NECDET ŞANSAL
Köşe Yazarı
NECDET ŞANSAL
 

BELEDİYE'NİN ÖNEMLİ BİR GÖREVİ DENETLEMEDİR

Belediye yerel Yönetim, yerel iktidar Demek te mümkün. İlimiz Urfa'da belediyenin Osmanlı devleti döneminde 19. yüzyılda kurulduğu tahmin ediliyor.  Çünkü tarih kayıtlarında bilinen ilk belediye başkanı 1869-1871 yıllarında Sadık efendi adı geçiyor. Urfa'da şimdiye kadar en uzun Süre Belediye başkanlığını ise cumhuriyet döneminde 1933-1946 yılları arasında 13 yıl Ömer Alay yapmıştır. O dönemi yaşayan kişilerin anlattığına göre disiplinli başarılı ve sevilen bir belediye başkanı olduğu anlatılıyor. Temizliğe düzene çok dikkat eder çoğu Kez kendisi bazen vali İle birlikte şehirde kontrole çıkardı. Özelikle fırınları lokantaları özenle denetler, Temizliğe önem vermeyen iş yerlerine anında ceza yazar, üç gün kapattığı dahi olurdu. Kimseye iltimas geçmez haksızlık yapmaz doğruluktan ödün vermezdi. Gerektiğinde haklı olarak kardeşine dahi ceza yazdığı olurmuş. O devirde şimdiki gibi liberal serbest piyasa ekonomisi yoktu. Esnaf tüccar istediği fiyatta aşırı Kar oranıyla mal ve meyve sebze satışını yapması yasaktı. Çünkü devamlı fiyat kontrolü yapılır bu kurallara uymayanlar tespit edildiğinde anında yasal işlem yapılır. Ömer Alay döneminde fırınlarda çalışan Hüseyin Arus'un anlattığına göre daha o devirde bile fırınlarda istirahat odası, ayrıca hamurcu odası, banyo, ve lavabo olduğunu söylüyor. Nerde öyle bir başkan diyor. Tüm esnafın bakkal çaycı dahil sağlık karnesi bulundurma zorunluğu olduğunu Ayrıca üç ayda bir hükümet Doktoru Hasan Basri'nin yanında sağlık muayenesi yapıldığını belirtiyor. Hijyene temizliğe dikkat edildiğini, ekmeğin Kebabın gramajına kaliteli çıkmasına özen gösterildiğini ekliyor. Ekmek Şimdi olduğu gibi geç vakitte çıkmaz, Sabah namazından hemen sonra erken çıkardı. Vatandaş da esnaf da bundan memnundu. Bir Urfa öz deyişi "ekmeği ekmekçiye ver bir ekmekte fazla ver" sözü herhalde bu nedenle söylenmiş. Ama şimdi ne yazık ki buğday merkezi Urfa'da geneleme yapmadan dersek eski dönemlerde olduğu gibi kaliteli ekmek çıkmıyor. Lokantalarda bir kaç lüks lokanta dışında meşhur Urfa kebabı eski kıvamında lezzetinde değil. Yöresel yemekler çok önceleri yapıldığı halde Şimdi neden yapılmıyor, özendirilmiyor anlamak mümkün değil. Daha önce duyarlı birçok arkadaş bu konuları sosyal medya'da gündeme getirdi.  Öncelikle Kent konseyi eski başkanı Sabri Dişli'ı ilimizin bunun gibi Yerel sosyal sorunlar hakkında duyarlı çalışmalarından dolayı kutlamak gerek. Elbette ekmek sorunun birçok nedeni var.  Araştırmalara göre A) ucuz buğday unu kullanılıyor olması. B)kalifiye eleman yetersizliği. Ekmek biraz kaldıktan sonra sertlikten yılmıyor. kalan ekmek çoğu kez atılıyor israf ediliyor. Belediyenin Görevi bu gibi durumlarda halkın ve esnafın mağdur edilmeden olumlu bir karar alması çözüm üretmesi gerekiyor. Halkın sağlıklı gıda alması Belediye ile birlikte Gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğü yetki alanında oluyor. Resmi Kurumlar emeğe saygı esasında düzenli denetleme yapmaları halinde görevlerini yerine getirir vatandaşlara yararlı olurlar.                       
Ekleme Tarihi: 14 Mart 2017 - Salı

BELEDİYE'NİN ÖNEMLİ BİR GÖREVİ DENETLEMEDİR

Belediye yerel Yönetim, yerel iktidar Demek te mümkün. İlimiz Urfa'da belediyenin Osmanlı devleti döneminde 19. yüzyılda kurulduğu tahmin ediliyor. 

Çünkü tarih kayıtlarında bilinen ilk belediye başkanı 1869-1871 yıllarında Sadık efendi adı geçiyor.

Urfa'da şimdiye kadar en uzun Süre Belediye başkanlığını ise cumhuriyet döneminde 1933-1946 yılları arasında 13 yıl Ömer Alay yapmıştır.

O dönemi yaşayan kişilerin anlattığına göre disiplinli başarılı ve sevilen bir belediye başkanı olduğu anlatılıyor. Temizliğe düzene çok dikkat eder çoğu Kez kendisi bazen vali İle birlikte şehirde kontrole çıkardı.

Özelikle fırınları lokantaları özenle denetler, Temizliğe önem vermeyen iş yerlerine anında ceza yazar, üç gün kapattığı dahi olurdu. Kimseye iltimas geçmez haksızlık yapmaz doğruluktan ödün vermezdi. Gerektiğinde haklı olarak kardeşine dahi ceza yazdığı olurmuş.

O devirde şimdiki gibi liberal serbest piyasa ekonomisi yoktu. Esnaf tüccar istediği fiyatta aşırı Kar oranıyla mal ve meyve sebze satışını yapması yasaktı.

Çünkü devamlı fiyat kontrolü yapılır bu kurallara uymayanlar tespit edildiğinde anında yasal işlem yapılır.

Ömer Alay döneminde fırınlarda çalışan Hüseyin Arus'un anlattığına göre daha o devirde bile fırınlarda istirahat odası, ayrıca hamurcu odası, banyo, ve lavabo olduğunu söylüyor.

Nerde öyle bir başkan diyor. Tüm esnafın bakkal çaycı dahil sağlık karnesi bulundurma zorunluğu olduğunu Ayrıca üç ayda bir hükümet Doktoru Hasan Basri'nin yanında sağlık muayenesi yapıldığını belirtiyor.

Hijyene temizliğe dikkat edildiğini, ekmeğin Kebabın gramajına kaliteli çıkmasına özen gösterildiğini ekliyor.

Ekmek Şimdi olduğu gibi geç vakitte çıkmaz, Sabah namazından hemen sonra erken çıkardı. Vatandaş da esnaf da bundan memnundu. Bir Urfa öz deyişi "ekmeği ekmekçiye ver bir ekmekte fazla ver" sözü herhalde bu nedenle söylenmiş.

Ama şimdi ne yazık ki buğday merkezi Urfa'da geneleme yapmadan dersek eski dönemlerde olduğu gibi kaliteli ekmek çıkmıyor. Lokantalarda bir kaç lüks lokanta dışında meşhur Urfa kebabı eski kıvamında lezzetinde değil. Yöresel yemekler çok önceleri yapıldığı halde Şimdi neden yapılmıyor, özendirilmiyor anlamak mümkün değil.

Daha önce duyarlı birçok arkadaş bu konuları sosyal medya'da gündeme getirdi.  Öncelikle Kent konseyi eski başkanı Sabri Dişli'ı ilimizin bunun gibi Yerel sosyal sorunlar hakkında duyarlı çalışmalarından dolayı kutlamak gerek.

Elbette ekmek sorunun birçok nedeni var. 

Araştırmalara göre

A) ucuz buğday unu kullanılıyor olması.

B)kalifiye eleman yetersizliği.

Ekmek biraz kaldıktan sonra sertlikten yılmıyor. kalan ekmek çoğu kez atılıyor israf ediliyor. Belediyenin Görevi bu gibi durumlarda halkın ve esnafın mağdur edilmeden olumlu bir karar alması çözüm üretmesi gerekiyor.

Halkın sağlıklı gıda alması Belediye ile birlikte Gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğü yetki alanında oluyor. Resmi Kurumlar emeğe saygı esasında düzenli denetleme yapmaları halinde görevlerini yerine getirir vatandaşlara yararlı olurlar.                     

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.