RECEP AKYOL
Köşe Yazarı
RECEP AKYOL
 

KÜLTÜR MİRASIMIZ GÖBEKLİTEPE

Tüm Dünya da herkes tarafından kabul edilen ve Dünya tarihinde bir ilk olma özelliği ile Göbekli Tepe ve çevresinde gün yüzüne çıkartılan tarihi yapıtlar da taşlar üzerinde kazılı olan hayvan figürleri ile tüm gizemini koruyor. Günümüz insanlık tarihine mi ait yoksa başka bir kavim veya topluluğa mı ait net olarak bilinmese de tüm bu özelliği ile Dünya da bir ilk olduğu kesin. Dünya kültürünün beşiği sayılan Mezopotamya da bu tür eserlerin ortaya çıkması önemli bir avantajdır. Bilindiği söylenen alışa gelmiş tüm tarihi bilgilerin yeniden yazılmasına neden olacak bu tarihi yapılar ile ilimiz Şanlıurfa’yı çok özel bir konum kazandırma nedeni ile Göbekli Tepe Kültür mirasımız Bölge insanına başta olmak üzere tüm Türkiye için turistik tarihi bir kazanç ve gelir kapısı olacağı tartışılmaz. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanımız 2019 yılını Göbekli Tepe Yılı ilan etmesi tarihi turistik özelliği başta olmak üzere bacasız fabrika olarak bildiğimiz Turizm sektöründe önemli bir kazanç kapısı olacaktır. Şanlıurfa ya ve bölgemize gelecek olan yerli ve yabancı turistlere iyi bir hizmet verebilmek için özellikle Şanlıurfa esnafının temiz ve hijyen kültürünü bilmesi gerekir. Turizm altyapısı için yetişmiş kalifiye çalışanların tutum ve davranışları bizlere çok şey kazandırır. Bu konuda ilk sınav çok önemlidir. Bu nedenle Başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere Valilik Üniversitemiz Kurumları Ticaret ve Sanayı odası turizmle ilgili faaliyet gösteren kuruluşlar bu sınava iyice hazırlanıp El birliği Güç birliği düşüncesi ile bir yol haritası hazırlanmalıdır. Urfa Kültürünün temeli sayılan Hz.İbrahim Sofrasında ki paylaşım kültürünü hakim kılmamız gerekir. “GÖBEKLİ TEPE YILI ŞANLIURFA TURİZMİ İÇİN BİR MİLAT OLARAK KABUL EDİLMELİ” mevcut Büyükşehir Belediye Başkanımız Nihat ÇİFTÇİ Bey ve yeni dönemde Belediye Başkan adayları için önemli bir çalışma olarak kabul edilmeli. Şanlıurfa ya gelecek olan yerli ve yabancı turistler Suriye ve Irak savaşlardan dolayı savaş mağfuru sığınmacılar için onlara nasıl bir yardım ve yaklaşım gösterildiği özellikle anlatılmalı. Demokrasi havarisi kesilen Batılı Ülkelerimin ve Ülkemizin İnsani yardım faaliyetleri anlaşılsın. Şehrin en çok ziyaret edilen turistik yerleri olan Balıklı Göl, Harran ve de Göbekli Tepe gibi önemli tarihi yapı ve ören yerlerde turist sayısını ölçebilecek turnike ya da biletli giriş gibi hiç bir sistem olması ile birlikte, bölgede yapılan paket turlar incelendiğinde Şanlıurfa'ya gelen her grubun şehirde konaklamadığı, günü birlik bir gezi noktası olarak kullanıp tur sonrası şehirden ayrıldığı gözlenmiştir. Bu durumu değerlendirip turist grupların Otellerde kalmaları için sorunlar çözülmelidir. “2019 Göbekli tepe yılı için başarıya giden yolda” Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere Şanlıurfa Valiliği Büyükşehir ve diğer ilçe Belediyelerimiz ile beraber avantajlı meslek grup temsilcilerinden oluşan bir ekip tüm bu işleri koordine etmelidir. Tüm çalışma grubu arkadaşlara başarılar dilerim.
Ekleme Tarihi: 04 Ocak 2019 - Cuma

KÜLTÜR MİRASIMIZ GÖBEKLİTEPE

Tüm Dünya da herkes tarafından kabul edilen ve Dünya tarihinde bir ilk olma özelliği ile Göbekli Tepe ve çevresinde gün yüzüne çıkartılan tarihi yapıtlar da taşlar üzerinde kazılı olan hayvan figürleri ile tüm gizemini koruyor.

Günümüz insanlık tarihine mi ait yoksa başka bir kavim veya topluluğa mı ait net olarak bilinmese de tüm bu özelliği ile Dünya da bir ilk olduğu kesin. Dünya kültürünün beşiği sayılan Mezopotamya da bu tür eserlerin ortaya çıkması önemli bir avantajdır.

Bilindiği söylenen alışa gelmiş tüm tarihi bilgilerin yeniden yazılmasına neden olacak bu tarihi yapılar ile ilimiz Şanlıurfa’yı çok özel bir konum kazandırma nedeni ile Göbekli Tepe Kültür mirasımız Bölge insanına başta olmak üzere tüm Türkiye için turistik tarihi bir kazanç ve gelir kapısı olacağı tartışılmaz.

Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanımız 2019 yılını Göbekli Tepe Yılı ilan etmesi tarihi turistik özelliği başta olmak üzere bacasız fabrika olarak bildiğimiz Turizm sektöründe önemli bir kazanç kapısı olacaktır.

Şanlıurfa ya ve bölgemize gelecek olan yerli ve yabancı turistlere iyi bir hizmet verebilmek için özellikle Şanlıurfa esnafının temiz ve hijyen kültürünü bilmesi gerekir. Turizm altyapısı için yetişmiş kalifiye çalışanların tutum ve davranışları bizlere çok şey kazandırır.

Bu konuda ilk sınav çok önemlidir. Bu nedenle Başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere Valilik Üniversitemiz Kurumları Ticaret ve Sanayı odası turizmle ilgili faaliyet gösteren kuruluşlar bu sınava iyice hazırlanıp El birliği Güç birliği düşüncesi ile bir yol haritası hazırlanmalıdır. Urfa Kültürünün temeli sayılan Hz.İbrahim Sofrasında ki paylaşım kültürünü hakim kılmamız gerekir. “GÖBEKLİ TEPE YILI ŞANLIURFA TURİZMİ İÇİN BİR MİLAT OLARAK KABUL EDİLMELİ” mevcut Büyükşehir Belediye Başkanımız Nihat ÇİFTÇİ Bey ve yeni dönemde Belediye Başkan adayları için önemli bir çalışma olarak kabul edilmeli. Şanlıurfa ya gelecek olan yerli ve yabancı turistler Suriye ve Irak savaşlardan dolayı savaş mağfuru sığınmacılar için onlara nasıl bir yardım ve yaklaşım gösterildiği özellikle anlatılmalı. Demokrasi havarisi kesilen Batılı Ülkelerimin ve Ülkemizin İnsani yardım faaliyetleri anlaşılsın. Şehrin en çok ziyaret edilen turistik yerleri olan Balıklı Göl, Harran ve de Göbekli Tepe gibi önemli tarihi yapı ve ören yerlerde turist sayısını ölçebilecek turnike ya da biletli giriş gibi hiç bir sistem olması ile birlikte, bölgede yapılan paket turlar incelendiğinde Şanlıurfa'ya gelen her grubun şehirde konaklamadığı, günü birlik bir gezi noktası olarak kullanıp tur sonrası şehirden ayrıldığı gözlenmiştir. Bu durumu değerlendirip turist grupların Otellerde kalmaları için sorunlar çözülmelidir.

“2019 Göbekli tepe yılı için başarıya giden yolda” Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere Şanlıurfa Valiliği Büyükşehir ve diğer ilçe Belediyelerimiz ile beraber avantajlı meslek grup temsilcilerinden oluşan bir ekip tüm bu işleri koordine etmelidir. Tüm çalışma grubu arkadaşlara başarılar dilerim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.