Anasayfa Yazarlar Mehmet ER Yazı Detayı Bu yazı 1231+ kez okundu.
Mehmet ER
Köşe Yazarı
Mehmet ER
 

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

            Kur-an-ı Kerim Besmele ile başlar, Fatiha süresinden itibaren. 114 sürenin tamamına yakınının başında besmele vardır.             Allah-u Teala’nın 99 isminden olan Rahman ve Rahim sıfatları Besmelenin içindedir.             Halk arasında besmelenin değeri önemi ehemmiyeti ibadetle birlikte örf adet ritüel olarak da şekillenmiştir.             Halkımız refleks olarak başlayacağı her fiilin öncesinde bu ibadeti gayri ihtiyari gerçekleştiriyor. Mesela yemek yerken su içerken çoğu insan iç dünyasından gelen doğal bir dürtü ile besmele çekiyor.             Besmele çoğu kez de ressamlarımızın, hattatlarımızın, ebru sanatçılarımızın eserlerine konu oluyor. İş yerlerinin, evlerimizin, ofislerimizin duvarlarını süslüyor.             Besmele halkımızın manevi dünyasında o kadar yer etmiş ki; arabesk müzik sanatçısı Orhan GENCEBAY’ın bile Besmele adlı bir eseri vardır: besmeleyle başla niyet tut bahtına olur yada olmaz gitmesin ağrına gitmesin zoruna.
Ekleme Tarihi: 24 Mart 2017 - Cuma

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

            Kur-an-ı Kerim Besmele ile başlar, Fatiha süresinden itibaren. 114 sürenin tamamına yakınının başında besmele vardır.

            Allah-u Teala’nın 99 isminden olan Rahman ve Rahim sıfatları Besmelenin içindedir.

            Halk arasında besmelenin değeri önemi ehemmiyeti ibadetle birlikte örf adet ritüel olarak da şekillenmiştir.

            Halkımız refleks olarak başlayacağı her fiilin öncesinde bu ibadeti gayri ihtiyari gerçekleştiriyor. Mesela yemek yerken su içerken çoğu insan iç dünyasından gelen doğal bir dürtü ile besmele çekiyor.

            Besmele çoğu kez de ressamlarımızın, hattatlarımızın, ebru sanatçılarımızın eserlerine konu oluyor. İş yerlerinin, evlerimizin, ofislerimizin duvarlarını süslüyor.

            Besmele halkımızın manevi dünyasında o kadar yer etmiş ki; arabesk müzik sanatçısı Orhan GENCEBAY’ın bile Besmele adlı bir eseri vardır:
besmeleyle başla

niyet tut bahtına

olur yada olmaz

gitmesin ağrına

gitmesin zoruna.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.