Mehmet Fethi AKTÜRK
Köşe Yazarı
Mehmet Fethi AKTÜRK
 

Peygamber şehri Şanlıurfa

Şanlıurfa, halk arasındaki kısa adıyla Urfa veya eski çağlarda bilinen adıyla Edessa, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yedinci şehridir. 2020 yılı verilerine göre nüfusu 2.115.256'dir. Şehrin doğuda Mardin, batıda Gaziantep, kuzeyde Adıyaman, kuzeydoğuda Diyarbakır illeri ve güneyde Suriye ile sınırı vardır. Peygamberler diyarı olarak bilinen ve Türkiye'nin en büyük yedinci şehri kabul edilen Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır. Eski ve halk arasındaki kısa adıyla Urfa olarak da bilinmektedir. Kurtuluş Savaşı'nda halkının gösterdiği başarının hatırasından dolayı 1984 yılında "Şanlı" unvanını almıştır. Yemekleri, kültürel mirasi, tarihi, maneviyat bakımından Türkiye”nin en güzide şehridir.  Şanlıurfa'ya özgü yemekler arasında lahmacun, etli çiğ köfte, Urfa kebabı, patlıcan kebabı, şabut balığı, üzlemeli pilav, ciğer kebabı, içli köfte, yöresel çorbaları, şıllık tatlısı, aya köftesi, ağzı açık, ciğer kebabı gibi pek çok lezzet yer almaktadır. (Her ne kadar piyasada Adıyamanlı ve Antepli çiğ köfteciler meşhur olsa da, çiğ köftenin aslı Urfa'da yapılır.) Fırat Nehri, Harran Ovası, Takoran Vadisi, Tek Tek Dağları Milli Parkı, Ayn Zeliha Gölü, Atatürk Barajı, Gölpınar Tabiat Parkı ve Karaköprü Mesire Alanı, şehri ziyaret ettiğinizde mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler arasında yer almaktadır. • Balıklıgöl. • Urfa Kalesi. • Aynzeliha Gölü • Göbeklitepe. • Halfeti. • Germuş Kilisesi. • Deyr Yakup (Yakup Manastırı) • Reji Kilisesi (Aziz Petrus ve Aziz Paulus Kilisesi) En çok ziyaret edilen gezilecek yerleridir.  Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinin başında ise Balıklıgöl ve Göbeklitepe gelmektedir.  Merkezde bulunan ve yeni restoresi ile daha da güzelleşen Balıklıgöl”e yılın 12 ayında milyonlarca ziyaretçi gelmektedir.  Balıklıgöl içerisinde tarihi yerleri ziyaret  etmek veya orda bulunan çay bahçelerinde dinlenmek o maneviyatı hissetmek çoğu ziyaretçinin haz aldığı bir duygu oluyor.  Ancak bu gezi esnasında ziyaretçileri dilenci, satıcı, falcı gibi kişiler aşırı şekilde rahatsız etmesi bu keyifli ana gölge düşürmektedir.
Ekleme Tarihi: 14 Ocak 2023 - Cumartesi

Peygamber şehri Şanlıurfa

Şanlıurfa, halk arasındaki kısa adıyla Urfa veya eski çağlarda bilinen adıyla Edessa, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yedinci şehridir. 2020 yılı verilerine göre nüfusu 2.115.256'dir. Şehrin doğuda Mardin, batıda Gaziantep, kuzeyde Adıyaman, kuzeydoğuda Diyarbakır illeri ve güneyde Suriye ile sınırı vardır.
Peygamberler diyarı olarak bilinen ve Türkiye'nin en büyük yedinci şehri kabul edilen Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır. Eski ve halk arasındaki kısa adıyla Urfa olarak da bilinmektedir. Kurtuluş Savaşı'nda halkının gösterdiği başarının hatırasından dolayı 1984 yılında "Şanlı" unvanını almıştır.
Yemekleri, kültürel mirasi, tarihi, maneviyat bakımından Türkiye”nin en güzide şehridir. 
Şanlıurfa'ya özgü yemekler arasında lahmacun, etli çiğ köfte, Urfa kebabı, patlıcan kebabı, şabut balığı, üzlemeli pilav, ciğer kebabı, içli köfte, yöresel çorbaları, şıllık tatlısı, aya köftesi, ağzı açık, ciğer kebabı gibi pek çok lezzet yer almaktadır. (Her ne kadar piyasada Adıyamanlı ve Antepli çiğ köfteciler meşhur olsa da, çiğ köftenin aslı Urfa'da yapılır.)
Fırat Nehri, Harran Ovası, Takoran Vadisi, Tek Tek Dağları Milli Parkı, Ayn Zeliha Gölü, Atatürk Barajı, Gölpınar Tabiat Parkı ve Karaköprü Mesire Alanı, şehri ziyaret ettiğinizde mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler arasında yer almaktadır.
Balıklıgöl.
Urfa Kalesi.
Aynzeliha Gölü
Göbeklitepe.
Halfeti.
Germuş Kilisesi.
Deyr Yakup (Yakup Manastırı)
Reji Kilisesi (Aziz Petrus ve Aziz Paulus Kilisesi)
En çok ziyaret edilen gezilecek yerleridir. 
Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinin başında ise Balıklıgöl ve Göbeklitepe gelmektedir. 
Merkezde bulunan ve yeni restoresi ile daha da güzelleşen Balıklıgöl”e yılın 12 ayında milyonlarca ziyaretçi gelmektedir.  Balıklıgöl içerisinde tarihi yerleri ziyaret  etmek veya orda bulunan çay bahçelerinde dinlenmek o maneviyatı hissetmek çoğu ziyaretçinin haz aldığı bir duygu oluyor. 
Ancak bu gezi esnasında ziyaretçileri dilenci, satıcı, falcı gibi kişiler aşırı şekilde rahatsız etmesi bu keyifli ana gölge düşürmektedir.
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.