Anasayfa Yazarlar Mehmet ER Yazı Detayı Bu yazı 1527+ kez okundu.
Mehmet ER
Köşe Yazarı
Mehmet ER
 

BAYRAM EDELİM

Cennette cemâlin lütfet görelimO büyük nimete biz de erelimMuhammed bağından güller derelimSaçalım elvânla bayram edelimYaklaşan Ramazan Bayramı Konusunu işleyeceğim bu köşe yazıma Aşki mahlasıyla bilinen, Ahmet ÖZHAN gibi ünlü talebeleri bulunan büyük alimlerden Muzaffer ÖZAK'ın "Bayram Edelim" eseri ile başlamak istedim.Ramazan Ayı boyunca, ihlasla oruç tutan, ibadet eden, uykusundan Allah rızası için feragat eden, günlük yaşam düzenini ibadete göre ayarlayan, infak ve yardımlarda bulunan müminler, bu ay sonunda mükafat olarak Ramazan Bayramına erişirler. Bu müminlere Allah'ü Teala'nın bir mükafatıdır.Ahirette de tabi ki sonsuz nimetler sunulacaktır ibadetlere ve ihlasa karşılık. M.ÖZAK ahirette karşılaşılacak nimetleri eserinin devamında şöyle anlatır:Kendine kul eyle Resûl'e ümmet"Livâ-yı Hamd"inin altında cem' etAçılsın bizlere ebvâb-ı cennetUçalım Rıdvân'la bayram edelimKolaylıklar Dini olan, Yüce Dinimiz İslam müminleri Bayramlarda neşeli olmaya teşvik eder. Hatta Ömer Tuğrul İNANÇER Hocanın bu konu hakkında şöyle bir yorumu vardır: "Bayramda neşeli olmak; farz olan bir sünnettir." Normal şartlar altında farz ve sünnet ayrı ayrı hükümlerdir. Fakat bayramda surat asan, asabiyet gösteren kişi başka kişilerin de halet-i ruhiyesini menfi yönde etkileyerek Bayramda Neşeli Olma buyruğunu kendisi yaşamadığı gibi başlarına da engel teşkil edeceğinden bu hal kuvvetli sakıncalar içermektedir. Bir Müslüman Bayramda erken kalkmalı, mümkünse yeni, temiz kıyafetler giymeli, güzel kokular sürünmeli, sabah namazına müteakip bayram namazını cemaatle eda etmeli, namaz sonrası hazirunla bayramlaşmalı, Bayramı fırsat bilerek sıla-i rahim etmeli, sağ olan ve medfun olan büyükler ziyaret edilmeli, küs olanlar barışmalı, bu barışa vesile olmalı, küçükleri, ihtiyaç sahiplerini sevindirmeli bayramı kutsiyetine uygun bir şekilde geçirmeli...İmandan Kur'ân'dan ayırma biziİlâhî haramla doyurma biziYolundan şaşarsak affeyle biziSeçelim irfanla bayram edelimTüm İslam aleminin hayırla huzurla, mutlu bir Bayram geçirmesini temenni eder, Ramazan Bayramını kutlarım...
Ekleme Tarihi: 15 Temmuz 2015 - Çarşamba

BAYRAM EDELİM

Cennette cemâlin lütfet görelim
O büyük nimete biz de erelim
Muhammed bağından güller derelim
Saçalım elvânla bayram edelim
Yaklaşan Ramazan Bayramı Konusunu işleyeceğim bu köşe yazıma Aşki mahlasıyla bilinen, Ahmet ÖZHAN gibi ünlü talebeleri bulunan büyük alimlerden Muzaffer ÖZAK'ın "Bayram Edelim" eseri ile başlamak istedim.
Ramazan Ayı boyunca, ihlasla oruç tutan, ibadet eden, uykusundan Allah rızası için feragat eden, günlük yaşam düzenini ibadete göre ayarlayan, infak ve yardımlarda bulunan müminler, bu ay sonunda mükafat olarak Ramazan Bayramına erişirler. Bu müminlere Allah'ü Teala'nın bir mükafatıdır.
Ahirette de tabi ki sonsuz nimetler sunulacaktır ibadetlere ve ihlasa karşılık. M.ÖZAK ahirette karşılaşılacak nimetleri eserinin devamında şöyle anlatır:
Kendine kul eyle Resûl'e ümmet
"Livâ-yı Hamd"inin altında cem' et
Açılsın bizlere ebvâb-ı cennet
Uçalım Rıdvân'la bayram edelim
Kolaylıklar Dini olan, Yüce Dinimiz İslam müminleri Bayramlarda neşeli olmaya teşvik eder. Hatta Ömer Tuğrul İNANÇER Hocanın bu konu hakkında şöyle bir yorumu vardır: "Bayramda neşeli olmak; farz olan bir sünnettir." Normal şartlar altında farz ve sünnet ayrı ayrı hükümlerdir. Fakat bayramda surat asan, asabiyet gösteren kişi başka kişilerin de halet-i ruhiyesini menfi yönde etkileyerek Bayramda Neşeli Olma buyruğunu kendisi yaşamadığı gibi başlarına da engel teşkil edeceğinden bu hal kuvvetli sakıncalar içermektedir.
Bir Müslüman Bayramda erken kalkmalı, mümkünse yeni, temiz kıyafetler giymeli, güzel kokular sürünmeli, sabah namazına müteakip bayram namazını cemaatle eda etmeli, namaz sonrası hazirunla bayramlaşmalı, Bayramı fırsat bilerek sıla-i rahim etmeli, sağ olan ve medfun olan büyükler ziyaret edilmeli, küs olanlar barışmalı, bu barışa vesile olmalı, küçükleri, ihtiyaç sahiplerini sevindirmeli bayramı kutsiyetine uygun bir şekilde geçirmeli...
İmandan Kur'ân'dan ayırma bizi
İlâhî haramla doyurma bizi
Yolundan şaşarsak affeyle bizi
Seçelim irfanla bayram edelim
Tüm İslam aleminin hayırla huzurla, mutlu bir Bayram geçirmesini temenni eder, Ramazan Bayramını kutlarım...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.