RECEP AKYOL
Köşe Yazarı
RECEP AKYOL
 

ŞEHİR İÇİ OTOBÜS KÜLTÜRÜ

Genelde ve yaşamış olduğumuz yerlerde bireysel davranışlarla ortak kurallara nasıl uyup uymadığımızı, görüp yaşadığımız durumlar üzerinde durmak istiyorum. Bu tespitleri yaparken yaşadığımız zaman dilimi sürecinde insan yaşamı ve davranışlarını iki kısımda ele almak gereğini duyuyorum. Birinci olarak şehirli olarak doğup büyüdüğümüz kültür, davranış biçimiyle örnek olması gereken kesimin şehir yaşantısında kurallara ne kadar önem veriyoruz. İkinci olarak kırsalda ve ya başka illerden gelen Urfa şehir yaşamına alışma sürecinde genel kurallara uyan bir yaşam olmakta ve bunları günlük yaşam içinde tespitleri aktarmakta, bu konuları paylaşmakta fayda vardır. Genel olarak yaşanan sorun ve uyumsuzluğun başında temel kurallara uyulmadığını görmekteyiz. Şehir içi toplu taşıma araçlarında yaşlı kadın ve erkeklere yer vermek, gençlerin büyüklerine karşı saygılı olmaları, çocuklu bayanlara öncelik verilmesi ve sesli konuşulmaması her yolcunun ineceği durakta hazır olması gibi kurallara uyulduğunda hiçbir çatışma ortamına rastlamayız. Genel olarak karşılaştığımız sorunların başında gençlerin büyüklere yer vermeme olayıdır, özellikle ve genellikle bayanların otobüslerde yapmış oldukları uzun süreli cep telefon konuşmaları ne toplum ne de Urfa kültürüne yakışıyor. Şahsen ben Karaköprü’de oturduğum için bayanların işte dün gece ne oldu, kim ne dedi, otobüs içinde yemek tarifleri, kadınların hemcinslerine yer vermeyip kendi çocuklarını oturtmaları bize ait olmayan bir kültür ve davranış biçimidir. Otobüslerde ki genel yoğunluğa bakıldığında kadın yolcuların daha fazla olduğunu görmekteyiz. Şanlıurfa’da ekonomik hayatta dükkân işleten esnaf kesiminde çalışan kadın sayısı 10 kişide 1 kişiyi ya bulur ya bulmaz. Yani Urfa’yı bilmeyen kişiler ya bu Urfalı kadınlar ne kadar çalışkan demektedirler. Evet, biz kadınların çalışmasına aile ekonomisine katkı yapmasına tabi ki karşı değiliz. İş yapan çoluk çocuğuna ekmek götüren kadınlara saygı duyarız. Hatta gezmelerine de saygı duyarız, yeter ki sevgi ve saygı çerçevesinde kültürümüze yabancılaşmadan hareket edelim etmeyenlere örnek olalım.
Ekleme Tarihi: 23 Şubat 2017 - Perşembe

ŞEHİR İÇİ OTOBÜS KÜLTÜRÜ

Genelde ve yaşamış olduğumuz yerlerde bireysel davranışlarla ortak kurallara nasıl uyup uymadığımızı, görüp yaşadığımız durumlar üzerinde durmak istiyorum. Bu tespitleri yaparken yaşadığımız zaman dilimi sürecinde insan yaşamı ve davranışlarını iki kısımda ele almak gereğini duyuyorum.

Birinci olarak şehirli olarak doğup büyüdüğümüz kültür, davranış biçimiyle örnek olması gereken kesimin şehir yaşantısında kurallara ne kadar önem veriyoruz.

İkinci olarak kırsalda ve ya başka illerden gelen Urfa şehir yaşamına alışma sürecinde genel kurallara uyan bir yaşam olmakta ve bunları günlük yaşam içinde tespitleri aktarmakta, bu konuları paylaşmakta fayda vardır.

Genel olarak yaşanan sorun ve uyumsuzluğun başında temel kurallara uyulmadığını görmekteyiz. Şehir içi toplu taşıma araçlarında yaşlı kadın ve erkeklere yer vermek, gençlerin büyüklerine karşı saygılı olmaları, çocuklu bayanlara öncelik verilmesi ve sesli konuşulmaması her yolcunun ineceği durakta hazır olması gibi kurallara uyulduğunda hiçbir çatışma ortamına rastlamayız.

Genel olarak karşılaştığımız sorunların başında gençlerin büyüklere yer vermeme olayıdır, özellikle ve genellikle bayanların otobüslerde yapmış oldukları uzun süreli cep telefon konuşmaları ne toplum ne de Urfa kültürüne yakışıyor.

Şahsen ben Karaköprü’de oturduğum için bayanların işte dün gece ne oldu, kim ne dedi, otobüs içinde yemek tarifleri, kadınların hemcinslerine yer vermeyip kendi çocuklarını oturtmaları bize ait olmayan bir kültür ve davranış biçimidir. Otobüslerde ki genel yoğunluğa bakıldığında kadın yolcuların daha fazla olduğunu görmekteyiz. Şanlıurfa’da ekonomik hayatta dükkân işleten esnaf kesiminde çalışan kadın sayısı 10 kişide 1 kişiyi ya bulur ya bulmaz. Yani Urfa’yı bilmeyen kişiler ya bu Urfalı kadınlar ne kadar çalışkan demektedirler.

Evet, biz kadınların çalışmasına aile ekonomisine katkı yapmasına tabi ki karşı değiliz. İş yapan çoluk çocuğuna ekmek götüren kadınlara saygı duyarız. Hatta gezmelerine de saygı duyarız, yeter ki sevgi ve saygı çerçevesinde kültürümüze yabancılaşmadan hareket edelim etmeyenlere örnek olalım.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.