RECEP AKYOL
Köşe Yazarı
RECEP AKYOL
 

REFERANDUM GÜÇ VE YETKİ

Türkiye genelinde yaşayan Kürtlerin Anayasa ve Referandum tercihleri, Ortadoğu coğrafyasında yeni bir güç olan yeni Türkiye politikasında etkili olabilir. Kürt halkının demokratik hakları yerel anlamda yönetim hakları Referandum sonrasında yapılacak işbirliği ile güçlenir diye düşünüyorum. ABD ve Rusya güdümünde gelişen Ortadoğu’da ki siyasi tercih ve askeri güçler ile dengeler her an değişebilmektedir. Türkiye’nin bir taraftan referandum sürecinde yetkinin tek elde toplanması ile yetki kargaşasına son vermek istemesi diğer taraftan yanı başımızda terörden arındırılmış tampon bölge oluşumu Barzani Kürt yönetiminin bu çizgide Türkiye’nin yanında olması önemli bir gelişmedir. Bilindiği üzere Türkiye’deki referandum sürecinde anayasal yetki ve siyasi gücün Cumhurbaşkanlığına verilmesi Türkiye’nin “Ortadoğu’da bende varım” diyebilmesi için gerekli ve zorunlu olduğu bir gerçektir. Ortadoğu’da özellikle yeni Türkiye’de Kürtlerle Türklerin bir arada yaşam birlikteliği ortak çıkarlar, ekonomik ve politik anlamda gelişip güç kazandırır. Bölgesel olarak Kürtlerin çıkarları özellikle Kürt siyasi hareketinin en güçlü kanadı Barzani’nin Türkiye’yi tercih etmesi ortak çıkarlar açısından bir fırsat olduğu düşünülmekte. Mevcut anayasada ilk dört madde dururken ve zaten bu dört madde değiştirilemez. Türkiye’deki yaşayan Kürtlere siyasi ve demokratik anayasal bir hak tanımazken AK Partiyi ve R.T.ERDOĞAN’A ağır eleştiriler getirmenin yersiz olduğunu, bu tür eylem ve söylemlerin Türkiye’ye zarar verdiği muhakkaktır. Cumhuriyetten günümüze meclisin kapatılması yapılan anayasalar ileTürkiye’deki siyasi barış ortamını sağlamamıştır. Referandum ile yetki gücünün idari yapı üzerinde iyileşmeler ile siyasi ve ekonomik istikrarsızlığa son verecektir. HDP Meclise 80 Vekil ile girip güç kazanması büyük bir avantajdı. Fakat Türkiye genelinde verilen halk desteğini acemice sabote ettiler. Doğuda kazanılan yerel yönetimler Fetöcü çapulculara teslim edildi. Samanyolu TV’de yıllarca Kürtlerin katliamını adeta farz kılanlar bu defa AK Parti ve Erdoğan düşmanlığını Kürtler üzerinden yapmaları HDP tabanını hiçe saymaları halk tarafından verilen siyasi destek giderek azaldı Bu nedenlerle referandumda Hayır cephesinde olan Kürtler dolayısı ile darbe anayasalarını tercih etmekteler. Eğer ki Kürtlere anayasal bir hak yoktur diyenler 16 Nisan’da yapılacak referandumda hayır cephesine destek vermenin hiçbir anlamı yok.
Ekleme Tarihi: 08 Mart 2017 - Çarşamba

REFERANDUM GÜÇ VE YETKİ

Türkiye genelinde yaşayan Kürtlerin Anayasa ve Referandum tercihleri, Ortadoğu coğrafyasında yeni bir güç olan yeni Türkiye politikasında etkili olabilir. Kürt halkının demokratik hakları yerel anlamda yönetim hakları Referandum sonrasında yapılacak işbirliği ile güçlenir diye düşünüyorum.

ABD ve Rusya güdümünde gelişen Ortadoğu’da ki siyasi tercih ve askeri güçler ile dengeler her an değişebilmektedir. Türkiye’nin bir taraftan referandum sürecinde yetkinin tek elde toplanması ile yetki kargaşasına son vermek istemesi diğer taraftan yanı başımızda terörden arındırılmış tampon bölge oluşumu Barzani Kürt yönetiminin bu çizgide Türkiye’nin yanında olması önemli bir gelişmedir.

Bilindiği üzere Türkiye’deki referandum sürecinde anayasal yetki ve siyasi gücün Cumhurbaşkanlığına verilmesi Türkiye’nin “Ortadoğu’da bende varım” diyebilmesi için gerekli ve zorunlu olduğu bir gerçektir.

Ortadoğu’da özellikle yeni Türkiye’de Kürtlerle Türklerin bir arada yaşam birlikteliği ortak çıkarlar, ekonomik ve politik anlamda gelişip güç kazandırır.

Bölgesel olarak Kürtlerin çıkarları özellikle Kürt siyasi hareketinin en güçlü kanadı Barzani’nin Türkiye’yi tercih etmesi ortak çıkarlar açısından bir fırsat olduğu düşünülmekte.

Mevcut anayasada ilk dört madde dururken ve zaten bu dört madde değiştirilemez. Türkiye’deki yaşayan Kürtlere siyasi ve demokratik anayasal bir hak tanımazken AK Partiyi ve R.T.ERDOĞAN’A ağır eleştiriler getirmenin yersiz olduğunu, bu tür eylem ve söylemlerin Türkiye’ye zarar verdiği muhakkaktır.

Cumhuriyetten günümüze meclisin kapatılması yapılan anayasalar ileTürkiye’deki siyasi barış ortamını sağlamamıştır. Referandum ile yetki gücünün idari yapı üzerinde iyileşmeler ile siyasi ve ekonomik istikrarsızlığa son verecektir.

HDP Meclise 80 Vekil ile girip güç kazanması büyük bir avantajdı. Fakat Türkiye genelinde verilen halk desteğini acemice sabote ettiler.

Doğuda kazanılan yerel yönetimler Fetöcü çapulculara teslim edildi. Samanyolu TV’de yıllarca Kürtlerin katliamını adeta farz kılanlar bu defa AK Parti ve Erdoğan düşmanlığını Kürtler üzerinden yapmaları

HDP tabanını hiçe saymaları halk tarafından verilen siyasi destek giderek azaldı

Bu nedenlerle referandumda Hayır cephesinde olan Kürtler dolayısı ile darbe anayasalarını tercih etmekteler. Eğer ki Kürtlere anayasal bir hak yoktur diyenler 16 Nisan’da yapılacak referandumda hayır cephesine destek vermenin hiçbir anlamı yok.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.