Zaman baktığımız zaman hayli çok uzun bir geçmiş gibi gelir.
Hal bu ki..!
Yakın tarihimizdeki güzel yaşantıları takip etmemiz gerektiğini söylemem gerekir.
Ecdatlarımızın yaptığını kendimize rehber edinerek yollara koyulmamız gerekir.
Osmanlı'da Ramazan orucunda "RAMAZAN AYINDA" zenginler Aileler, hiç tanımadıkları mıntıkalardaki Bakkal, Manav vb. Dükkânlarına girerler, onlardan Zimem defterini, "Zimem, zimmet kelimesinin çoğuludur. Zimmet burada borç demektir. Zimem defteri borçluların borçlarının yazılı olduğu defter demektir." yani veresiye defterini çıkarmalarını isterdi. Baştan, sondan ve ortadan rastgele sayfaların yükününü yaptırıp, "Silin borçlarını… Allah kabul etsin" der, çeker giderdi.
Borcu ödenen, borcunu ödeyenin kim olduğunu; borcu sildiren, kimi borçtan kurtardığını bilmezdi.
Osmanlı (İmparatorluğunda) devletinde yer alan zengin hayırsever halk, borçlarını ödeyemeyen vatandaşlara yardımcı olurlardı. Hayırsever vatandaşlar kendi isimlerinin bilinmemesine özen göstermeye gayret sarf ederlerdi. Düşkün ve mağdurları tespit edip, iaşe borçlarını öderlerdi.
Eğer borcunu ödeyemeyenleri bulamazlarsa, borç defterini açıp rastgele bazılarının borçlarını öderlerdi.
Bu olay ZİMEM defteri diye şöhret bulmuştur.
Osmanlı İmparatorluğunda sadaka taşları da meşhurdur.
Yardıma muhtaç fakirler ihtiyacı kadar oradan para alırlardı.
Böylece yardıma muhtaç fakir vatandaşlar zenginlere minnettar kalmazdı.
Ayrıca…
Osmanlı sınırları içinde yer alan insanlara yapılan yardımlar gibi yaban hayvanlara yiyecek yardımında bulunurlardı.
Özellikle kış mevsiminde Yaban hayvanlarının, Kurtların aç kalıp köylere, Kasabalara, ilçelere ve Kentlere saldırmaması için Dağlara, Bağlara ve Ovaların başlarına ölmüş hayvan eti bırakırlardı.
Osmanlı ecdadımız insanları aç bırakmadığı gibi yaban hayvanları da aç bırakmazdı.
Osmanlı devletinde çeşitli ırklardan insanlar olduğu halde ırkçılık diye bir şey yoktu.
Tarihte ve günümüzde bazı Ülkeler, birçok işte Osmanlı (İmparatorluğunda) devletini halkın uyguladıklarını örnek almışlardır. Güzel Mümin bir milletin yaptığı ve uyguladığı güzel işlerini örnek almak hiçbir ülkeye zarar vermez, aksine uygulayan ülkelere çok yararı olmuştur.
Şu güzelim Ramazan gününde hayırlara vesile olmasın dilerim.
Anasayfa
Yazarlar
Yakup CANBEYLİ
Yazı Detayı
Bu yazı 1099+ kez okundu.
İNANCIMIZ GEREĞİ YARDIMLAR ZİMEM
Zaman baktığımız zaman hayli çok uzun bir geçmiş gibi gelir. Hal bu ki..!Yakın tarihimizdeki güzel yaşantıları takip etmemiz gerektiğini söylemem gerekir.Ecdatlarımızın yaptığını kendimize rehber edinerek yollara koyulmamız gerekir. Osmanlı'da Ramazan orucunda "RAMAZAN AYINDA" zenginler Aileler, hiç tanımadıkları mıntıkalardaki Bakkal, Manav vb. Dükkânlarına girerler, onlardan Zimem defterini, "Zimem, zimmet kelimesinin çoğuludur. Zimmet burada borç demektir. Zimem defteri borçluların borçlarının yazılı olduğu defter demektir." yani veresiye defterini çıkarmalarını isterdi. Baştan, sondan ve ortadan rastgele sayfaların yükününü yaptırıp, "Silin borçlarını… Allah kabul etsin" der, çeker giderdi.Borcu ödenen, borcunu ödeyenin kim olduğunu; borcu sildiren, kimi borçtan kurtardığını bilmezdi.Osmanlı (İmparatorluğunda) devletinde yer alan zengin hayırsever halk, borçlarını ödeyemeyen vatandaşlara yardımcı olurlardı. Hayırsever vatandaşlar kendi isimlerinin bilinmemesine özen göstermeye gayret sarf ederlerdi. Düşkün ve mağdurları tespit edip, iaşe borçlarını öderlerdi. Eğer borcunu ödeyemeyenleri bulamazlarsa, borç defterini açıp rastgele bazılarının borçlarını öderlerdi. Bu olay ZİMEM defteri diye şöhret bulmuştur.Osmanlı İmparatorluğunda sadaka taşları da meşhurdur.Yardıma muhtaç fakirler ihtiyacı kadar oradan para alırlardı. Böylece yardıma muhtaç fakir vatandaşlar zenginlere minnettar kalmazdı.Ayrıca…Osmanlı sınırları içinde yer alan insanlara yapılan yardımlar gibi yaban hayvanlara yiyecek yardımında bulunurlardı. Özellikle kış mevsiminde Yaban hayvanlarının, Kurtların aç kalıp köylere, Kasabalara, ilçelere ve Kentlere saldırmaması için Dağlara, Bağlara ve Ovaların başlarına ölmüş hayvan eti bırakırlardı. Osmanlı ecdadımız insanları aç bırakmadığı gibi yaban hayvanları da aç bırakmazdı.Osmanlı devletinde çeşitli ırklardan insanlar olduğu halde ırkçılık diye bir şey yoktu.Tarihte ve günümüzde bazı Ülkeler, birçok işte Osmanlı (İmparatorluğunda) devletini halkın uyguladıklarını örnek almışlardır. Güzel Mümin bir milletin yaptığı ve uyguladığı güzel işlerini örnek almak hiçbir ülkeye zarar vermez, aksine uygulayan ülkelere çok yararı olmuştur.Şu güzelim Ramazan gününde hayırlara vesile olmasın dilerim.
Ekleme
Tarihi: 30 Haziran 2015 - Salı
İNANCIMIZ GEREĞİ YARDIMLAR ZİMEM
Yazıya ifade bırak !
Bu yazıya hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Okuyucu Yorumları
(0)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.