RECEP AKYOL
Köşe Yazarı
RECEP AKYOL
 

BAYRAM VE BARIŞ

İsim olarak bayram ve barış ifadeleri sosyolojik bir ifade biçimidir. Bayram islami inanç temelinde ramazan ayı boyunca sabah namazından akşam ezanına kadar olan zamanda hiçbir şey yemeyerek içmeyerek nefsimizi terbiye ve kontrol altına almaktır. Hele oruç zaman dilimi mevsim olarak sıcaklarda özellikle yaşadığımız Urfa, Mardin , Diyarbakır gibi şehirlerde oruç tutmak zor ve zahmetlidir. İşte bu zor ve zahmetli süreç sonunda 3 gün Bayram etmek büyük küçük her kesimin iyi duyguların paylaşılması tatlı davetler ve insanların birbirine ikram etme duygusudur bayram. Bayram kardeşin kardeşi vurmadığı zulüm ve her türlü işkencelerin olmadığı ve ya son bulduğu barış ortamının adıdır. Barış ortamın da Bayramlar daha da anlam ve önem kazanır. Barış ismi yada barış kelime olarak hiçbir çatışma ortamının olmadığı bireysel yada toplumsal bir uzlaşı neticesidir. Son yıllarda barış ortamı olarak özlediğimiz uzlaşmak bizlerin bir arada yaşamanın vazgeçilmez ortak arzumuz olmuştur. Barışmak bayramlaşmanın diğer bir adıdır. Devletler , toplumlar barış ortamında mutlu olurlar. Barış ortamı insan olma erdeminin ta kendisidir. Tüm dünya devletleri ekonomik olarak bütçelerinin çoğunu silahlanma sanayisi için harcasalar da barış ın hiçbir bedeli yoktur. Dünya barışını tehdit eden en büyük sorun Daha fazla nasıl kar ederim kar dürtüsüdür. Yani açıkçası Kapitalist sistemdir. Barış ortamlarını tehdit eden çatışma kültürü topluma ve insanlara hizmet etmez. Çatışma kültürü elit bir takım insanları giderek daha zengin yapar ama sonuçta ve neticede tüm savaşlar barış ortamına gebedir. İnsanlık tarihinde savaşlar uzun sürmemiştir. Savaşlar insanlığın baş düşmanıdır. Savaşlarda hayvanlar dahi zarar görür. Canlı cansız her yer kimyasal silah atıkları ile kokar. Çatışma kültürü ve savaş söylemleri yerine barış ve uzlaşma kültürünü hakim kılmak tüm insanların faydasınadır. Ortadoğu'da yaşanan savaş trajedisi komşu ülkelerde akan kan ve gözyaşı yüreklerimizde derin yara açarken, artık bu kan ve gözyaşı ortamı bizleri ve ülkemizi de rahatsız etmeye başladı.Kalıcı bir barışı hakim kılmalıyız. İki kedi köpek yada başka hayvan kavgaları bile bizleri üzerken iki insanın kavga etmesi de bizleri rahatsız eder. Müslümanın Müslümana kanı da malı da haramdır. Yunus'un dediği gibi " Gelin tanış olalım sevelim, sevilelim dünya kimseye kalmaz. " Bu vesile ile siz değerli hemşerilerimin Ülkemiz insanlarının tüm islam aleminin Ramazan Bayramını kutlarım….
Ekleme Tarihi: 08 Temmuz 2016 - Cuma

BAYRAM VE BARIŞ

İsim olarak bayram ve barış ifadeleri sosyolojik bir ifade biçimidir.

Bayram islami inanç temelinde ramazan ayı boyunca sabah namazından akşam ezanına kadar olan zamanda hiçbir şey yemeyerek içmeyerek nefsimizi terbiye ve kontrol altına almaktır.

Hele oruç zaman dilimi mevsim olarak sıcaklarda özellikle yaşadığımız Urfa, Mardin , Diyarbakır gibi şehirlerde oruç tutmak zor ve zahmetlidir.

İşte bu zor ve zahmetli süreç sonunda 3 gün Bayram etmek büyük küçük her kesimin iyi duyguların paylaşılması tatlı davetler ve insanların birbirine ikram etme duygusudur bayram.

Bayram kardeşin kardeşi vurmadığı zulüm ve her türlü işkencelerin olmadığı ve ya son bulduğu barış ortamının adıdır. Barış ortamın da Bayramlar daha da anlam ve önem kazanır.

Barış ismi yada barış kelime olarak hiçbir çatışma ortamının olmadığı bireysel yada toplumsal bir uzlaşı neticesidir. Son yıllarda barış ortamı olarak özlediğimiz uzlaşmak bizlerin bir arada yaşamanın vazgeçilmez ortak arzumuz olmuştur.

Barışmak bayramlaşmanın diğer bir adıdır. Devletler , toplumlar barış ortamında mutlu olurlar. Barış ortamı insan olma erdeminin ta kendisidir.

Tüm dünya devletleri ekonomik olarak bütçelerinin çoğunu silahlanma sanayisi için harcasalar da barış ın hiçbir bedeli yoktur.

Dünya barışını tehdit eden en büyük sorun Daha fazla nasıl kar ederim kar dürtüsüdür. Yani açıkçası Kapitalist sistemdir.

Barış ortamlarını tehdit eden çatışma kültürü topluma ve insanlara hizmet etmez. Çatışma kültürü elit bir takım insanları giderek daha zengin yapar ama sonuçta ve neticede tüm savaşlar barış ortamına gebedir.

İnsanlık tarihinde savaşlar uzun sürmemiştir. Savaşlar insanlığın baş düşmanıdır. Savaşlarda hayvanlar dahi zarar görür. Canlı cansız her yer kimyasal silah atıkları ile kokar.

Çatışma kültürü ve savaş söylemleri yerine barış ve uzlaşma kültürünü hakim kılmak tüm insanların faydasınadır.

Ortadoğu'da yaşanan savaş trajedisi komşu ülkelerde akan kan ve gözyaşı yüreklerimizde derin yara açarken, artık bu kan ve gözyaşı ortamı bizleri ve ülkemizi de rahatsız etmeye başladı.Kalıcı bir barışı hakim kılmalıyız. İki kedi köpek yada başka hayvan kavgaları bile

bizleri üzerken iki insanın kavga etmesi de bizleri rahatsız eder. Müslümanın Müslümana kanı da malı da haramdır.

Yunus'un dediği gibi " Gelin tanış olalım sevelim, sevilelim dünya kimseye kalmaz. "

Bu vesile ile siz değerli hemşerilerimin Ülkemiz insanlarının tüm islam aleminin Ramazan Bayramını kutlarım….

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.