Anasayfa Yazarlar Mehmet ER Yazı Detayı Bu yazı 1730+ kez okundu.
Mehmet ER
Köşe Yazarı
Mehmet ER
 

11 NİSAN’DA GÜLLER AÇIYOR

11 Nisan Urfa’nın Düşman işgalinden kurtuluşu yıllardır Urfa’da büyük bir coşku ile kutlanıyor. I. Dünya Savaşı akabinde Avrupalı Devletler tarafından işgal edilen bölgemizde, Urfa Fransızlara düşmüştür pay olarak. Ankara Cumhuriyetçi birliklerinin yardımının ulaşmadığı Ege bölgesinde yer alan şehirler gibi sayılı şehirlerden olan Urfa’ya Gaziantep gibi komşu illerden yardımlar ulaşsa da Urfalılar türküdeki gibi kendi göbeklerini kendileri kesmiştir: “Yaşasın Urfalılar teslim olmadı” Şu an Eyyübiye ilçesinde adlarına mustakil muhalle bulunan 12’ler çetesi Urfa’nın bağrından çıkan Kurtuluş savaşçılarıdır. Günümüzde ulaşılan kayıtlar açılan arşivler o günleri daha da aydınlatıyor reel açıdan. Mesela Urfa Kurtuluş Türküsünün farklı varyatları ortaya çıktı bilinenden daha değişik mısralar içeren. Tılfındır tepesine tabya kuruldu Ermeni Fransıza asker yazıldı Nerde düşman varsa orda bozuldu Dı yeri yeri yeri Bozan Beğim yeri Çetelerim gidiyor dönmüyor geri Urfalılar 1920’deki Kurtuluş gününden bu yana geçmişte Fener alaylarıyla temsili törenlerle şimdi ise Belediyeler, Valilik gibi kurumlar öncülüğünde bu günü yıldönümünde yad ediyorlar. Özetle Nisan’ın ilk haftasından başlayarak Urfalılar bu şevki hissediyor, coşuyor törenlerle, türkülerle 11 Nisan’da güller açıyor.    
Ekleme Tarihi: 11 Nisan 2018 - Çarşamba

11 NİSAN’DA GÜLLER AÇIYOR

11 Nisan Urfa’nın Düşman işgalinden kurtuluşu yıllardır Urfa’da büyük bir coşku ile kutlanıyor.

I. Dünya Savaşı akabinde Avrupalı Devletler tarafından işgal edilen bölgemizde, Urfa Fransızlara düşmüştür pay olarak.

Ankara Cumhuriyetçi birliklerinin yardımının ulaşmadığı Ege bölgesinde yer alan şehirler gibi sayılı şehirlerden olan Urfa’ya Gaziantep gibi komşu illerden yardımlar ulaşsa da Urfalılar türküdeki gibi kendi göbeklerini kendileri kesmiştir: “Yaşasın Urfalılar teslim olmadı”

Şu an Eyyübiye ilçesinde adlarına mustakil muhalle bulunan 12’ler çetesi Urfa’nın bağrından çıkan Kurtuluş savaşçılarıdır.

Günümüzde ulaşılan kayıtlar açılan arşivler o günleri daha da aydınlatıyor reel açıdan. Mesela Urfa Kurtuluş Türküsünün farklı varyatları ortaya çıktı bilinenden daha değişik mısralar içeren.

Tılfındır tepesine tabya kuruldu

Ermeni Fransıza asker yazıldı

Nerde düşman varsa orda bozuldu

Dı yeri yeri yeri Bozan Beğim yeri

Çetelerim gidiyor dönmüyor geri

Urfalılar 1920’deki Kurtuluş gününden bu yana geçmişte Fener alaylarıyla temsili törenlerle şimdi ise Belediyeler, Valilik gibi kurumlar öncülüğünde bu günü yıldönümünde yad ediyorlar.

Özetle Nisan’ın ilk haftasından başlayarak Urfalılar bu şevki hissediyor, coşuyor törenlerle, türkülerle 11 Nisan’da güller açıyor.

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.