Anasayfa Yazarlar Mehmet ER Yazı Detayı Bu yazı 1124+ kez okundu.
Mehmet ER
Köşe Yazarı
Mehmet ER
 

BUGÜN GÜNLERDEN AŞURE

23 Ekim Cuma günü Muharrem in 10.günü aşure günüdür.Allah C.C. ın günler arasından seçdiği mübarek feyz dolu bir gündür.İnsanlık tarihinde manalarla dolumanevi yönden kıymetli olan bu gün .gelip geçmiş bütün peygamberlerce farklı bir gün olarak kabul edilmiştir.Birçok hayırlı ve hüzünlü hadiseler bu Muharrem ayının 10.günü tecelli etmiştir.Bugüne Aşure günü denilmesinin hikmeti Cenab_ı Hakkın 10 peygamberine on değişik ikram ve ihsanda bulunduğu içindir.Bu ikram ve nimetler şöyle belirtilmektedir;1_Allah C.C. Hz. Musa (AS) ya bugünde bir mucize ihsan etmiş denizi yararak kurtarmış ve Firavun ile ordusunu sulara gömmek suretiyle helak etmiştir.2_Hz.Nuh (AS) gemisini Cudi dağının üzerine Aşure gününde demirlemiştir .3_Hz.Yunus (AS) balığın karnından bu günde kurtulmuştur.4_Hz. Adem (AS) ın tövbesi bu gün kabul edilmiştir.5_Hz. Yusuf (AS) kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan bu gün kurtulmuştur.6_Hz.İsa (AS) bu gün dünyaya gelmiş ve bu gün semaya yükseltilmiştir.7_Hz. Davut (AS) un tövbesi bu gün kabul edilmiştir.8_Hz. İbrahim (AS) ın oğlu Hz. İ smail bu gün doğmuştur.9_Hz.Yakup (AS) un kapanan gözleri bu gün görmeye başlamıştır.10_Hz.Eyyüp (AS) bu gün hastalıktan kurtulup şifa bulmuştur.Bu sebeptendir ki hemen hemen bütün İslam ülkelerinde 10 Muharrem de çeşitli tahılların biraraya getirilerek yapıldığı Aşure tatlısı yapılır.Bu tarihi ve manevi hadiselerin hatırlanması ve yaşayan kuşaklara aktarılması manasında sevinçli ve neşeli günler yaşanır,eşe dosta Aşure yedirme adetinin devamı sağlanır.Aşure gününü oruçlu geçirmek (Birgün önce veya birgün sonrasını da tutmak şartıyla) ,Müslümanlar arasında selamlaşmak,ilim meclislerinde oturmak,sadaka vermek,eş&dost akraba ve hasta ziyaretinde bulunmak ,bugünün hürmetine gusül abdesti almak,gözlere sürme çekmek,İhlas suresini (1000 kere) okumak,Aşure gününü ibadetlerle ihya etmek tavsiye edilmiştir.Peygamber (SAS)efendimizin bu konudaki bir hadisi şöyledir;''Her kim Aşure günü kendini ve ailesini bol bol yedirip içirirse Allah C.C. O kimseye bütün sene bolluk ihsan eder.''Bugünlerde daha çok muhtaç olduğumuz birliğimizi sağlamaya vesile olması dileğiyle bu mübarek gününüzü kutlarım.
Ekleme Tarihi: 23 Ekim 2015 - Cuma

BUGÜN GÜNLERDEN AŞURE

23 Ekim Cuma günü Muharrem in 10.günü aşure günüdür.Allah C.C. ın günler arasından seçdiği mübarek feyz dolu bir gündür.İnsanlık tarihinde manalarla dolu
manevi yönden kıymetli olan bu gün .gelip geçmiş bütün peygamberlerce farklı bir gün olarak kabul edilmiştir.Birçok hayırlı ve hüzünlü hadiseler bu Muharrem ayının 10.günü tecelli etmiştir.
Bugüne Aşure günü denilmesinin hikmeti Cenab_ı Hakkın 10 peygamberine on değişik ikram ve ihsanda bulunduğu içindir.Bu ikram ve nimetler şöyle belirtilmektedir;
1_Allah C.C. Hz. Musa (AS) ya bugünde bir mucize ihsan etmiş denizi yararak kurtarmış
ve Firavun ile ordusunu sulara gömmek suretiyle helak etmiştir.
2_Hz.Nuh (AS) gemisini Cudi dağının üzerine Aşure gününde demirlemiştir .
3_Hz.Yunus (AS) balığın karnından bu günde kurtulmuştur.
4_Hz. Adem (AS) ın tövbesi bu gün kabul edilmiştir.
5_Hz. Yusuf (AS) kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan bu gün kurtulmuştur.
6_Hz.İsa (AS) bu gün dünyaya gelmiş ve bu gün semaya yükseltilmiştir.
7_Hz. Davut (AS) un tövbesi bu gün kabul edilmiştir.
8_Hz. İbrahim (AS) ın oğlu Hz. İ smail bu gün doğmuştur.
9_Hz.Yakup (AS) un kapanan gözleri bu gün görmeye başlamıştır.
10_Hz.Eyyüp (AS) bu gün hastalıktan kurtulup şifa bulmuştur.
Bu sebeptendir ki hemen hemen bütün İslam ülkelerinde 10 Muharrem de çeşitli tahılların biraraya getirilerek yapıldığı Aşure tatlısı yapılır.Bu tarihi ve manevi hadiselerin hatırlanması ve yaşayan kuşaklara aktarılması manasında sevinçli ve neşeli günler yaşanır,eşe dosta Aşure yedirme adetinin devamı sağlanır.
Aşure gününü oruçlu geçirmek (Birgün önce veya birgün sonrasını da tutmak şartıyla) ,Müslümanlar arasında selamlaşmak,ilim meclislerinde oturmak,sadaka vermek,eş&dost akraba ve hasta ziyaretinde bulunmak ,bugünün hürmetine gusül abdesti almak,gözlere sürme çekmek,İhlas suresini (1000 kere) okumak,Aşure gününü ibadetlerle ihya etmek tavsiye edilmiştir.Peygamber (SAS)efendimizin bu konudaki bir hadisi şöyledir;
''Her kim Aşure günü kendini ve ailesini bol bol yedirip içirirse Allah C.C. O kimseye bütün sene bolluk ihsan eder.''
Bugünlerde daha çok muhtaç olduğumuz birliğimizi sağlamaya vesile olması dileğiyle bu mübarek gününüzü kutlarım.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.