olarak dağıtmıştır. İsra süresinde bu anlattığımız ilim taksimini işaret eden şöyle bir ayet vardır: "Ey Muhammed! Sana ruhtan soruyorlar. De ki: "Ruh Rabbimin bildiği bir iştir ve size ilimden ancak az bir şey verilmiştir." Günümüz bilimi, tekniği sesi görüntüyü anında kaydedebiliyor, nakledebiliyor. Belki de bugünün teknolojik imkanları 100 yıllar önce anlatılsaydı, bunu söyleyenlere belki de çoğunluk inanmayacaktı. Allah-ü Tealanın ilmi önceki paragrafta anlattığımız gibi insan aklının üstünde yaşanılan çağların üzerindedir. İnsanın aklı buna ersin ermesin, görüntülerimiz, seslerimiz, amellerimiz, yaptığımız faydalı yada zararlı işler hepsi kaydediliyor, tüm bunlar da Yüce Mevlamızın bilgisi dahilindedir. "Sizin ilâhınız, ancak kendisinden başka hiçbir ilâh bulunmayan Allah'dır. Onun ilmi her şeyi kuşatmıştır."(Taha/98) Kur'anın ışığında irdelediğimiz eğitim bahsinin neticesinde malum olan şudur ki: Cenab-ı Hakk katında eğitimin ve ilim sahibi olmanın, Yaradan'ın ilim okyanusundan bir damla dahi olsa alabilmenin ehemmiyeti çoktur. Kasas Süresi 14. ayette de şöyle buyruluyor: "Musa yiğitlik çağına girip olgunlaşınca, biz ona hikmet ve ilim verdik. İşte güzel davrananları biz böyle mükafatlandırırız." İdrak ettiğimiz bu ara tatil istirahatinde olan tüm öğretmen ve öğrenci arkadaşlara yüce kitabımızda çok defa ehemmiyeti vurgulanan eğitim yolculuklarının derinliğini ve kutsiyetini naçizane hatırlatıyor; II. dönemde başarılar temenni ediyorum.
Ekleme Tarihi: 28 Ocak 2016 - Perşembe

KUR'AN'DA YARADAN'IN ALİM VASFI & İLİM

Allah-ü Teala sonsuz ilim sahibi, Dünya'da, gelmiş geçmiş bütün yaşanılanları bilen, bu vakaları yaşayanları yaratan, yarattıklarının gelecek yaşantılarında neleri tercih edeceklerine vakıf olan Esma-ül Hüsna'da zikrettiğimiz gibi Ya Alim-ü Ya Allah'tır (c.c.).

Araf Süresinin 7. ayetinde Allah-ü Tealanın öğretici vasfı şöyle anlatılır: "Ve elbette onlara, olan-biten her şeyi bir bilgi ile anlatacağız; çünkü biz onlardan uzak değiliz."

Her ne kadar kâinatta kitaplar, teknolojik araçlar, İnternet, eğitim kurumları, kütüphaneler ve eğitimciler bu eğitimin temel kaynağı gibi görünse de hepsi birer vesiledir. Aslolan bilginin kaynağı Yüce Yaradan'dır. Aracılar, sadece kendilerinde olan cüz-i bilgiyi sunabilmektedir. Ama bilginin yekunu Allah'tadır (c.c.)

Allah-ü Teala her yüce sonsuzluğun evveli olduğu gibi ilmin de kaynağıdır. Bunu insanlara kullarının gayretince, amelince, kendi takdir ettiği tasarrufta sınırlı olarak dağıtmıştır. İsra süresinde bu anlattığımız ilim taksimini işaret eden şöyle bir ayet vardır: "Ey Muhammed! Sana ruhtan soruyorlar. De ki: "Ruh Rabbimin bildiği bir iştir ve size ilimden ancak az bir şey verilmiştir."

Günümüz bilimi, tekniği sesi görüntüyü anında kaydedebiliyor, nakledebiliyor. Belki de bugünün teknolojik imkanları 100 yıllar önce anlatılsaydı, bunu söyleyenlere belki de çoğunluk inanmayacaktı.

Allah-ü Tealanın ilmi önceki paragrafta anlattığımız gibi insan aklının üstünde yaşanılan çağların üzerindedir.

İnsanın aklı buna ersin ermesin, görüntülerimiz, seslerimiz, amellerimiz, yaptığımız faydalı yada zararlı işler hepsi kaydediliyor, tüm bunlar da Yüce Mevlamızın bilgisi dahilindedir. "Sizin ilâhınız, ancak kendisinden başka hiçbir ilâh bulunmayan Allah'dır. Onun ilmi her şeyi kuşatmıştır."(Taha/98)

Kur'anın ışığında irdelediğimiz eğitim bahsinin neticesinde malum olan şudur ki: Cenab-ı Hakk katında eğitimin ve ilim sahibi olmanın, Yaradan'ın ilim okyanusundan bir damla dahi olsa alabilmenin ehemmiyeti çoktur.

Kasas Süresi 14. ayette de şöyle buyruluyor: "Musa yiğitlik çağına girip olgunlaşınca, biz ona hikmet ve ilim verdik. İşte güzel davrananları biz böyle mükafatlandırırız."

İdrak ettiğimiz bu ara tatil istirahatinde olan tüm öğretmen ve öğrenci arkadaşlara yüce kitabımızda çok defa ehemmiyeti vurgulanan eğitim yolculuklarının derinliğini ve kutsiyetini naçizane hatırlatıyor; II. dönemde başarılar temenni ediyorum.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.