NECDET ŞANSAL
Köşe Yazarı
NECDET ŞANSAL
 

EMPATİ YAPMAK

Yaşadığımız bu çağ çeşitli şekilerde tanımlanıyor. Uzay çağı, dijital çağ, bilgi çağı'da deniliyor. Her şey, her alanda çok hızlı değişiyor, gelişiyor. Değişim, teknoloji dışında, kültürel alanda'da aynı hızla devam ediyor. Yeni bir yaşam biçimi oluşuyor. Makine yapan insan, kendini ve, başkaları ile birlikte, ruh ve düşünce, davranış olarak yeniden, daha doğru bir biçimde yapılandırmak zorunda kalıyor. Bunun adına moda deyimle kişisel gelişim deniliyor. Kişisel gelişim olumlu bir biçimde, komple bir düşünce ve davranış metodu oluyor. Benim bildiğim bu yeni akımın öncüsü önce Amerika'da Dale carnegie olmuştur. Bunu izleyen yıllarda teori ve pratik, kurslar şeklinde ortaya çıkmıştır. carnegie, altmışlı yılların sonunda yazdığı üzüntüyü yen, şen olmana bak, kitabı ABD ve dünyada çok okunmuş, satış rekorları kırmıştır. Bu tür kitaplar, teknolojinin yarattığı yeni bir yaşam, insanı kendine ve topluma yabancılaştırmısına karşı savunma refleksi oluşturmuştur. Geçmişle, geleneksel, alışılmış, içseleştirilmiş kültürle ilişkisini kesen insan, yeni yaşam biçimi kodlarını öğrenmeyince, bunalıma girmiştir. İşte bu tür kitaplar, böylesi teknolojik, kültürel şok yaşayan bireylere ilaç gibi gelmiştir, denilebilir. Ezcümle,yeni kavramlar, yeni bilgiler, böylesi geçiş sürecini yaşayan insanlara, nerede ne yapacağını, yeni yaşam biçimini algılamasını, bir özne olmasını öğretmiştir. Ülkemizde bu tür kitapların en verimlisi ve öncüsü merhum Doğan Cüceloğlu olmuştur. Bu alanda yazzdığı kitaplarla toplumun duyarlı, hasas bireylerine çok önemli yararı ve katkısı olmuştur. Bu vesileyle Cüceloğlunu rahmetle anıyorum. Ruhu şad olsun. Tekrarlarsak, kişisel gelişim kitaplarının amacı ve konusu, insanların maruz kaldığı sosyal, psikolojik sorunlar karşısında güçlü olmayı, zorlukları yenmeyı öğretme amaçlı olmalarıdır. Tüm canlı varlıklar beraber yaşarlar, bu bir zorunluktur. Buna Allah'ın veya doğanın yasaları diyebiliriz. Beraber, birlikte yaşayan, düşünen insanların kendileri ile başkaları arasında sağlıklı, doğru, tutarlı bir ilişki sürmeleri için, bazı kuralları bilmeleri gerekir. Bu kuralların ilki, insanın kendisiyle ve başkalarıyla barışık yaşamasıdır. Bunun yolu ilgi ve sevgiden geçer. İnsan gelişiminin temeli bu iki kavram desek doğrudur. İlgi, sevgi olunca, insan yalnız kendini ve sorunlarını düşünmez. Birlikte yakın ilişkide olan insanları da düşünür, kendisini biraz da olsa karşısındaki insanın yerine koyar, onları anlar, belki acılarını, sevinçlerini de paylaşır. İşte bunun adı yazımızın konusu olan Empati yapmaktır. Empati yapmak bir anlamda eski alim insanların dedikleri gibi Kamil insan olmaktır. Hazreti Muhammed "Kendin için istediğini, başkası için istemedin mi hakiki mümin olamazsın." diyor. Empati kavramına somut bir örnektir. Böyle bir insan olmak amaç olduğu zaman, sosyal, ekonomik sorunlar asgari düzeye iner. Dünya yaşanacak güzel, adil bir dünya olur.
Ekleme Tarihi: 13 Şubat 2024 - Salı

EMPATİ YAPMAK

Yaşadığımız bu çağ çeşitli şekilerde tanımlanıyor. Uzay çağı, dijital çağ, bilgi çağı'da deniliyor. Her şey, her alanda çok hızlı değişiyor, gelişiyor. Değişim, teknoloji dışında, kültürel alanda'da aynı hızla devam ediyor. Yeni bir yaşam biçimi oluşuyor. Makine yapan insan, kendini ve, başkaları ile birlikte, ruh ve düşünce, davranış olarak yeniden, daha doğru bir biçimde yapılandırmak zorunda kalıyor. Bunun adına moda deyimle kişisel gelişim deniliyor.

Kişisel gelişim olumlu bir biçimde, komple bir düşünce ve davranış metodu oluyor. Benim bildiğim bu yeni akımın öncüsü önce Amerika'da Dale carnegie olmuştur. Bunu izleyen yıllarda teori ve pratik, kurslar şeklinde ortaya çıkmıştır. carnegie, altmışlı yılların sonunda yazdığı üzüntüyü yen, şen olmana bak, kitabı ABD ve dünyada çok okunmuş, satış rekorları kırmıştır.

Bu tür kitaplar, teknolojinin yarattığı yeni bir yaşam, insanı kendine ve topluma yabancılaştırmısına karşı savunma refleksi oluşturmuştur. Geçmişle, geleneksel, alışılmış, içseleştirilmiş kültürle ilişkisini kesen insan, yeni yaşam biçimi kodlarını öğrenmeyince, bunalıma girmiştir. İşte bu tür kitaplar, böylesi teknolojik, kültürel şok yaşayan bireylere ilaç gibi gelmiştir, denilebilir.

Ezcümle,yeni kavramlar, yeni bilgiler, böylesi geçiş sürecini yaşayan insanlara, nerede ne yapacağını, yeni yaşam biçimini algılamasını, bir özne olmasını öğretmiştir. Ülkemizde bu tür kitapların en verimlisi ve öncüsü merhum Doğan Cüceloğlu olmuştur. Bu alanda yazzdığı kitaplarla toplumun duyarlı, hasas bireylerine çok önemli yararı ve katkısı olmuştur. Bu vesileyle Cüceloğlunu rahmetle anıyorum. Ruhu şad olsun.

Tekrarlarsak, kişisel gelişim kitaplarının amacı ve konusu, insanların maruz kaldığı sosyal, psikolojik sorunlar karşısında güçlü olmayı, zorlukları yenmeyı öğretme amaçlı olmalarıdır.

Tüm canlı varlıklar beraber yaşarlar, bu bir zorunluktur. Buna Allah'ın veya doğanın yasaları diyebiliriz. Beraber, birlikte yaşayan, düşünen insanların kendileri ile başkaları arasında sağlıklı, doğru, tutarlı bir ilişki sürmeleri için, bazı kuralları bilmeleri gerekir.

Bu kuralların ilki, insanın kendisiyle ve başkalarıyla barışık yaşamasıdır. Bunun yolu ilgi ve sevgiden geçer. İnsan gelişiminin temeli bu iki kavram desek doğrudur. İlgi, sevgi olunca, insan yalnız kendini ve sorunlarını düşünmez. Birlikte yakın ilişkide olan insanları da düşünür, kendisini biraz da olsa karşısındaki insanın yerine koyar, onları anlar, belki acılarını, sevinçlerini de paylaşır. İşte bunun adı yazımızın konusu olan Empati yapmaktır. Empati yapmak bir anlamda eski alim insanların dedikleri gibi Kamil insan olmaktır. Hazreti Muhammed "Kendin için istediğini, başkası için istemedin mi hakiki mümin olamazsın." diyor. Empati kavramına somut bir örnektir.

Böyle bir insan olmak amaç olduğu zaman, sosyal, ekonomik sorunlar asgari düzeye iner. Dünya yaşanacak güzel, adil bir dünya olur.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.