Anasayfa Yazarlar Mehmet ER Yazı Detayı Bu yazı 1350+ kez okundu.
Mehmet ER
Köşe Yazarı
Mehmet ER
 

FISTIK AĞAÇLARI BİLE ETKİLENDİ

Türkiye'de ve Şanlıurfa'da değişen iklim ve hava koşulları nedeniyle Haziran ayına girmeye yaklaştığımız şu günlerde hala yağmur yağıyor. Hava bulut, ılık bir hava mevcut durumda. Tabii Ramazan ayı içinde bulunmamız münasebeti ile vatandaşlar böyle güzel serin ve yağışlı bir havada yaz orucu tutmanın da ayrıca bir keyfini yaşıyorlar. Yağışsız geçen sonbahar ve kış dan sonra ilkbaharda Özellikle de Mayıs ayında Şanlıurfa'ya bu kadar yağışın düşmesi düşündürücü bir durum gibi biraz. Doğada her şeyi zamanında olsa daha güzel oluyor. Hal böyle olunca önceki gün gazetemizin de manşetinde yer alan fıstık ağaçları yapraklarını döküyor haberi üzerine görüştüğüm Bir ziraat mühendisi mevsim değişikliğinden böyle bir durumun yaşanabileceğini belirtti. Özellikle Şanlıurfa yöresinde Mayıs ayı içerisinde yaşanan ani hava değişikliği meyve ağaçlarının ve fıstık ağaçlarının dengesini bozdu. Bundan en çok etkilenen ağaçların başında ise fıstık ağaçları geldi. Özellikle fıstık sezonu da bulunduğumuz bu yıl içerisinde fıstık üreticisi kara kara düşünüyor. Hatta gazetemize gelip demeç veren Tülmen Mahalle Muhtarı bile bu tür bir olayın şimdiye kadar ilk defa başlarına geldiğini belirterek 10 - 15 gün içerisinde aniden fıstık ağaçlarının yapraklarını dökerek adeta sadece üstünde fıstık bulunan bir ağaç konumunu aldığını belirtmişti. Tabii Çiftçiler bu konu ile başa çıkacak bilgi ve donanıma sahip olan kişiler değil bu konuda Harran üniversitesi Ziraat Fakültesi hocaları ve Gıda Hayvancılık Tarım İl Müdürlüğünün mühendisleri bir araştırma yaparak bunu neden niçinlerini incelemeleri lazım. Son haftalarda aniden olan bu yaprak dökümünden sonra bazı yerlerde fıstık salkımları da dökülmeye başladığını belirtiyor. Çiftçilerimiz böylesine bir fıstık senesinde bu tür bir olayın yaşanması son derece üzücü bir durum bölgemizde bulunan fıstık üreticilerine geçmiş olsun diyor ve bu olayı en az zararla geçirmelerini temenni ediyorum.  
Ekleme Tarihi: 29 Mayıs 2018 - Salı

FISTIK AĞAÇLARI BİLE ETKİLENDİ

Türkiye'de ve Şanlıurfa'da değişen iklim ve hava koşulları nedeniyle Haziran ayına girmeye yaklaştığımız şu günlerde hala yağmur yağıyor. Hava bulut, ılık bir hava mevcut durumda. Tabii Ramazan ayı içinde bulunmamız münasebeti ile vatandaşlar böyle güzel serin ve yağışlı bir havada yaz orucu tutmanın da ayrıca bir keyfini yaşıyorlar.

Yağışsız geçen sonbahar ve kış dan sonra ilkbaharda Özellikle de Mayıs ayında Şanlıurfa'ya bu kadar yağışın düşmesi düşündürücü bir durum gibi biraz.

Doğada her şeyi zamanında olsa daha güzel oluyor. Hal böyle olunca önceki gün gazetemizin de manşetinde yer alan fıstık ağaçları yapraklarını döküyor haberi üzerine görüştüğüm Bir ziraat mühendisi mevsim değişikliğinden böyle bir durumun yaşanabileceğini belirtti.

Özellikle Şanlıurfa yöresinde Mayıs ayı içerisinde yaşanan ani hava değişikliği meyve ağaçlarının ve fıstık ağaçlarının dengesini bozdu.

Bundan en çok etkilenen ağaçların başında ise fıstık ağaçları geldi. Özellikle fıstık sezonu da bulunduğumuz bu yıl içerisinde fıstık üreticisi kara kara düşünüyor.

Hatta gazetemize gelip demeç veren Tülmen Mahalle Muhtarı bile bu tür bir olayın şimdiye kadar ilk defa başlarına geldiğini belirterek 10 - 15 gün içerisinde aniden fıstık ağaçlarının yapraklarını dökerek adeta sadece üstünde fıstık bulunan bir ağaç konumunu aldığını belirtmişti.

Tabii Çiftçiler bu konu ile başa çıkacak bilgi ve donanıma sahip olan kişiler değil bu konuda Harran üniversitesi Ziraat Fakültesi hocaları ve Gıda Hayvancılık Tarım İl Müdürlüğünün mühendisleri bir araştırma yaparak bunu neden niçinlerini incelemeleri lazım.

Son haftalarda aniden olan bu yaprak dökümünden sonra bazı yerlerde fıstık salkımları da dökülmeye başladığını belirtiyor.

Çiftçilerimiz böylesine bir fıstık senesinde bu tür bir olayın yaşanması son derece üzücü bir durum bölgemizde bulunan fıstık üreticilerine geçmiş olsun diyor ve bu olayı en az zararla geçirmelerini temenni ediyorum.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.